Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ελληνική πρόταση με βροχή φόρων και αβέβαια μέτρα

metra-thumb-large

Στην αποδοχή των κεντρικών στόχων που έθεταν οι δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα προχώρησε η Αθήνα, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με τους θεσμούς. Οπως αποδεικνύεται, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς οι δανειστές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την αποδοτικότητα των μέτρων που στηρίζονται κυρίως στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, ενώ η αφετηρία των δύο πλευρών είναι διαφορετική, αφού χωρίς μέτρα η κυβέρνηση προβλέπει πολύ μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα για φέτος από ό,τι οι θεσμοί.

Το νέο κείμενο που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία στους θεσμούς την Κυριακή, λίγο πριν αποχωρήσει από τις συζητήσεις, και το οποίο αποκάλυψε η «Κ», προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ για φέτος και 2% του ΑΕΠ για το 2016. Τα βασικά χαρακτηριστικά της επικαιροποιημένης αντιπρότασης της Αθήνας είναι:

1. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα φέτος, τότε ο προϋπολογισμός θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 0,1% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2016. Κάτι που δημιουργεί την ανάγκη για επιπλέον μέτρα 1,1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ φέτος (για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ) και 1,9% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ για το 2016 (για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% του ΑΕΠ). Ωστόσο, οι δανειστές θεωρούν ότι χωρίς νέα μέτρα φέτος, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι 0,75% του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση η ανάγκη νέων μέτρων ανέρχεται στο 1,75% του ΑΕΠ ή στα 3,2 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας, η διαφορά είναι ότι οι δανειστές ζητούν επιπλέον –των προτεινόμενων– μέτρα κατά 1,2 δισ. ευρώ μόνο για φέτος.

2. Στο πακέτο της κυβέρνησης υπάρχουν μέτρα που δεν θεωρούνται αξιόπιστης αποδοτικότητας από τους δανειστές. Αμφισβητούν τα έσοδα που θα μπορούσαν να αποδώσουν τόσο τα διοικητικά μέτρα όσο και κάποια από τα «παραμετρικά μέτρα», όπως ο φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Μάλιστα, η κριτική επικεντρώνεται στους στόχους για το 2016, όπως για παράδειγμα στην πρόβλεψη για έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ ύψους 700 εκατ.

3. Επικρατεί η λογική της υπέρμετρης φορολόγησης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που στο παρελθόν αποδείχθηκε αναποτελεσματική και ταυτόχρονα επιβαρυντική ως προς την επίπτωσή της στην πραγματική οικονομία. Ειδικότερα, τα βασικότερα προτεινόμενα μέτρα είναι:

• Εκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες που είχαν κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ το 2014.

• Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29%.

• Τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%-13%-23%), με τον μεσαίο τελικά να παραμένει σταθερός.

• Κατάργηση της έκπτωσης στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και αύξηση των συντελεστών της, έως και το 8%.

• Αύξηση του φόρου πολυτελείας με στόχο την ενίσχυση των εσόδων κατά 47 εκατ. ευρώ φέτος και 47 εκατ. για το 2016.

Στο σκέλος των δαπανών προβλέπεται η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016 και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με εκτιμώμενο όφελος 71 εκατ. για το 2016.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των «παραμετρικών μέτρων», όπως τα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση. Στα διοικητικά μέτρα που προτείνει, περιλαμβάνονται δράσεις για πάταξη λαθρεμπορίου, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, έσοδα από τον ηλεκτρονικό τζόγο, έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έσοδα από τριγωνικές συναλλαγές, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, εφαρμογή κανόνων της Ε.Ε. για το περιβάλλον και τη γεωργία και έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες. Από αυτά, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 1,6 δισ. ευρώ φέτος (0,9% του ΑΕΠ) και 2,3 δισ. το 2016 (1,3% του ΑΕΠ). Ομως, οι δανειστές θεωρούν ότι οι προβλέψεις αυτές είναι υπεραισιόδοξες.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!