Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ένας Ανδριώτης στην ομάδα της HybridStat… που φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στην κλινική διάγνωση

3534

Η εταιρία HybridStat σκοπεύει να φέρει την επανάσταση στην κλινική διάγνωση… Στα μέλη της Ομάδας Clingon και ένας Ανδριώτης… ο Ευθύμιος Μπόθος… 

Η HybridStat είναι μια ελληνική startup αποτελείται από μια ομάδα επιστημόνων με υψηλή κατάρτιση στους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών και της στατιστικής. Αξιοποιώντας αυτήν τη νέα ανερχόμενη αγορά, εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού που αφορούν  τους κλάδους της βιοπληροφορικής και της βιοστατιστικής και πιο συγκεκριμένα την ανάλυση βιολογικών δεδομένων μεγάλου όγκου (biological big data).

Οι υπηρεσίες της εταιρείας απευθύνονται σε βιοεπιστήμονες τόσο σε ερευνητικό (ερευνητικές ομάδες και ινστιτούτα, νοσοκομεία) όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο (φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, διαγνωστικά εργαστήρια, μονάδες παραγωγής δεδομένων υψηλής απόδοσης), που χρειάζονται εξειδικευμένη τεχνογνωσία προκειμένου να διαχειριστούν και να ερμηνεύσουν πειραματικά δεδομένα μεγάλου όγκου. Στόχος είναι η γρήγορη και αξιόπιστη απάντηση ερωτημάτων σχετικά με βιολογικά και ιατρικά φαινόμενα, όπως η αποκρυπτογράφηση μηχανισμών δράσης γενετικών ασθενειών σε μικροσκοπικό επίπεδο, αλλά και η κατηγοριοποίηση φαρμακευτικών στόχων μοντέρνων θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως οι εξατομικευμένες γονιδιακές θεραπείες.

Παράλληλα η εταιρεία αναπτύσσει δύο πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων με χρήση τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους (cloud). Η πρώτη συμβάλλει στην ανάλυση βιολογικών δεδομένων γενωμικής (genomics) και  απευθύνεται σε βιοεπιστήμονες που δε διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις βιοπληροφορικής. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η αναζήτηση και ανάλυση δεδομένων από πειράματα τα οποία είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα μέσω δημόσιων αποθετηρίων. Η HybridSuite απευθύνεται κυρίως σε ερευνητικούς φορείς και φαρμακευτικές εταιρείες με τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Η δεύτερη πλατφόρμα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανάλυσης κλινικών δεδομένων Αλληλούχισης Νέας Γενιάς με την ονομασία ClinGON. Στόχος είναι η υποστήριξη λήψης ιατρικών αποφάσεων και η διευκόλυνση στην εξαγωγή ακριβέστερων διαγνώσεων και τη διαμόρφωση εξατομικευμένων θεραπειών. H πλατφόρμα αξιοποιεί ειδικούς αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα που εκτελούν επιμέρους κομμάτια της ανάλυσης δεδομένων, δημιουργώντας μια βελτιστοποιημένη ροή εργασίας που παρέχει αξιόπιστα φιλτραρισμένα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για τις σχετικές διαγνώσεις από κλινικούς βιολόγους και γενετιστές. Η πλατφόρμα ClinGON αξιοποιεί πληθώρα ανοιχτών στην επιστημονική κοινότητα δεδομένων που αφορούν σε συσχετίσεις γονιδίων και μεταλλάξεων με ασθένειες, επιστημονική βιβλιογραφία, φαρμακευτικούς στόχους και χημικές ουσίες που έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων παθογόνων γενετικών μεταλλάξεων.

Η HybridStat, από τον Απρίλιο του 2014 οπότε και συστήθηκε, έχει αναπτύξει συνεργασίες με ομάδες από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών ‘Αλέξανδρος Φλέμινγκ’, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τη μονάδα U1048 του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) στην Τουλούζη της Γαλλίας. Επίσης, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 50000€ από τον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογικού χαρακτήρα Finodex (www.finodex-project.eu), αποφοίτησε από το πρόγραμμα EkinisiLab (www.ekinisilab-sev.gr) του ΣΕΒ και του Δήμου Αθηναίων και πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 85000€ από τον επιτχαχυντή ODINE (https://opendataincubator.eu/) ο οποίος προάγει τη χρήση, παραγωγή και διάθεση ανοιχτών δεδομένων

Σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη που έδωσε η Ομάδα στο www.theguardian.com

Η πλατφόρμα της ομάδας Clingon βοηθά τους κλινικούς βιολόγους να φτάσουν σε έγκαιρα συμπεράσματα σχετικά με τις γενετικές νόσους των ασθενών.

