Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Εκδήλωση για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο: Η «στρογγυλοποίηση»… και η ευαισθητοποίηση

«Άλλα περίμενα, άλλα είδα, άλλα άκουσα»… Νομίζω ότι η συγκεκριμένη φράση μπορεί να περιγράψει απόλυτα το πρώτο εγχείρημα του Δήμου Άνδρου σε συνεργασία με την ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ και τον Πολιτιστικό Φορέα ΑΥΛΑ, να φέρει σε επαφή τους επενδυτές με την τοπική κοινωνία του νησιού.

Τι περίμενα; Το αυτονόητο… Ειλικρίνεια και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς… 

Τι είδα; Μια εκδήλωση σε σωστή βάση, αλλά ελλιπή…

Τι άκουσα; Μισές αλήθειες…

Προσθέτω κάτι ακόμα… τι να περιμένω από εδώ και πέρα; Δεν ξέρω… μπερδεύτηκα.

Στα θετικά της ημέρας…

Οι Ανδριώτες φαίνεται πλέον και πρακτικά ότι έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται, αν κρίνω από την μεγάλη προσέλευση. Μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, η οποία παρέμεινε έτσι μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. 

Έγινε ένα βήμα κι ακούσαμε επιτέλους τι έχει να πει κι η άλλη πλευρά. Αυτή των επενδυτών. Κι ας στρογγυλοποίησαν – ωραιοποίησαν τα πάντα όσοι μίλησαν, αυτό είχε ένα σημαντικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην δική μου οπτική. Κι ας ειπώθηκε η μισή αλήθεια, προσωπικά τα δικά μου συμπεράσματά μου τα έβγαλα.

Φάνηκε ξεκάθαρα από τις ερωτήσεις των πολιτών η αγωνία και η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση. Επίσης έγινε σαφές ότι στην πλειοψηφία τους οι Ανδριώτες δεν επιθυμούν να γεμίσει ο τόπος τους με τρύπες και ανεμογεννήτριες. Δηλαδή το έκτρωμα που επιχειρείται δεν είναι κοινά αποδεκτό. 

Τετραγωνίζοντας τον κύκλο…

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από πέντε εταιρείες, οι κ.κ. Παναγιώτης Παπαμασταματίου από την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ για το Αιολικό Πάρκο στη θέση Μαραθιά, Μαρία Μπέσκου Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών και Αδειοδότησης από την της εταιρεία GREEK WIND POWER A.E. για τον Αιολικό Σταθμό στη θέση Φραγκάκι Κορθίου, Νίκος Βαλτής  Γενικός Διευθυντής στην εταιρεία ΕΛΙΚΑΣ  του ομίλου Κοπελούζου, Κυριάκος Μπερδεμπές  της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για το Αιολικό Πάρκο Ράχη – Ξηροκόμπι, Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Καψάλης Γιώργος Γενικός Διευθυντής – Μηχανολόγος Μηχανικός της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. 

Να σημειώσουμε ότι το δύσκολο έργο του συντονισμού, ανέλαβε  ο Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, Διευθυντής Ερευνών του Εργαστήριου Ηλιακών και Άλλων Ενεργειακών Συστημάτων Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Κοινή παραδοχή των παραπάνω ομιλητών η κλιματική αλλαγή, στην οποία εστίασαν κυρίως ως επίκληση στο συναίσθημα, σε μία προσπάθεια να τοποθετήσουν τα αιολικά πάρκα στη συνείδηση των πολιτών ως μονόδρομο, ώστε να φανούν τελικά ως «σωτήρες της ανθρωπότητας». Έγιναν φυσικά οι απαραίτητες κλισέ αναφορές περί μη όχλησης οπτικής και ακουστικής, για το θέμα του τουρισμού ειπώθηκε πολλάκις ότι δεν θα επιφέρουν τα αιολικά καμία απολύτως επίπτωση και πως η Άνδρος μπορεί συνεχίσει να ελπίζει ότι θα διατηρήσει τον εναλλακτικό χαρακτήρα της. Δεν θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στη διάνοιξη δρόμων, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τα ανταποδοτικά οφέλη θα σώσουν την τοπική οικονομία και άλλα πολλά. Το σπουδαιότερο ίσως μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν στον κόσμο είναι ότι από τη στιγμή που έχουν εγκριθεί όλες οι  άδειες βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας και πανικού της τοπικής κοινωνίας. Όλα είναι σύννομα λοιπόν και άρα θα πρέπει αυτόματα να γίνουν και αποδεκτά γιατί έχουν άδειες και είναι νόμιμα τα έργα… Πάντα όμως, όπως καταλήγω να λέω ότι είναι νόμιμο, δεν είναι απαραίτητα και ηθικό ή κοινά αποδεκτό…

