Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Εγκρίθηκε οριακά το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 του Δήμου Άνδρου

Οριακά, χάρη στη διπλή ψήφο του Προέδρου κ. Λευτέρη Μπάλλα λόγω ισοψηφίας, εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου το Τεχνικό Πρόγραμμα για το το 2021.

Αξιοσημείωτο είναι πως στη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο 4 (!) από τους 24 Προέδρους Κοινοτήτων, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που άπτεται στον προγραμματισμό έργων για έναν ολόκληρο χρόνο. 

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μπατσίου και Κορθίου κ.κ. Άννα Βολίκα και Γιάννης Αντωνέλος, ζήτησαν από το Δήμαρχο να αναβληθεί η συζήτηση προκειμένου να φέρουν το θέμα στα Τοπικά τους Συμβούλια. Ωστόσο ο κ. Λοτσάρης διαφώνησε με την πρόταση υποστηρίζοντας πως η Δημοτική Αρχή είχε φροντίσει από το καλοκαίρι να στείλει σχετική ενημέρωση μέσω email, με την κα Βολίκα να επισημαίνει πως δεν το έλαβε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει να ενημερώσει τους συμβούλους της Κοινότητάς της, ζητώντας παράταση μερικών ημερών.

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως η αναβολή θα επιφέρει μόνο χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τη στιγμή που τα διαθέσιμα από τη ΣΑΤΑ είναι μόλις 55.000 ευρώ, επανέλαβε τη θέση του για ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος άμεσα ώστε να έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός μέχρι την 1η Γενάρη ενώ δεσμεύτηκε πως την επόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους Προέδρους ώστε και οι ίδιοι να έχουν  τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώρια στην παρούσα φάση για εντάξεις έργων, αφού τα υπόλοιπα είναι πενιχρά. 

Επιπλέον ο κ. Αντωνέλλος ζήτησε να δημιουργηθεί μία κατάσταση με τα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης, τα ποσά αλλά και τα διαθέσιμα υπόλοιπα ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα για το τι δικαιούται η κάθε Κοινότητα.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Καπάκης, τάχθηκε υπέρ της αναβολής ώστε να δοθεί χρόνος στα Τοπικά Συμβούλια, επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να απαξιώνει τον ρόλο των Προέδρων και ότι έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων, αφού στην ουσία δεν γνωρίζουν καν ποιο έργο θα εκτελεστεί και πόσο κοστίζει. 

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αντωνέλλος ξεκαθαρίζοντας πως τα λεγόμενα του κ. Καπάκη δεν εκφράζουν όλους τους Προέδρους αλλά και τον ίδιο, υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει πολλά έργα τα οποία σε προϋπολογισμό ξεπερνούν την αναλογούμενη ΣΑΤΑ των χωριών. 

Ωστόσο ο κ. Καπάκης επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να μπερδεύουν τη ΣΑΤΑ με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί στην ουσία η διοίκηση του Δήμου μηδενίζει κωδικούς, τα βάζει όλα σε μία χοάνη με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παρακμάζουν. 

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Θεοδόση Σουσούδη, ο οποίος συμφώνησε με την αναβολή. Σχολιάζοντας το έγγραφο που είχε αποσταλεί στους Προέδρους το καλοκαίρι τόνισε πως δεν ήταν ξεκάθαρο λεκτικά ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς ζητούσε η Δημοτική Αρχή, περισσότερο μπέρδευε παρά διευκόλυνε. Σε απάντηση του ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Θεόφιλος Λάζαρος τόνισε πως ήταν σαφέστατο και ολιγόλογο για αυτόν ακριβώς το λόγο, ωστόσο όπως ο ίδιος επεσήμανε παραξενεύτηκε που δεν έλαβε απαντήσεις αλλά ούτε του ζήτησε κάποιος από τους Προέδρους διευκρινήσεις. 

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος παραδέχθηκε πως κάποια χωριά ίσως να έχουν αδικηθεί προσωρινά, ωστόσο όπως ο ίδιος επεσήμανε η λογική της Δημοτικής Αρχής, είναι να γίνονται ολοκληρωμένα έργα, να μη μένουν μισά και πως κάποιες Κοινότητες θα λαμβάνουν περισσότερα τη μία χρονιά και κάποιες άλλες την επόμενη. Αναφορικά με το έγγραφο προς τους Προέδρους ανέφερε πως ενδεχομένως να ήταν λάθος η χρονική στιγμή που απεστάλη, δεδομένης της έναρξης της τουριστικής σεζόν και του αυξημένου φόρτου εργασίας.

Τελικά το αίτημα της αναβολής δεν εισακούστηκε κι έτσι με ψήφους 9-9 αλλά και τη διπλή του Προέδρου, το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι 9 ψήφοι της αναβολής προσμετρήθηκαν ως λευκές. Απομένει να δούμε αν ο Δήμαρχος τηρήσει τις δεσμεύσεις του, συγκαλώντας σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τους Προέδρους και αναμορφώνοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα όποτε ζητηθεί από τα Τοπικά Συμβούλια και τους Προέδρους. 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!