Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παρέμβαση για τον 3ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ.  Γεωργιάδη απέστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σχετικά με τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αναλυτικότερα:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Θα θέλαμε καταρχήν να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας προς την κυβέρνηση και όλο το επιτελείο για τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Παράλληλα, εκφράζουμε την ελπίδα και την ευχή να επανέλθουμε το συντομότερο σε μία κανονική καθημερινότητα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Σχετικά με τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο άρθρο 10 της Κοινής Υπουργικής απόφασης, αναφέρεται ότι:

«Η επιχείριση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείριση κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις».

Θεωρούμε απαραίτητη τη βελτίωση της ΚΥΑ, προκειμένου να μην αδικηθούν οι εποχικές νησιωτικές επιχειρήσεις (όπως καταλύματα, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλπ), που έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου με εργαζομένους τους, μετά την ημερομηνία από την οποία επετράπη η λειτουργία τους, αλλά και οι επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας που απασχολούν περισσότερο προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο, με το οποίο έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου διαρκείας.

Δυνάμει του παραπάνω άρθρου:

– εάν μία εποχική ξενοδοχειακή ή άλλη επιχείρηση σύναψε εντός του διαστήματος κατά το οποίο επετράπη η λειτουργία της, σύμβαση ορισμένου χρόνου, είναι επιλέξιμη, ενώ αν σύναψε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι μη επιλέξιμη.

– εάν μία ξενοδοχειακή ή άλλη επιχείρηση δωδεκάμηνης λειτουργίας προσέλαβε επιπλέον προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο, με σύμβαση αορίστου διαρκείας, είναι επίσης μη επιλέξιμη.

Προφανώς, ο διαχωρισμός αυτός αδικεί ίσως την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες, για το λόγο αυτό θεωρούμε λογικό και δίκαιο να τροποποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να συμπεριλάβει τις εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και αυτές της δωδεκάμηνης λειτουργίας που σύναψαν με εργαζομένους τους, συμβάσεις αορίστου διαρκείας από την ημερομηνία μετά την οποία επετράπη η λειτουργία τους.

Εν μέσω μίας τέτοιας πρωτόγνωρης κατάστασης και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, το αναμενόμενο ήταν να συναφθούν συμβάσεις αορίστου διαρκείας, αφού οι επιχειρήσεις δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν το διάστημα λειτουργίας τους και συνεπώς, απασχόλησης του προσωπικού τους.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που μετρούν σημαντικές ζημίες και προσπαθούν να ανταποκριθούν με μεγάλη δυσκολία στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, να μην εξαιρεθούν αυτής της χρήσιμης ενίσχυσης.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Ρούσσος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!