Επιμέρους στις τοποθετήσεις,  ο κ. Μαύρος, εκπροσωπώντας την εταιρεία ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, προσπάθησε με στοχευμένες αναφορές να πείσει τους Ανδριώτες,  ότι η όχληση από τις ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στο Καλλιβάρι και τον Καμπανό θα είναι μηδενική. Στη συγκεκριμένη τοποθέτηση με ξένισε το γεγονός, ότι δεν παραδέχθηκε το λάθος του 1992, να κατασκευαστεί δηλαδή αιολικό πάρκο μέσα στον οικισμό του Καλλιβαρίου και ότι όλα αυτά τα χρόνια τα ανταποδοτικά οφέλη ήταν μηδαμινά σε σχέση με την οπτική και ακουστική όχληση που υπέστη η Κοινότητα. Μίλησε περισσότερο με περηφάνια μιας και ήταν το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη και δεν άκουσα κανέναν απολύτως απολογισμό για το όφελος, συγκριτικά με την υποβάθμιση ενός χωριού. Ευτυχώς, οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες θα απομακρυνθούν και στα σχέδια της εταιρείας είναι να τοποθετηθεί μονάχα μία και αυτή θα θα είναι υποτυπωδώς πιο μακριά από τον οικισμό. Και επειδή όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα τυγχάνει το συγκεκριμένο πάρκο να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σπίτι μου, δεν ξεχνώ, ότι πέρσι που χτυπήθηκε από κεραυνό βρήκα θραύσματα πτερυγίου στην αυλή μου. Αυτή η αναφορά για να κατανοήσουμε όλοι πόσο επικίνδυνο είναι, να βρίσκονται ανεμογεννήτριες εντός κατοικημένων περιοχών, ειδικά στην κατάσταση που έχει αφεθεί συγκεκριμένο πάρκο στο Καλλιβάρι.  Κατά τα άλλα και ο κ. Μαύρος όπως όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει αρνητική συσχέτιση τουρισμού – ανεμογεννητριών και υποθετικά  πάντα, μάλλον θα συμβάλουν στην αύξηση, όπως δείχνουν άλλωστε μελέτες στην Ισπανία. Για το μεγάλο Αιολικό Πάρκο στον Καμπανό ξεκαθάρισε πως έχει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και άρα όλα ανθηρά για να προχωρήσει το έργο…

Ο κ. Μπερδεμπές εκπροσωπώντας την εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εστίασε στα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ και κυρίως των Αιολικών πάρκων ως προς την απεξάρτηση από το λιγνίτη και την μείωση εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα καύσιμα. Ανέφερε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν επικίνδυνους ρύπους και διοξείδιο του άνθρακα που είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας της κλιματικής αλλαγής.  Επιπλέον εστίασε στα ανταποδοτικά που θα λάβει ο Δήμος υποστηρίζοντας πως πέρα από το 3% που προβλέπεται από το Νόμο, θα αυξηθούν τα έσοδα των κατοίκων (ναι των λιγοστών που έχουν οικόπεδα) και θα ενισχυθεί παράλληλα η οικονομία του νησιού κατά την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών. Δεν μας είπε βέβαια πως ακριβώς, αλλά θα ενισχυθεί. Επιπλέον υποστήριξε πως η χωροθέτηση, πληροί τα κριτήρια του χωροταξικού σχεδιασμού, οι ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουν μικρή έκταση ενώ δεν αποκλείονται και άλλες δραστηριότητες. Καμία απολύτως επιβάρυνση σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν θα επιφέρει στην αισθητική του τοπίου. 

