Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Χατζημάρκου στη Ρόδο

d2222319e0f53bfee80228bb643df9a22-600x337

Συνέντευξη Τύπου επί των θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας έδωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, επιστρέφοντας  από την Σύρο, όπου την Δευτέρα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε:

Για τις πολιτικές εξελίξεις: Ορθή η επιλογή για επίσπευση

Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Προσωπικά μένω συνεπής στην άποψη που είχα εκφράσει προ ημερών, με αφορμή το ενδεχόμενο απώλειας των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ότι η χώρα δεν θα έπρεπε αυτήν την περίοδο να προχωρήσει σε συμφωνία για δημοσιονομικά μέτρα και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, είτε σε επίπεδο προέδρου, είτε σε επίπεδο εκλογών. Επιμένω ότι αυτή είναι η ορθή επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, δύσκολη και πιστεύω καθοριστική για το μέλλον της. Οφείλουμε όσοι υπηρετούμε τα κοινά από δημόσια αξιώματα, σε αυτήν την περίοδο, να προστατεύσουμε τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τις διαδικασίες, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, αποφεύγοντας λαϊκισμούς, που η  χώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Ιδιαίτερα οι αυτοδιοικητικοί, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να κρατήσουν όρθιους τους θεσμούς τους και να υπηρετήσουν μια κοινωνία που και αυτή υποφέρει και αγωνιά».

 

Αγωνία για την πορεία του νέου ΕΣΠΑ

Παράλληλα ο περιφερειάρχης εξέφρασε τον προβληματισμό του για πιθανές καθυστερήσεις στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ:

«Οι πολιτικές εξελίξεις οι οποίες δρομολογήθηκαν στη χώρα μας, μας βρίσκουν με πάρα πολλές  και σημαντικές εκκρεμότητες ως θεσμό, ως περιοχή. Σε νομοθετικό επίπεδο, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των νομοσχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τη λειτουργία του θεσμού της Περιφέρειας. Το επόμενο ΕΣΠΑ βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και ένας  πολύ μεγάλος αριθμός εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων του κεντρικού κράτους που πρέπει να εκπληρωθούνε στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να δώσει το τελικό πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανοίξει το Πρόγραμμα. Προφανώς λοιπόν έχουμε την αγωνία και τον φόβο  ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση».

 

«Δεν είμαι επικεφαλής στρατιωτικής μονάδας»

Κληθείς ο να σχολιάσει την διαφοροποίηση του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας Μάρκου Δαδάου, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήλωσε:

«Εγώ δεν είμαι επικεφαλής στρατιωτικής μονάδας. Είμαι επικεφαλής ενός πολιτικού σχηματισμού που “χτίστηκε” μέσα από την κοινωνία, με απόλυτη ελευθερία σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν. Το ίδιο έκανα σε όλη την πολιτική μου πορεία, είχα την ίδια στάση και συμπεριφορά. Θεωρώ ότι (η διαφοροποίηση Δαδάου) είναι απόδειξη υγείας. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αφύσικο».

 

Για τα αντιπλημμυρικά: «Τα “ναρκοπέδια” κάποια στιγμή θα εκκαθαριστούν»

Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο περιφερειάρχης είπε ότι έγιναν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν από πλευράς Περιφέρειας. Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις και να εγκατασταθούν  οι εργολάβοι:

«Η ευγένεια πολύ συχνά παρεξηγείται σ’ αυτόν τον τόπο. Και στο θέμα των εργολάβων, η υπονόμευση της νέας περιφερειακής αρχής ήταν ξεκάθαρη. Όταν ασκείς διοίκηση 30 χρόνια, όταν γνωρίζεις πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες, δεν αφήνεις τέτοια ζητήματα για την τελευταία στιγμή. Γνώριζαν εκείνοι που παρέδωσαν τις προκηρύξεις για το καθαρισμό των ποταμιών και των ρεμάτων, το χρονικό διάστημα που θα απαιτείτο, διότι το έχουν κάνει πολλές φορές στην πολυετή καριέρα τους. Γι’ αυτό θα έπρεπε, αν είχαν ελάχιστη συναίσθηση ευθύνης, να μην είχαν καθυστερήσει. Εμείς αποδείξαμε, με την δουλειά που έχει γίνει, με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Χ. Ευστρατίου ότι μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, με πολύ μικρότερα ποσά. Είναι και αυτός άλλος ένας τομέας όπου παραλάβαμε τη διοίκηση παγιδευμένη και ναρκοθετημένη. Τα “ναρκοπέδια” κάποια στιγμή θα εκκαθαριστούν».