Βιογραφικό:

  • Ηλικία επιχείρησης: Ιδρύθηκε το 2014
  • Όνομα επιχείρησης: HybridStat
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
  • Ομάδα: Παναγιώτης Μούλος, Ιωάννης Κανάρης, Ευθύμιος Μπόθος, Ορσαλία Χαζάπη, Μαριελένα Γεωργάκη
  • Χρηματοδότηση: 86.000€

Τι κάνει η HybridStat;

Η HybridStat αναπτύσσει το Clingon, ένα κλινικό υποστηρικτικό σύστημα γονιδιωματικών αποφάσεων που βασίζεται στην τεχνολογία cloud , η οποία ενσωματώνει τα δεδομένα των ανοιχτών γονιδίων και των ανθρώπινων ασθενειών για κλινική διάγνωση και εξατομικευμένη ιατρική. Το Clingon βοηθά του κλινικούς βιολόγους να φτάσουν σε έγκαιρα συμπεράσματα σχετικά με τις γενετικές νόσους των ασθενών.

Πως συναντηθήκατε;

Ο Πάνος και o Ιωάννης ήταν διδακτορικοί φοιτητές στο ίδιο εργαστήριο. Τότε ο Ιωάννης γνώρισε τον Θύμιο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Το 2013 ξεκινήσαμε να στέλνουμε προσφορές για έργα βιοπληροφορικής. Πήραμε την πρώτη δουλειά το 2014 και η HybridStat εγκαθιδρύθηκε. Η Ορσαλία και η Μαριελένα ήρθαν για να στηρίξουν την ανάπτυξη του Clingon.

Από πού ήρθε η ιδέα τη επιχείρησης;

Η χρήσης της γενετικής για υποστήριξη κλινικών αποφάσεων γίνεται μία βασική λειτουργία στα εργαστήρια μοριακής διαγνωστικής με τα οποία συνεργαζόμαστε. Παρατηρήσαμε τις διαδικασίες τους και αναγνωρίσαμε μία ευκαιρία καλυτέρευσής τους μέσω της λύσης της τεχνολογίας cloud η οποία είναι φιλική προς το χρήστη και τους στηρίζει μειώνοντας το χρόνο απόκρισης.

Δουλεύετε και με άλλους συνεργάτες;

Συνεργαζόμαστε με μεγάλα βιολογικά και βιοϊατρικά ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Για το προϊόν Clingon εργαζόμαστε στενά με το Genomedika SA, ένα κορυφαίο εργαστήριο μοριακής διαγνωστικής στην Ελλάδα. Το 2015 ήμασταν μέρος του EkinisiLab, ενός εκκολαπτηρίου ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Πώς σας βοήθησε ως τώρα το ODINE;

Το ODINE μας παρείχε τους πόρους ώστε να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη του προϊόντος Clingon. Με την παρεχόμενη χρηματοδότηση επεκτείναμε την ομάδα μας και εφαρμόζουμε το προϊόν μας, ενώ με τις συμβουλές από τους μέντορές μας βελτιώσαμε την στρατηγική μάρκετινγκ και το επιχειρηματικό μοντέλο.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλες εταιρίες που εργάζονται στο ODINE;

Να είναι σίγουροι ότι εξηγούν ξεκάθαρα την προστιθέμενη αξία που προφέρουν στους χρήστες  στους οποίους στοχεύουν. Να ξέρουν τι εφαρμόζουν, πώς χρησιμοποιούν τα ανοιχτά δεδομένα και ποιοι είναι οι πελάτες τους, καθώς θα έχουν έξι μήνες να εφαρμόσουν την ιδέα τους και να κάνουν τις πρώτες πωλήσεις.

Πως θα ενθαρρύνατε μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αγορές στην κίνηση ανοιχτών δεδομένων;

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που επωφελούνται από τη χρήση ανοιχτών δεδομένων πρέπει να συνεισφέρουν στο οικοσύστημα, προσφέροντας οικονομική στήριξη στις πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων ή παρέχοντας νέα ανοιχτά δεδομένα στην κοινότητα.

Ποια είναι η βασική τάση στα ανοιχτά δεδομένα αυτή τη στιγμή;

Τα ανοιχτά δεδομένα καλλιεργούν καινοτόμες ιδέες ως προς τη βελτίωσης της καθημερινής μας ζωής. Στον τομέα μας, η συνεχής ανάπτυξη στα βιολογικά ανοιχτά δεδομένα ίσως οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες ασθενειών όπως ο καρκίνος.

  • Τη μετάφραση της συνέντευξης πραγματοποίησε για το Andros Portal  κ. Αδαμαντία Βασιλοπούλου,  υπεύθυνη διδασκαλίας του Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών «Βασιλοπούλου Αδαμαντία», πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος του διπλώματος Proficiency δύο φορέων (Cambridge και Michigan)

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!