Την εταιρεία που έχει επιλέξει δραστηριοποίηση στη θέση Φραγκάκι Κορθίου, εκπροσώπησε η κ. Μπέσκου η οποία υπεραμύνθηκε το γεγονός πως τα έργα θα έχουν μηδενικό ισοζύγιο στις εκσκαφές, το αιολικό πάρκο θα είναι αθέατο, ενώ όπως η ίδια τόνισε η όχληση θα είναι μηδενική μιας και απέχει από το Κόρθι 3 χλμ και από τη Πίσω Μεριά 2,5 χλμ. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν μονοπάτια στην περιοχή, ότι έχουν λάβει θετικές γνωμοδοτήσεις από το Δήμο και την Περιφέρεια ενώ για τη θέση που έχει επιλεγεί η οποία βρίσκεται εντός Natura επεσήμανε πως η διαδικασία αδειοδότησης ξεκίνησε το 1999, η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο το 2010, ότι η ΖΕΠ δεν αποκλείει τη χωροθέτηση αιολικών υπό προϋποθέσεις κι έτσι με αυτά τα δεδομένα αφού το ενδιαφέρον της εταιρείας προηγήθηκε της κήρυξης της περιοχής ως προστατευόμενη, δεν έχουμε κανένα λόγο απολύτως να αμφισβητούμε τη νομιμότητα… Αναφορικά με τον χαρακτήρα των εκτάσεων ξεκαθάρισε πως δεν είναι δασικές, έχουν μόνο φρύγανα τα οποία χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς ήσσονος οικολογικής σημασίας και άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε ούτε για αυτόν τον παράγοντα!

Σε κλίμα πλήρους άμυνας, κινήθηκε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρείας Κοπελούζου, κ. Βαλτή. Από τον ίδιο ακούσαμε και το εξής σοβαρό επιχείρημα… ότι θα διοργανώνονται όπως σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, σχολικές ενημερωτικές εκδρομούλες, με πουλμανάκια όπου τα παιδάκια θα κάθονται κάτω από τις ανεμογεννήτριες και θα χαζεύουν για να δουν πως λειτουργούν!!! Μάλιστα ο κ. Βαλτής ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πουθενά στο internet δημοσίευμα που να αναφέρει επιπτώσεις στον τουρισμό από τα Αιολικά, αντιθέτως  όλα κάνουν λόγο για θετικά αποτελέσματα! Σε αυτή τη βάση αγαπητοί μου αναγνώστες, ορδές τουριστών θα σπεύδουν όλο το χρόνο να θαυμάσουν τα αιολικά στις κορυφογραμμές του νησιού που επιχειρεί δραστηριότητα η εταιρεία Κοπελούζου. Από τον ίδιο ειπώθηκε επίσης πως αποδεδειγμένα οι κάτοικοι αλλάζουν γνώμη όταν εγκαθιστώνται και λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες… (Μου θύμισε λίγο το λαϊκό ρητό όταν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, απόλαυσέ το!). Τελευταίο και καλύτερο, η εταιρεία Κοπελούζου έχει πάρει περιβαλλοντικές άδειες για 23 ανεμογεννήτριες  αλλά θέλει κι άλλες για να συμβάλλει περαιτέρω στο τουριστικό προϊόν μας κι έχει ζητήσει τροποποιήσεις για να εγκαταστήσει 33! Στη συνέχεια κατά τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων μας εξέπληξε για μια ακόμα φορά αφού δεν μπορούσε να αποτυπώσει και να δείξει καν τις ανεμογεννήτριες  που θα εγκατασταθούν στον χάρτη του προτζέκτορα και μάλλον ούτε εκείνος γνώριζε επαρκώς ποιες έχουν απορριφθεί και ποιες εκκρεμούν!  Χαρακτήρισε επίσης υπερτιμημένους τους φόβους των Ανδριωτών υποστηρίζοντας ότι χρονικά η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πρόωρη αφού όπως τόνισε πρέπει να δούμε πρώτα που θα κάτσει η μπίλια! 

