Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Ελλείψεις παιδικών εμβολίων στην αγορά – Ποια «λείπουν» από τα ράφια

emvoliasmos-paidi-aftodioikisi-620x320

Κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα παιδιά να μην κάνουν μια σειρά από εμβόλια, καθώς παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο, όταν μια σειρά από εμβόλια που υπάγονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού εντοπίζονταν με ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία στην αγορά.

Οι ελλείψεις δηλώνονται επισήμως από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και αφορούν τα εμβόλια που καλύπτουν ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα, η ανεμοβλογιά, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η πολιομυελίτιδα.

Έτσι, η επίσημη σύσταση που έχουν λάβει οι παιδίατροι είναι να μην αρχίζουν ένα εμβολιαστικό σχήμα στα μωρά εάν υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να ολοκληρωθεί.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με το protothema, υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση των εμβολίων με το αντιγόνο του κοκίτη, η οποία προέκυψε την τελευταία διετία έπειτα από την έξαρσή του και την ένταξη του εμβολίου σε εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα τουλάχιστον 20 χωρών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των φαρμακευτικών εταιρειών που διανέμουν τα εμβόλια στη χώρα μας προς την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, τα περισσότερα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν και πάλι από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ για ορισμένα δεν γίνεται καμία εκτίμηση σχετικά με την επανακυκλοφορία τους.

Συγκεκριμένα, τα εμβόλια που παρουσιάζουν ελλείψεις είναι:

■ Infanrix Tetra (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη-πολιομυελίτιδας): αναμένεται στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.

■ Infanrix IPV-Hib (πρόκειται για το λεγόμενο πενταπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη-πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β): θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους.

■ Havrix για την ηπατίτιδα Α: η διαθεσιμότητά του θα αποκατασταθεί με έκτακτη εισαγωγή ίσως και από τον Οκτώβριο.

■ Priorix Tetra (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμοβλογιάς): είναι σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητά του θα επανέλθει.

■ Tetravac (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη-πολιομυελίτιδας): υπάρχει έλλειψη, αλλά όχι εικόνα για την αποκατάσταση του προβλήματος.

■ Pentavac (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη-πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β): βρίσκεται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα.

■ Repevax (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη-πολιομυελίτιδας): δεν διατίθεται και η έλλειψή του θα συνεχιστεί για μερικούς μήνες ή και όλο το 2016.

■ Boostrix polio (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη-πολιομυελίτιδας): παραμένει σε έλλειψη.

■ Meningitec (εμβόλιο μηνιγγίτιδας): βρίσκεται σε έλλειψη.

■ Valirrix (εμβόλιο ανεμοβλογιάς): βρίσκεται σε έλλειψη.

Πρόβλημα και στο αντιγριπικο

Ταυτόχρονα και το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο βρίσκεται σε περιορισμένες ποσότητες και μετ’ εμποδίων στα ράφια των φαρμακείων, λίγες μόλις ημέρες πριν η χώρα μπει επισήμως σε περίοδο επιτήρησης της γρίπης. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί το πρόβλημα προσωρινό και διαβεβαιώνει ότι η κυκλοφορία των εμβολίων θα γίνει κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι μειωμένες ποσότητες των νέων αντιγριπικών παρελήφθησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της φετινής περιόδου επιτήρησης της γρίπης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, έχει παραληφθεί μόλις το 1/5 των παραγγελιών.

Π.χ. μπορεί κάποιος σύλλογος να παρήγγειλε 100.000 και να παρέλαβε 20.000 εμβόλια. Οι εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι η παραλαβή θα συνεχιστεί τμηματικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο παράγοντας των capital controls φαίνεται ότι επηρεάζει σημαντικά την κυκλοφορία των αντιγριπικών στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη.

Πάντως, οι γιατροί τονίζουν ότι τα αντιγριπικά εμβόλια πρέπει να γίνονται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!