Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας πρότυπης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στη Γυάρο από την Επιτροπή Συνδιαχείρισης Γυάρου

DSC_0056

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου η 4η συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Γυάρου. Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση και συμφωνία επί των προτάσεων για τις ζώνες προστασίας και ανάδειξης της Γυάρου, τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντός της, από τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Συνδιαχείρισης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Γραμματεία της Επιτροπής, παρουσίασε την πρότασή της για τις ζώνες και τα μέτρα διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου κομματιού της Γυάρου. Η Γραμματεία διαμόρφωσε τις ζώνες και τα μέτρα προστασίας βάσει των προτάσεων που είχαν προκύψει από τα μέλη στην 3η συνάντηση της Επιτροπής, των προτάσεων μεμονωμένων φορέων και επιμέρους συναντήσεων, των επιστημονικών στοιχείων για το φυσικό περιβάλλον της Γυάρου, καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία.

DSC_0076

Η Ολομέλεια ομόφωνα κατέληξε στη διαμόρφωση τριών χερσαίων και τεσσάρων θαλάσσιων ζωνών, με συγκεκριμένα όρια, δράσεις και προτεινόμενα μέτρα προστασίας και ανάδειξης για την καθεμία. Το σκεπτικό που διέπει την τελική πρόταση είναι η κλιμάκωση της προστασίας του νησιού, η πρόθεση όλων των μελών να επιτραπεί η βιώσιμη αλιεία στη Γυάρο, αλλά και το κοινό όραμα για τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στο νησί, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει και την επίσημη πρόταση που θα συμπεριληφθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!