Την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ εκπροσώπησε ο κ. Παπασταματίου ο οποίος επεσήμανε πως οι 3 ανεμογεννήτριες που αναπτύσσονται ήδη στο βόρειο κομμάτι θεωρούνται εμπορικά οι μικρότερες σε μέγεθος και θα είναι ύψους 55 μέτρων. Ανέφερε πως η δραστηριοποίηση στην περιοχή έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια, ενώ με τις μισθώσεις των οικοπέδων συμβάλει η εταιρεία ήδη ενεργά στην οικονομία της περιοχής. Αναφέρθηκε και στα ανταποδοτικά κάνοντας λόγο για έργα τοπικού ενδιαφέροντος στο μέλλον ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει κοινωνική αποδοχή για το έργο. «Η καλύτερη ενημέρωση είναι η επίσκεψη σε ένα υφιστάμενο αιολικό πάρκο», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του. Μάλλον μας πρότεινε να διοργανώσουμε μια μικρή ενημερωτική εκδρομούλα και εμείς οι Ανδριώτες που δεν ξέρουμε πως είναι οι ανεμογεννήτριες, να σπεύσουμε να θαυμάσουμε από κοντά την ομορφιά τους. 

Η πλευρά της Άνδρου…

Για την άλλη όψη του νομίσματος και τα αρνητικά δεδομένα τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Βαγγέλης Πισσίας καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Μεταφοράς Τεχνολογίας, ο Τρύφωνας Κόλλιας, Δικηγόρος με ειδίκευση σε τομείς  Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Δικαίου και νομικός εκπρόσωπος Πάρου, Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ο Αλέξανδρος Μαβής Περιβαλλοντολόγος. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Πισσίας, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ξεκαθάρισε πως δεν αντιτάσσονται στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, αλλά στον τρόπο που επιχειρείται μέσω συγκεκριμένων ανεμογεννητριών, συγκεκριμένης κλίμακας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Εστιάζοντας στο πρόβλημα της Άνδρου, υποστήριξε πως οι ενστάσεις των πολιτών δείχνουν το έλλειμμα που έχει εντοπιστεί, επισημαίνοντας πως όλοι θέλουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, πως δεν μπορούν να πληρώνουν το τίμημα η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη, ωστόσο έθεσε το ζήτημα ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση γιατί θα γίνει τελικά  προσπάθεια να μας επιβληθεί το υπάρχων καθεστώς και δεν θα μπορέσουμε τελικά να ανατρέψουμε την όποια κατάσταση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να έχουμε μία αντιπρόταση, να δείξουμε ότι θέλουμε να συμβάλλουμε, ότι είμαστε διατεθειμένοι να παράγουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε, αλλά σε καμία περίπτωση η Άνδρος να επωμιστεί σε  800πλάσιο βαθμό την παραγωγή ενέργειας, την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές τείνουν να εξαιρεθούν. Ο κ. Πισσίας πρότεινε να επαναληφθεί η συνάντηση και να τεθεί ξεκάθαρα τι  θέλει αυτός ο τόπος και τι του ταιριάζει τελικά. Κλείνοντας ανέφερε πως αυτό το τίμημα που έχει κληθεί να πληρώσει η Άνδρος και το Αιγαίο γενικότερα, δεν αντισταθμίζεται με κανένα ανταποδοτικό όφελος, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν ισοδύναμα σε  ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο. 