 

Για τα θέματα υγείας: «Ετοιμάζουμε την δική μας πρόταση»

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες επίλυσης προβλημάτων στον τομέα της Υγείας ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Επεξεργαζόμαστε τελικά κείμενα, τα οποία θα αποτελούν τη δική μας πρόταση – παρέμβαση στο επίπεδο της εξεύρεσης λύσης. Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε μακριά από όλη την αερολογία του παρελθόντος. Ούτε ψευτομαγκιές, ούτε ψευτολεβεντιές, ούτε ανοησίες. Εμείς πηγαίνουμε στην αναζήτηση λύσης και πρότασης. Στο θέμα αυτό έχουμε πάρει ένα πολύ συγκεκριμένο δρόμο, το συζητήσαμε και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Γνωρίζω τις επιφυλάξεις όλων. Όταν ολοκληρώσουμε την πρότασή μας σε επίπεδο κειμένων αλλά και νομικής επεξεργασίας, θα την παρουσιάσουμε. ‘Όταν είμαστε έτοιμοι θα κινηθούμε προς το Υπουργείο Υγείας προβάλλοντας τις θέσεις μας. Μια σχετική προεργασία έχει κάνει ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καραμαρίτης».

 

«Δώσαμε τη μάχη για να σώσουμε το ΕΣΠΑ

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη μάχη που δόθηκε προ ημερών, για να μην χαθεί το ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες, όχι μόνο από πλευράς κονδυλιών αλλά και ως προς το δικαίωμα της τελικής υπογραφής:

«Παραλάβαμε ένα Περιφερειακό Πρόγραμμα την 1η Σεπτεμβρίου 168 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2014 – 2020. Αυτή είναι η αλήθεια. Μαζί με αυτό όμως, παραλάβαμε και ένα σχέδιο νόμου στο συρτάρι του κ. Γιαννούση,  πρώην γραμματέα ΕΣΠΑ, το οποίο άφηνε τις Περιφέρειες όλης της χώρας έξω από κάθε διαδικασία διαχείρισης αυτού. Και τραγικά χαμηλά τα ποσά αλλά και καμία απολύτως σχέση των Περιφερειών με την διαχείρισή τους.

Όταν λοιπόν ο ένας διαφήμισε το Ογκολογικό (Κρεμαστινός) και ο άλλος διαφήμιζε τα 4 εκατ. ευρώ (Μαχαιρίδης), εμείς είχαμε να δώσουμε τη μάχη μήπως και μπορέσουμε να αυξήσουμε τους πόρους  και βεβαίως να αλλάξουμε το σχέδιο νόμου. Την ώρα που όλοι κέρδιζαν συμπάθεια ή ψηφουλάκια και χειραψίες, εμείς δίναμε τη μάχη. Η αλλαγή του νόμου επετεύχθη (σ.σ. μετά την πίεση που ασκήθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, στην πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της ΕΝΠΕ και το βέτο που έθεσαν οι Περιφερειάρχες) και το θέμα μπήκε στη σωστή του βάση. Θα μπορούσα κι εγώ ως τελικός διατάκτης του ΕΣΠΑ, να γυρίζω να μοιράζω έργα και να εισπράττω ψήφους και συμπάθεια. Δεν το έκανα πουθενά, σε κανένα νησί, για κανένα θέμα και για κανένα έργο και δεν πρόκειται να το κάνω. Θα τα δούμε όλα, αφού βάλουμε τις προτεραιότητές μας».

 

Τα υδατοδρόμια και «το βραβείο της μιζέριας»

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τα υδατοδρόμια στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Η μάχη σ’αυτόν το τόπο για το αυτονόητο είναι η πιο δύσκολη. Αυτή είναι η ιστορία αυτού του τόπου. Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε ένας μαραθώνιος , ποιος θα πάρει το βραβείο της μιζέριας πρώτος! Μια απίστευτη αγωνία να ανακαλυφθούν θέματα και προβλήματα. Ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις στον στόχο και στον στρατηγικό ρόλο που πρέπει να έχει η Περιφέρεια. Αν πρέπει να βγει μπροστά και να προκαλέσει ανάπτυξη σε ένα συγκεκριμένο τομέα της ζωής των νησιών. Το να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, σήμερα, είναι φτηνό και επικίνδυνο. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει ακόμη ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που μπορεί να επικροτεί τέτοιες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Εμείς προχωράμε. Το δίκτυο θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα κριθούμε για το πώς θα διαχειριστούμε τα χρήματα, από τον λαό. Σίγουρα δεν πρόκειται να δεχτώ ότι θα με κρίνουν και μάλιστα “προληπτικά” εκείνοι οι οποίοι  μας παρέδωσαν αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα και αυτοί οι οποίοι υπηρέτησαν αυτόν τον τόπο, έχοντας τον οδηγήσει στον βούρκο. Αυτοί οι οποίοι έχουν εκμαυλίσει συνειδήσεις , αυτοί που μέσα στις εκλογές κάνανε τα χρήματα του λαού – για τα οποία τώρα τους έπιασε ο πόνος – προεκλογικά ρουσφέτια. Θα κριθώ από τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που μας ασκείται προληπτική κριτική, όταν τα εγκλήματα των άλλων είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Για εκείνα δεν γίνεται συζήτηση. Από μένα είναι απολύτως δεκτή η πρόκληση. Κι όποιος θέλει να βγαίνει με το ονοματεπώνυμό του και να μας εξηγεί γιατί υποστηρίζει όσα υποστηρίζει».

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!