Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Efsyn: «Στοπ» στον αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι της Ανδρου

Εικόνες καταστροφής στο Φραγκάκι της Ανδρου

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Τάσος Σαραντής

Πράττοντας τα αυτονόητα και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον νόμο, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητά την άμεση διακοπή των εργασιών για την κατασκευή του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο Φραγκάκι της Ανδρου.

Με επείγον έγγραφο στις 14 Ιανουαρίου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ζητά από το Α.Τ. Ανδρου να ελέγξει εάν τηρείται ο όρος της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του ΑΣΠΗΕ στο Φραγκάκι από την εταιρεία «Greek Wind Power», σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να αποφευχθούν οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου κατά την περίοδο αναπαραγωγής του σπιζαετού σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από τη φωλιά του. Με βάση πρόσφατο έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος (13/1/2021), το οποίο επικαλείται η Διεύθυνση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η αναπαραγωγική περίοδος του σπιζαετού ξεκινά από τις αρχές Ιανουαρίου και λήγει στο τέλος Ιουνίου κάθε χρόνο.

Στιιγμιότυπο από τις εργασίες στην επικράτεια του σπιζαετού

Η παρέμβαση της Διεύθυνσης της Περιφέρειας πραγματοποιείται δεδομένου ότι οι εργασίες για την κατασκευή του ΑΣΠΗΕ στο Φραγκάκι με 5 ανεμογεννήτριες ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζονται και ότι έχει εντοπιστεί φωλιά σπιζαετού, είδους απειλούμενου με εξαφάνιση και στη χώρα μας, σε απόσταση 600 μέτρων από την υπό ανέγερση ανεμογεννήτρια. Πέραν αυτών, ο αιολικός σταθμός στο Φραγκάκι βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και χωροθετείται ακριβώς στην επικράτεια του σπιζαετού.

Αντίθετα απ” ό,τι ισχυρίζονται κάποιες «φωνές» στην Άνδρο, το έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν αποτελεί γνωμοδότηση και επιπλέον δεν αναφέρει πουθενά ότι η αστυνομία πρέπει να… αναζητήσει την υπάρχουσα φωλιά του σπιζαετού. Ουσιαστικά, αποτελεί προτροπή προς την αστυνομία της Άνδρου να επιβλέψει για το εάν τηρείται η νομοθεσία και συγκεκριμένα αν πραγματοποιούνται παράνομα εργασίες μέσα σε αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της και αν ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ανδρου θα ελέγξει με τον ίδιο ζήλο την τήρηση της νομιμότητας, όπως έπραξε στις 17 Νοεμβρίου όταν βρέθηκε με πολιτικά και με το αυτοκίνητό του στο Φραγκάκι, γύρω στα 30 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του στη Χώρα του νησιού, προκειμένου να επιβάλει «κορονο-πρόστιμα» σε 4 εθελοντές του Ερευνητικού Κέντρου Ανδρου που πραγματοποιούσαν αυτοψία στην περιοχή των εργασιών και είχαν δικαιολογητικά μετακίνησης.


Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Ακούει κανείς;

    Η αστυνομία ακούει τις φωνές των ελεγχόμενων για παραβίαση περιβαλλοντικών όρων (που οδηγεί σε αφαίρεση άδειας εγκατάστασης και λοιπά) ή ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές δημοσίων υπηρεσιών; Αν συμβαίνει το πρώτο δεν πρέπει να επιληφθεί το πειθαρχικό όργανο κι ο εισαγγελέας , να δούμε τελικά ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο και ποιος διατάζει; Εκτός αν πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και δεν το έχουμε πληροφορηθεί.

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!