Ο Δικηγόρος κ. Κόλλιας, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των αιολικών πάρκων, ξεκαθάρισε πως όταν παρουσιάζεις κάποια πράγματα με ωραιοποιημένη εικόνα, δεν βοηθάει ουσιαστικά στον εποικοδομητικό διάλογο. Προβάλλοντας συγκεκριμένα στοιχεία, χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς περί απεξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα καύσιμα μέσω των ΑΠΕ, τονίζοντας πως όσο αυξάνονται, νομοτελειακά αυξάνεται και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρα. Εστιάζοντας στη στοχαστική λειτουργία των ανεμογεννητριών τόνισε πως όταν δεν φυσάει ή όταν φυσάει πολύ, δεν εγχέεται ενέργεια και για να διατηρηθεί η τάση σταθερή θα πρέπει να ενισχύεται από συμβατικές μονάδες με φυσικό αέριο ώστε να υποστηρίζεται η διακοπτόμενη λειτουργία, καταρρίπτοντας έτσι τις παραδοχές των προηγούμενων ομιλητών περί απεξάρτησης εισαγόμενων καυσίμων. Επιπλέον αναφέρθηκε σε ακόμα ένα παράδοξο, αυτό του ειδικού χωροταξικού σχεδίου, όπου η ίδια η ευρωπαϊκή ένωση έχει στείλει σχετική οδηγία αναθεώρησης από το 2014, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει κανόνες του ενωσιακού δικαίου και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ουσία δηλαδή τα έργα που νομίμως αδειοδοτούνται στην Ελλάδα, η ΕΕ κρίνει ότι αδειοδοτούνται παρανόμως. Αναφορικά με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που υποβαθμίστηκαν εντέχνως από  προηγούμενους ομιλητές, επεσήμανε πως συνταγματικά προστατεύονται και έχουν την ίδια αξία με τις δασικές. 

Τον κύκλο των τοποθετήσεων με τις αρνητικές επιπτώσεις έκλεισε ο κ. Μαβής, ο οποίος για μία ακόμη φορά επεσήμανε πως κάποτε βρίσκονταν στην άλλη πλευρά, πιστεύοντας στο ελπιδοφόρο αφήγημα ότι μπορούμε να περάσουμε σε ενεργειακή μετάβαση. Στηριζόμενος στα λεγόμενα προηγούμενου ομιλητή ότι είναι νωρίς, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως έχουμε καθυστερήσει, εφόσον οι εταιρείες, έχουν έρθει εδώ και 15 χρόνια στο νησί, πριν καν γίνει το ειδικό χωροταξικό, το οποίο ήρθε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει τις διαμορφωμένες αιτήσεις των επενδυτών. Τόνισε την ανάγκη επανασχεδιασμού του ειδικού χωροταξικού, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών, από τη στιγμή που έχουν κάνει τόσα χρόνια υπομονή, να περιμένουν ώστε να διαμορφωθεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας και να μην σημειωθούν ανεπίστρεπτες ζημιές. Εστιάζοντας στα αντισταθμιστικά που έγινε εκτενής αναφορά από το σύνολο των εκπροσώπων, εξήγησε πως μόνο από την λέξη μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει ότι παραπέμπει πως τελικά θα γίνουν ζημιές. Στις επιπλέον επισημάνσεις υποστήριξε πως οι αξίες γης θα καταρρακωθούν, θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο brand name της Άνδρου ως πεζοπορικός προορισμός ο οποίος θα πάει κυριολεκτικά περίπατο, ενώ σημείωσε πως τα αναγνωρισμένα προγράμματα Life αποδεικνύουν πως  θίγονται οι ΖΕΠ της Άνδρου, ιδίως στο βόρειο και το νότιο κομμάτι του νησιού.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα…

