Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρόταση σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά

epimelitirio_kykladon2

Προτάσεις για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά κατέθεσε προς τους Βουλευτές Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ρούσου έχει ως εξής:

Προς : Βουλευτές Βορείου και Νοτίου Αιγαίου(ως πίνακας αποδεκτών)

 

Κοιν. : ΜΜΕ N. Κυκλάδων Σύλλογοι/Φορείς N. Κυκλάδων Μέλη Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Θέμα:  «Πρόταση σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α.  στα νησιά»

Κύριοι Βουλευτές,

Οι ανισότητες που επικρατούν στα νησιά μας σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, στο οποίο οι εκλεγμένοι βουλευτές από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση. Την τελευταία πενταετία, εξαιτίας της κρίσης, αυτές οι ανισότητες έχουν δυστυχώς διευρυνθεί. Το ζήτημα έχει αναλυθεί επανειλημμένα και δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθεί ξανά στην παρούσα επιστολή. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε το θέμα των ελλιπών ακτοπλοϊκών συνδέσεων – ιδιαίτερα των ενδοκυκλαδικών –  ακόμα και αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε εν τω μέσω της τουριστικής περιόδου, υπενθυμίζοντας ότι, μέχρι προ ολίγων ημερών, η πρωτεύουσα του Νομού ήταν αποκομμένη από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Οι λόγοι για τους οποίους εφαρμόσθηκε ο μειωμένος Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας όχι μόνο συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά είναι ακόμα πιο έντονοι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και ότι το καθεστώς των  μειωμένων συντελεστών δεν αποτελεί μια συνήθη «ευνοϊκή» φορολογική ρύθμιση, αλλά ανάγκη για τα νησιά μας, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση μας ότι δεν έπρεπε να θιγεί, αλλά να υπάρξει δέσμευση για τη διατήρησή του.

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Αιγαίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις νησιωτικές κοινωνίες που εκπροσωπούν, των οποίων τα δικαιώματα οφείλουν να προασπίζουν. Αναγνωρίζουμε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και καλείται να κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις για τη σωτηρία της χώρας. Παράλληλα αμφισβητούμε το υποθετικό προσδοκώμενο όφελος που αναμένουν οι δανειστές από την αύξηση του νησιωτικού Φ.Π.Α. και θεωρούμε ότι είτε δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του θέματος είτε δε θέλουν σκόπιμα να αντιληφθούν, με στόχο ενδεχομένως να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των νησιών στον τομέα του τουρισμού.

Προτείνουμε, λοιπόν, εάν – αφού εξαντληθεί κάθε δυνατότητα – δεν καταστεί δυνατό να αποσυρθεί αυτή η εντελώς άδικη πρόταση, τουλάχιστον να αντικατασταθεί με ισοδύναμα προσωρινά μέτρα που παρότι θα διατηρούν την ανισότητα όλων αυτών των χρόνων, δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Διότι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι αν το καθεστώς του μειωμένου νησιωτικού Φ.Π.Α. καταργηθεί, δεν πρόκειται να επανέλθει και παράλληλα, πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για αντίστοιχη κατάργηση και άλλων ευνοϊκών μέτρων, που έχουν κατοχυρωθεί μετά από μακροχρόνιες διεκδικήσεις.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!