Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Έως και ένα μήνα καθυστερούν τα αποτελέσματα εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Έως και ένα μήνα καθυστερούν τα αποτελέσματα εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία
Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων των κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, καταγγέλουν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Παθολογοανατομική Εταιρεία. Οι δύο φορείς υποστηρίζουν ότι στα ογκολογικά νοσοκομεία, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, καθυστερούν πάνω από ένα μήνα, με δυσμενείς επιπτώσεις στην θεραπεία των ασθενών.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προδιαγραφές που έχουν ορισθεί διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Αγίου Σάββα, τρείς γιατροί μέσα σ” ένα μήνα έκαναν 1.750 ιστολογικές διαγνώσεις, όταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το ασφαλές όριο διαγνώσεων θεωρούνται τα 1.100 παρασκευάσματα το χρόνο, για κάθε γιατρό», σύμφωνα με τον κ. Πατούλη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής (5/11) ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Παθολογοανατομικής Εταιρείας, επισκέφθηκε εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», και συνομίλησαν με το επιστημονικόπροσωπικό τους.

Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, συχνά σε χώρους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και διαγνώσεις μεκαθυστέρηση άνω του μηνός.

«Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού γιατρών, με συνταξιοδότηση και μη κάλυψης των θέσεων τους, ενώ η λίστα αναμονής για ειδικότητα είναι μηδενική. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει άμεσα τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια της χώρας και να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Ενώ η Ελένη Πατσέα, οικονομική υπεύθυνος του ΔΣ της Ελληνικής Παθολογοανατομικής Εταιρείας επισημαίνει ότι «ζητάμε να μας βοηθήσουν και να μας αφήσουν να σταθούμε άδολα κοντά στον ασθενή έτσι όπως η ειδικότητά μας προστάζει με τη σωστή, υπεύθυνη και σύγχρονη αντιμετώπιση της διάγνωσης και πρόβλεψης της ενδεδειγμένης θεραπείας. Η Πολιτεία στην κατά τα άλλα σωστή προσπάθεια αναδιάρθωσης του υπάρχοντος παλαιωμένου συστήματος υγείας, εξορθολογίζοντας δαπάνες, κοστολογώντας και τιμολογώντας εξετάσεις, διαγνωστικούς και προβλεπτικούς δείκτες, δεν ζήτησε τις επίσημες θέσεις της Εταιρείας μας. Ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν (και ομως συμβουλεύουν και το χειρότερο γίνονται πιστευτοί) οι σύμβουλοι των αρμοδίων, ότι η διάγνωση, η σταδιοποίηση και μέσα από ειδικούς δείκτες πρόβλεψη της επιβαλλόμενης σύγχρονης, ιδιαίτερα της στοχευμένης θεραπείας, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Παθολογοανατόμου».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!