Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Εκτός του νέου πολυνομοσχεδίου το φορολογικό πακέτο των αγροτών

017FAB03B4BBFB86C96F8B8804521CB0

Χωρίς τις διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών, όπως είχε προαναγγελθεί, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου στη Βουλή το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

Πρόκειται για εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει το Agronews με ρεπορτάζ του στο οποίο κατέγραφε τις αντιδράσεις που προκαλούσε εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης το βαρύ «πακέτο»,  με τους βουλευτές της επαρχίας να αναλαμβάνουν τα τελευταία 24ωρα ρόλο «συνηγόρου των αγροτών» καθώς γίνονται αποδέκτες της οργής του κόσμου.

Μάλιστα, όπως έγραφε το Agronews, από την πλευρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είχε πέσει η ιδέα για μετάθεση υποβολής των αγροτικών μέτρων ώστε να υπάρξει συνολικότερη επεξεργασία του θέματος. Άποψη που συμμερίζονταν και κυβερνητικά στελέχη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Σημειωτέον ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα δε θα συμπεριλαμβάνονται ούτε οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό μέγαρο, την Τετάρτη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

– Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

– Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

 

Νωρίτερα τo Agronews έγραφε:

 

Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων έχει περάσει τα τελευταία 24ωρα το αγροτικό ζήτημα, με τους βουλευτές της επαρχίας να αναλαμβάνουν ρόλο «συνηγόρου των αγροτών», καθώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες της οργής του κόσμου για το βαρύ φορολογικό πακέτο που έφερε η συμφωνία με τους πιστωτές.

Ισχυρές αντιδράσεις καταγράφονται αυτή τη φορά κυρίως από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επωμισθούν μια δέσμη μέτρων που θα τους αποκόψει από την εκλογική τους βάση, την ώρα που για ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει η πολυτέλεια της «διαφορετικής επιλογής».

Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το αγροτικό ζήτημα, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι από την πλευρά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχει πέσει η ιδέα ακόμα και της μετάθεσης της υποβολής του «αγροτικού πακέτου» για ψήφιση από τη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει συνολικότερη επεξεργασία του θέματος.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην προγραμματισμένη για σήμερα (Δευτέρα 20 Ιουλίου) σύσκεψη πρώην υπουργών Γεωργίας και στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον κ. Μεϊμαράκη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποσαφηνισθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Τετάρτη.

Όπως περιγράφεται και στο τελευταίο φύλλο  της Agrenda, στο Μαξίμου αποφάσισαν να εντάξουν το φορολογικό «πακέτο» των αγροτών στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα που έρχονται  προς ψήφιση αυτή την Τετάρτη 22 Ιουλίου και περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων καθώς και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Ωστόσο, υπό την πίεση του αγροτικού κόσμου αλλά των έντονων αντιδράσεων που ήδη καταγράφονται στην περιφέρεια και αποδέκτες των οποίων έχουν ήδη γίνει πολλοί βουλευτές της επαρχίας, συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση φαίνονται να αναζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή τρόπους  να «παγώσουν» ή έστω να μετριάσουν τις  αλλαγές.

Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και σύμφωνα με τις φορολογικές αλλαγές που «πέρασαν» την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε:

-Kατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών μέχρι το 2017. Δηλαδή φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 26% έως 33% (εφόσον τα κέρδη ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ), όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αστικές επιχειρήσεις.  Δεν αποκλείεται το 26% να γίνει 29% εφόσον τελικά αυξηθεί και ο συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα νομικά πρόσωπα.

-Αύξηση της προκαταβολής φόρου αγροτών: Σήμερα η προκαταβολή για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου είναι 27,5%. Με την κατάργηση της ειδικής μεταχείρισης των αγροτών, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέβει καταρχήν στο 75% για την επόμενη χρονιά (όπως ψηφίστηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή) και, από το 2017, στο 100%.

-Κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, δηλαδή κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου που λαμβάνουν οι αγρότες. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πλήρη κατάργηση της επιστροφής μέχρι το 2017 ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που εξετάζουν στην κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση των επιστροφών σε ποσοστό 50% για το 2016 και πλήρη  κατάργησή τους από το 2017.

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!