Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση οι δομές της αγροτικής παραγωγής

1A297D67B0DE335FC70466A5F19F35F6

Αντιμέτωπη με το φάσμα της ολικής αποσάθρωσης βρίσκονται αυτές τις ώρες οι δομές της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση των πληρωμών (πρωτίστως κοινοτικών ενισχύσεων), στην έλλειψη ρευστότητας και στη δυσκολία διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Η πραγματική κατάσταση την οποία βιώνουν αυτές τις μέρες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κατ’ επέκταση όλοι οι συντελεστές του αγροτικού χώρου είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτή που δύνανται να περιγράψουν οι πρώτες προσεγγίσεις των μέσων ενημέρωσης.

Με αφετηρία τα νωπά αγροτικά προϊόντα που δυσκολεύονται να βρουν το δρόμο προς την αγορά ή που διατίθενται με μειωμένες τιμές και χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, τα προβλήματα επεκτείνονται μέρα με τη μέρα και στην υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Το κλείσιμο των τραπεζών, η διάρκεια του οποίο δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί, έρχεται σε μια περίοδο που οι μεγάλες και σύνθετες καλλιέργειες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης και χωρίς επαρκή ρευστότητα και εξασφάλιση των απαιτούμενων εργατικών και  καλλιεργητικών μέσων (εφόδια, ενέργεια, τεχνολογικά μέσα κ.α.).

Την ίδια στιγμή, σε δύσκολη θέση περιέρχεται μέρα με τη μέρα και η μεταποιητική βιομηχανία, μαζί με τα μεγάλα συσκευαστήρια νωπών αγροτικών προϊόντων, που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους μέσα παραγωγής (αναλώσιμα, ανταλλακτικά, χαρτοκιβώτια, υλικά συσκευασίας κ.α.). Πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, παράλληλα με την χρηματοπιστωτική ασφυξία την οποία ήδη αντιμετωπίζουν, σημαίνει περιορισμός στην παραλαβή αγροτικών προϊόντων, κατάρρευση των τιμών και οικονομική καταστροφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης μπροστά στον οποίο βρίσκεται ολόκληρο το οικοδόμημα της ελληνικής γεωργίας πριν ακόμα τεθεί σοβαρά επί τάπητος το θέμα της εξόδου από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει τους συντελεστές του αγροτικού χώρου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την άμεση επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να κλείσει έστω και την ύστατη στιγμή ο δρόμος προς την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.   

Πηγή:  http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!