Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Εκδίωξη μεταναστών από τα σύνορα της Ιταλίας

first1--3-thumb-large

ΒΕΝΤΙΜΙΛΙΑ. Η αστυνομία στην Ιταλία άρχισε να απομακρύνει Αφρικανούς μετανάστες από ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο στα ιταλογαλλικά σύνορα, τη στιγμή που από το Λουξεμβούργο οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. εκπονούσαν αμφιλεγόμενα σχέδια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Κρατώντας εξοπλισμό για τη διάλυση διαδηλώσεων, Ιταλοί αστυνομικοί απώθησαν τους μετανάστες από τη βραχώδη, παραθαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που έκλαιγαν. Περίπου 300 πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη Βεντιμίλια τις τελευταίες πέντε μέρες.

Κάποιοι από τους Σουδανούς και Σομαλούς επιχείρησαν να αντισταθούν στην επιχείρηση, έπλεξαν τα χέρια τους και ξάπλωσαν στο έδαφος. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι μετανάστες επρόκειτο να οδηγηθούν σε σταθμό τρένου και να προμηθευτούν φαγητό και φάρμακα. Οι περισσότεροι έχουν απωθηθεί από τις γαλλικές αρχές, οι οποίες διατείνονται ότι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ιταλίας. Η Ιταλία με τη σειρά της προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Ε.Ε. για να αναχαιτίσει τα κύματα μεταναστών που καταφτάνουν μέσα σε φορτωμένες βάρκες από τη Βόρεια Αφρική και έχουν ξεπεράσει φέτος τις 57.000. Χιλιάδες κατευθύνονται επίσης σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ελλάδα και, δευτερευόντως, στη Βουλγαρία.

«Είμαστε αβοήθητοι και απελπισμένοι, στο έλεος της αστυνομίας», είπε ένας πρόσφυγας από το Νταρφούρ του Σουδάν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ανέφερε ότι η αυτοσχέδια κατασκήνωση των μεταναστών είναι μία γροθιά στο πρόσωπο της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε το 2015 να τριπλασιάσει τα κονδύλια για τις επιχειρήσεις διάσωσης ανοιχτά της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά οι «28» είναι βαθιά διχασμένοι για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Αλφάνο προειδοποίησε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία της Ευρώπης. «Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει ως Ευρώπη, επειδή αυτό που απειλείται είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και η κοινή πολιτική ασύλου», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών μετά την άρνηση της Γαλλίας να υποδεχθεί τους Αφρικανούς μετανάστες της Βεντιμίλια.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!