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους πολίτες ήταν πολλά και άγγιξαν σχεδόν κάθε πτυχή του προβλήματος. Το σημαντικότερο ωστόσο ζήτημα το οποίο άφησε τελικά πικρή γεύση στο τέλος, είναι ότι έμειναν πολλά από αυτά αναπάντητα. Το πιο ουσιαστικό τέθηκε προς το τέλος από την ηθοποιό και μέλος του Πολιτιστικού Φορέα ΑΥΛΑ κ. Ειρήνη Δράκου αλλά και την κ. Ζέφη Σορώτου, εκπρόσωπο της ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίες ρώτησαν με το δικό τους τρόπο η καθεμία, τι θα γίνει εάν η τοπική  κοινωνία αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί κάποιες από τις επενδύσεις και αν τα έργα θα προχωρήσουν τελικά με το «έτσι θέλω», χωρίς κοινωνική αποδοχή. Δυστυχώς το ερώτημα έμεινε αναπάντητο….

Επειδή δεν θέλω να υποβαθμίσω κανέναν από τους προβληματισμούς που τέθηκαν από τους συμπολίτες μου, ο κύκλος των ερωτωπαντήσεων πολιτών – εκπροσώπων εταιρειών  ξεκινά στο βίντεο της εκδήλωσης που αναρτήθηκε στο Youtube στο 1:35. Είναι μία καλή ευκαιρία, για όσους δεν κατάφεραν να έρθουν στην εκδήλωση, να παρακολουθήσουν την συζήτηση, γιατί πραγματικά έχει αξία. Τόσο για να καταλάβετε κι οι ίδιοι ότι πλέον υπάρχει η ζητούμενη ευαισθητοποίηση για να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, όσο και για τις ελλειμματικές και επιλεκτικές κατά τη γνώμη μου απαντήσεις των ομιλητών που εκπροσώπησαν τις εταιρείες. 

Από εδώ και πέρα τι;

Όπως προανέφερα, μπερδεύτηκα… Έγινε μία πρώτη και επιτυχημένη για τα δεδομένα του νησιού προσπάθεια συνολικής ενημέρωσης και από τις δύο πλευρές. Άσχετα με  το αποτέλεσμα -δεν ήταν αυτό που περιμέναμε πολλοί- η ουσία είναι ότι δόθηκε επιτέλους βήμα στον κόσμο να εκφράσει την αγωνία και τους προβληματισμούς του. Από εδώ και πέρα όμως πως προχωράμε; Τέθηκε πρόταση από αρκετούς να γίνει κι άλλη συνάντηση, να έρθουν ξανά οι εκπρόσωποι των εταιρειών, να γίνει εκ νέου συζήτηση. Δεν διαφωνώ επί της ουσίας, αλλά θεωρώ ότι το θέμα πλέον είναι «εσωτερικό» και έχει να κάνει με το τι θέλει η Άνδρος τελικά, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Να διαμορφώσουμε μία αντιπρόταση πάνω στα δεδομένα που έχουμε, τα οποία για μία ακόμα φορά δεν εκτέθηκαν συνολικά. Και αυτό είναι ευθύνη του Δήμου και της Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για τα αιολικά. Ας συντάξει λοιπόν η Επιτροπή ένα σχέδιο που να αποτυπώνει πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση, να την γνωστοποίησει στους πολίτες για να μπορέσουν να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη και μετά να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θέλουμε, υπό ποιες προϋποθέσεις, με τι επιπλέον αντισταθμιστικά (ναι… κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και αυτό το θέμα) και φυσικά που ακριβώς επιτρέπουμε και που βάζουμε σαν κοινωνία τη δική μας κόκκινη γραμμή…

Αντριάνα Μπόθου

 

 

 

Διαδώστε!

