Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Eνώπιον ενός δεύτερου lockdown η Ευρώπη;

Mπροστά στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επίπεδα-ρεκόρ και τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα, επανέρχεται στο προσκήνιο η προοπτική επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της άνοιξης και είχαν «γονατίσει» την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

To σύνολο των ευρωπαϊκών κρουσμάτων ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια, με τις εντονότερες εστίες κορωνοϊού να εντοπίζόνται σε Ισπανία(πάνω από 625.000), Γαλλία(415.000), Βρετανία(πάνω από 380.000) και Ιταλία(293.000), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(ΕCDC).

Στη Γαλλία, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει επανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του lockdown τον Μάιο, ξεπερνώντας το όριο των 10.000 περιστατικών. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε άνοδο τα κρούσματα και στη Γερμανία, ανακοινώνοντας σήμερα περισσότερα από 2.000 νέα περιστατικά, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Απριλίου. Στην Πορτογαλία, οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ στην Ισπανία, παρά τη μικρή επιβράδυνση, συνεχίζουν να ξεπερνούν το φράγμα των 4.500 ημερησίως. Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ολλανδία.

Οι επιστήμονες του κλάδου υγείας επικαλούνται την αύξηση των κοινωνικών συναθροίσεων, κυρίως μεταξύ των πολιτών νεαρότερης ηλικίας, αλλά και στους τουρίστες, ως δύο από τους βασικούς λόγους έξαρσης των κρουσμάτων. Η επιστροφή του Covid-19 απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά εάν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών αποφασίσουν να επαναφέρουν αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Οι πολιτικοί διστάζουν να επαναφέρουν ένα αυστηρό lockdown, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα, λαμβάνουν υπόψη και τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων, μετά τις ανατροπές στην καθημερινότητα που είχαν επιφέρει τα προηγούμενα μέτρα. Εάν όμως δεν καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού, ίσως να μην έχουν άλλα περιθώρια από την επαναφορά των περιορισμών.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!