Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

«Εκρηκτική» αύξηση του μαθητικού τουρισμού στη Σύρο

http://magnesianews.gr/

Πηγή φωτογραφίας: http://magnesianews.gr

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επικεντρώνεται, τα τελευταία δύο χρόνια, με μεθοδικές και συντονισμένες προσπάθειες, στην τουριστική προώθηση και προβολή του νησιού μας, αξιοποιώντας και προβάλλοντας τα ιδιαίτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη δημιουργία νέων και στη βελτίωση των υπαρχουσών δομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ειδικό βάρος έχει δοθεί προς την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον μαθητικό, αθλητικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος εστιάζει προς την κατεύθυνση της στοχευμένης τουριστικής ανάπτυξης, και αποτελεί μια επιλογή που συνδέεται απόλυτα με τις κοινωνικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές αξίες κάθε τόπου.

Αναφορικά με τον μαθητικό τουρισμό, η φετινή χρονιά για τη Σύρο σημείωσε εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των σχολείων που επισκέφθηκαν το νησί μας, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο μαθητικός τουρισμός της σεζόν Μαρτίου – Μαΐου 2016 αυξήθηκε σε σχέση με το 2015 κατά 53,7%, ενώ η διαφορά σε σχέση με το 2014 εκτοξεύθηκε στο 93% .

Σχολεία της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, των νησιών των Κυκλάδων και του ΒΑ Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας και να εισπράξουν τη θερμή φιλοξενία των Συριανών. Χιλιάδες μαθητές και οι συνοδοί τους πέρασαν ξέγνοιαστες και ευχάριστες στιγμές κατά τη διαμονή τους στο νησί και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αρκετά από τα σχολεία της Αττικής και των νησιών προτιμούν τη Σύρο κάθε χρόνο για την εκπαιδευτική τους εκδρομή.

Η Σύρος, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ιδανικός προορισμός για να φιλοξενήσει μαθητικές εκδρομές, καθώς τα πλεονεκτήματα της είναι πολλά, συγκριτικά με άλλους προορισμούς. Το πολιτιστικό και ιστορικό της απόθεμα, το φυσικό της κάλλος, το ιδιαίτερο θρησκευτικό στοιχείο, η κοσμοπολίτικη κουλτούρα της, η κοντινή απόστασή της από την Αθηνά, η ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με τα υπόλοιπα νησιά, η εξαιρετική γαστρονομία της και φυσικά η ζεστασιά των κατοίκων της αποτελούν σημεία αναφοράς για την επιλογή της ως προορισμό σχολικής εκδρομής, η οποία καλείται να συνδυάσει τον εκπαιδευτικό με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα στοιχεία για τον αριθμό των σχολείων, των μαθητών και των συνοδών – καθηγητών τους, όπως προέκυψαν μετά από διασταύρωση των στοιχείων επισκεψιμότητας από το Θέατρο Απόλλων, το Βιομηχανικό Μουσείο και το Δημαρχιακό Μέγαρο, για τη σεζόν Μαρτίου – Μαΐου 2016.  

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2014, 2015, 2016
ΕΤΟΣ 2014 2015 2016
ΣΧΟΛΕΙΑ 43 54 83
ΜΑΘΗΤΕΣ / ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 2.952 4.401

Αξίζει να αναφερθεί ότι τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα απέσπασε το Θέατρο Απόλλων, σε ποσοστό 79,52%, και ακολούθησε το Βιομηχανικό Μουσείο, σε ποσοστό 77,11%. Τα στοιχεία για το Δημαρχιακό Μέγαρο δεν ήταν δυνατό να καταγραφούν, καθώς τα περισσότερα σχολεία δεν ειδοποιούσαν για την επίσκεψή τους.

Η ανοδική πορεία του μαθητικού τουρισμού, τα τελευταία δύο (2) χρόνια, καταμαρτυρά ότι οι σταθερά προσανατολισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχουν ήδη ξεκινήσει και αποδίδουν καρπούς. Συγκεκριμένα, οι επαφές και η συνεργασία του Δήμου με τουριστικά πρακτορεία και γενικώς με επαγγελματίες του χώρου, αναφορικά με την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και την ανάδειξη του μαθητικού τουρισμού, καθώς και ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε οι επισκέψιμοι χώροι να είναι διαθέσιμοι για το μαθητικό κοινό, σύμφωνα με το πρόγραμμα των σχολείων, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για αυτή την επιτυχημένη σεζόν.

Στοχεύοντας στην εδραίωση του νησιού μας ως ανταγωνιστική δύναμη στη συγκεκριμένη τουριστική αγορά και μένοντας πιστοί στο όραμά μας, διαπιστώνουμε ότι τα πρώτα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειές μας.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!