Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Εκτυπωτής 3D τυπώνει τρίχες

31649_250_166

Πίτσμπουργκ, Πενσιλβάνια 

Οι εκτυπωτές 3D παράγουν συνήθως συμπαγή πλαστικά ή μεταλλικά αντικείμενα, όπως φαίνεται όμως ακόμα και τα απλούστερα συστήματα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να τυπώνουν ίνες και μαλλιά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ εμπνεύστηκαν από τις ίνες που σχηματίζονται όταν κανείς δαγκώσει το λιωμένο τυρί του τοστ ή χρησιμοποιήσει θερμή κόλλα σιλικόνης.

«Απλά αφήνεις να χυθεί λίγο υλικό και μετά απομακρύνεσαι απότομα» εξηγεί ο Ζιεράρ Λαπού, διδακτορικός φοιτητής του πανεπιστημίου. «Είναι μια πραγματικά απλή ιδέα».

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι εκτυπωτές που τυπώνουν με λιωμένο πλαστικό δεν είναι σχεδιασμένοι ώστε να απομακρύνουν απότομα το ακροφύσιο από το υπό κατασκευή αντικείμενο.

Δια της πλαγίας οδού

Οι ερευνητές όμως εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η τράπεζα πάνω στην οποία στηρίζεται το υπό κατασκευή αντικείμενο μπορεί να κινείται προς τα πλάγια.

Αυτό βέβαια περιορίζει την ταχύτητα εκτύπωσης τριχών, οι οποίες τυπώνονται στη σειρά η μία δίπλα στην άλλη.

Ένα εκτυπωμένο αλογάκι μπορεί έτσι να αποκτήσει ουρά, η κούκλα ενός τρολ μπορεί να καμαρώνει για μια μακριά χαίτη. Ακόμα και μικρές βούρτσες μπορούν να παραχθούν από κοντοκουρεμένες τρίχες, ενώ με τη βοήθεια λίγου θερμού αέρα οι τρίχες μπορούν να κατσαρώνουν σε μπούκλες.

Η έρευνα του Carnegie Mellon χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων από την Google, τη Yahoo! και την Qualcomm.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!