4 Σχόλια

 1. ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ

  Ποια επιτροπή;; Είδατε κάπου τον πρόεδρό της κο Γιαννίση, συνκυβερνώντα του κου Λοτσάρη και συστηματικά αδιάφορο για το θέμα αυτό;
  Και για να πάμε στα πραγματικά σημαντικά: αν δεν οργανωθούμε πραγματικά να προσφύγουμε σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, γιατί τα ελληνικά δεν διακρίνονται για την ευθυκρισία τους και την αντικειμενική εφαρμογή της Νομοθεσίας, να ξεχάσουμε την Άνδρο που χαιρομαστε μέχρι σήμερα και γενικότερα τις Κυκλάδες που γνωρίζουμε. Σαν πολύ βαρύ μου πέφτει να θυσιαστεί αυτός ο παράδεισος για να θησαυρίσουν τρεις εταιρείες που δεν ντρέπονται να αραδιάζουν δημοσίως τις μπούρδες που ακούστηκαν στο Γαύριο.
  Όσο για την απάντηση στο ερώτημα αν θα έρθουν ενώ είναι ανεπιθύμητοι….ΝΑΙ βεβαίως θα έρθουν, όπως πήγαν στην Κάρυστο, συνοδευόμενοι από ΜΑΤ, θα μας δείρουν κι όλας στο σπίτι μας, όπως έκαναν στην Κάρυστο και δεν θα βγει η είδηση στην τηλεόραση, όπως έγινε για την Κάρυστο. Μπορεί να έρθει κι ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια, όπως έκανε στην Κάρυστο….με ελικόπτερο, μην τον ενοχλήσουν οι βάρβαροι ιθαγενείς που δεν θέλουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Και θα κλαίμε τα χάλια μας, όπως αυτά που βλέπουμε απέναντι στην πολύπαθη Εύβοια από την οποία αποστρέφουμε το βλέμα μας και την νύχτα και την μέρα …γιατί αυτή η εικόνα δεν αντέχεται και δεν ξέρω ποιος βλαμένος θα πήγαινε ποτέ εκδρομή εκεί για να θαυμάσει αυτά τα τερατουργήματα, κύριε Βαλτή……

  Reply
 2. Αναστασία

  Το πρώτο μέλημα της επιτροπής για τα αιολικά, κατά τη γνώμη μου, είναι να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό γ’αυτό που πρόκειται να συμβεί. Η Άνδρος, οι Κυκλάδες, είναι παγκόσμιο αγαθό και ανήκει στην ανθρωπότητα. Εξωστρέφεια λοιπόν. Και να ανατεθεί αυτό το θέμα σε αποδεδειγμένα ικανούς ανθρώπους. Αυτοί οι αποφασισμένοι κύριοι των ΑΠΕ πρέπει να έχουν απέναντί τους όλους τους δυνάμει θιγόμενους όχι μια χούφτα νησιώτες.

  Reply
 3. adamis v

  Περί του γόνιμου διαλόγου που ποτέ δεν έγινε
  (σχόλιο σχετικά με την εκδήλωση του Γαυρίου στις 09/02)
  του karoloy

  Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
  αν νομίζετε ότι το επικοινωνιακό show της Κυριακής στο Γαύριο που μας προσφέρατε έχει οποιαδήποτε σχέση με γόνιμο διάλογο, σας λέω ότι προσωπικά δεν με πείσατε. Και μιλάω σε προσωπικό ύφος, ως ένας πολίτης που δεν εκπροσωπώ κανέναν, παρακολουθώ το θέμα εδώ και πολλά χρόνια και έχω άποψη επ’ αυτού, μία άποψη ωστόσο με την οποία πιθανώς να συμφωνούν και πολλοί άλλοι.
  Ένας γόνιμος διάλογος απαιτεί την αντιπαράθεση μεταξύ δύο πλευρών με ίσες ευκαιρίες έκφρασης. Μα θα μας πείτε ότι στο πάνελ υπήρχαν και οι δύο πλευρές. Αλήθεια, προσκαλέσατε εσείς και τις δύο πλευρές; Ή μήπως φροντίσατε να υπάρχει μόνο η μία πλευρά και συγκεκριμένα αυτή των εκπροσώπων των ιδιωτικών εταιρειών, ενώ η άλλη πλευρά ουσιαστικά «αυτοπροσκλήθηκε»; Και λέγοντας άλλη πλευρά, εννοώ τον κ Μαβή και τον κ. Κόλλια, γιατί ο κ. Πισσίας δεν θεώρησε απαραίτητο να εκφράσει οποιοδήποτε αντίλογο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ή μήπως φροντίσατε να υπάρξει εκπρόσωπος από την Τήνο ή την Πάρο, δηλαδή από τα γειτονικά νησιά που έχουν εξεγερθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ώστε να ακουστούν όλα εκείνα τα επιχειρήματα ενάντια στην επικείμενη καταστροφή των νησιών; Επιχειρήματα που επιμελώς φροντίζετε να αποσιωπηθούν από το δημόσιο διάλογο, κατηγορώντας μάλιστα όσους τολμούν να τα ξεστομίζουν ως λαϊκιστές. Ή μήπως θεωρείτε ενημέρωση των πολιτών τα ψέματα και τις ανακρίβειες που ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών και τα οποία θα φροντίσω με νέα ανάρτηση να εκθέσω και να απαντήσω, ώστε να μπορεί να κρίνει ο κόσμος ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος τον παραπληροφορεί και να αποφασίσει ποιο είναι το καλό του τόπου. Ή, τέλος, μήπως ο συντονιστής φρόντισε να πάρει έστω μία ερώτηση του κοινού και να την θέσει επί τάπητος, ώστε να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση ένθεν και ένθεν; Τα παραπάνω ερωτήματα μόνο ρητορικά δεν είναι, οι απαντήσεις είναι απλές και ξεκάθαρες και διαψεύδουν τον τελικό πανηγυρικό ισχυρισμό σας ότι έγινε πολιτισμένος και γόνιμος διάλογος. Να τον χαίρεστε και τον πολιτισμό σας και την άποψη που έχετε περί διαλόγου.
  Εσείς κ. Δήμαρχε δεν κόπτεστε για την πραγματική ενημέρωση των πολιτών. Αυτό που σας καίει είναι μην τυχόν επηρεαστεί η Ανδριακή κοινωνία από αυτή της Τήνου και της Πάρου, δηλαδή να μη «μολυνθεί» από τον «ιό» της συνειδητοποίησης και της αντίδρασης στην επαπειλούμενη, μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τόπου συνολικά και των ιδιωτικών περιουσιών πιο ειδικά και να συνεχίσει αμέριμνα τη χειμερία νάρκη της, μέχρι να ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο των ιδιωτικών εταιρειών. Αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη επιχειρήσατε και με την πρόσφατη εκδήλωση του Γαυρίου, εκμεταλλευόμενος δυστυχώς και τις ΆΥΛΑ και ΚΟΙΝΣΕΠ, αφήνοντας εσκεμμένα μία ευκαιρία για πραγματική αντιπαράθεση να πάει χαμένη.
  Καταλήγοντας, σε αντίθεση με εσάς, θεωρώ ότι η κοινωνία της Άνδρου έχει απόλυτη ανάγκη πραγματικής ενημέρωσης σχετικά με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μετατροπή της σε βιομηχανικό τοπίο εγκατάστασης τεράστιων ανεμογεννητριών και να ενώσει τη φωνή της με εκείνες της Τήνου, της Πάρου και των υπόλοιπων περιοχών ανά την Ελλάδα που αντιδρούν στην καταστροφή τους.

  Reply
 4. Αυτός είναι περιφερειάρχης

  Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δείχνει τον δρόμο. Η ανυπακοή στην κεντρική εξουσία είναι υποχρέωση όταν κινδυνεύει ο τόπος! Παύση συνεργασίας και ομάδες περιφρούρησης στα νησιά μέχρι να ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ το μέλλον μας. Όχι να αποφασιζουν για εμάς χωρίς εμάς…..ούτε στις χειρότερες δικτατορίες δεν συμβαίνουν αυτά που προσπαθούν να επιβάλλουν στους κατοίκους του Αιγαίου.

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!