Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Επιμελητήριο Λέσβου: Αντισταθμιστικά οφέλη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό

5f3d8585d463e57286cfa63d2f8f1218_XL

«Δράσεις, ειδικές πολιτικές και αντισταθμιστικά οφέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στον τουρισμό και την τοπική οικονομία και άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των τοπικών επιχειρήσεων της Λέσβου» ζητά το Επιμελητήριο Λέσβου.

«Είχαμε κρούσει από πολύ νωρίς, ήδη πριν από το περσινό καλοκαίρι, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος, τόσο στον ζωτικής σημασίας για το νησί τομέα του τουρισμού όσο και στην τοπική οικονομία γενικότερα», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Και συνεχίζει: «Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με την τεράστια πτώση για τη φετινή τουριστική περίοδο. Η προσφυγική κρίση επηρέασε τη Λέσβο περισσότερο από κάθε άλλο νησί, και ειδικότερα τον τουριστικό τομέα. Οι επαγγελματίες του τουρισμού αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους εξαιτίας των περσινών προσφυγικών ροών και των εικόνων που μεταδόθηκαν σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι υποχρεώσεις όμως (φορολογικές, ασφαλιστικές, χρηματοδοτικές κ.λπ.) των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών όχι μόνον συνεχίζουν να υφίστανται αλλά αυξήθηκαν κιόλας».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Λέσβου, «η κατάσταση στον τουρισμό θα χρειαστεί από τρία ως πέντε χρόνια για να ομαλοποιηθεί». Για αυτόν το λόγο ήδη ζητήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και ειδική τουριστική προβολή και προωθητικές ενέργειες για το νησί της Λέσβου. «Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι Λέσβιοι κάτοικοι και επιχειρηματίες επιβάλλεται να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας» λέει ο κ. Μυρσινιάς. Με σημερινή ανακοίνωση του το Επιμελητήριο ζητά:

– Άμεση παύση της αρνητικής προβολής της Λέσβου σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

– Ανάθεση σε εξειδικευμένους επικοινωνιολόγους ειδικής προβολής του νησιού και αναστροφής της αρνητικής εικόνας μέσα από την προβολή των θετικών στοιχείων του νησιού και με τη δημιουργία ενός ενιαίου brand name για την τουριστική προώθηση της Λέσβου.

– Χρηματοδότηση μελέτης αναλυτικής αποτύπωσης των οικονομικών επιπτώσεων του προσφυγικού στον τουρισμό στη Λέσβο.

– Απαγόρευση δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής εγκαταστάσεων φιλοξενίας ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής χρήσης προσφύγων και μεταναστών εντός των οικιστικών ιστών των νησιών, στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια) και σε περιοχές που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Παράλληλα να ξεκινήσει πρόγραμμα σταδιακής μείωσης του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του νησιού.

– Προώθηση αλλά και στήριξη από την πολιτεία και του εκπαιδευτικού – σχολικού τουρισμού, πέραν του κοινωνικού τουρισμού. – Στοχευμένες προωθητικές ενέργειες από τον ΕΟΤ, εκτός των παραδοσιακών τουριστικών αγορών, και σε άλλες αγορές στόχους όπως Τουρκία, Ρωσία και βαλκανικές χώρες.

– Στοχευμένες παρουσιάσεις στις εταιρείες κρουαζιέρας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Λέσβου και τους λοιπούς τουριστικούς φορείς.

– Χρηματοδότηση για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για την αναπλήρωση των ακυρώσεων των πτήσεων τσάρτερ. – Χρηματοδότηση των τελών προσγείωσης και εξυπηρέτησης των αεροσκαφών.

– Αναστολή εφαρμογής του Τέλους Διανυκτέρευσης στα καταλύματα.

Επίσης, ζητείται να ληφθούν άμεσα και τα παρακάτω μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων:

– Μόνιμη εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.

– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των κτιρίων που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση, που ιδιοχρησιμοποιούνται ή μισθώνονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

– Αναστολή εφαρμογής στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού εισοδήματος βάσει τεκμηρίων και εφαρμογή χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.

– Όσες επιχειρήσεις προβούν σε αδράνεια να μην επιβαρυνθούν με ΦΠΑ για τα πάγια τους και να μην καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος, Όσες δε ρισκάρουν και ανοίγουν να τύχουν έκπτωσης επί των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία κύριας ασφάλισης.

– Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλει ο εργοδότης δεδομένου ότι από την κρίση δεν πλήττονται μόνο οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα.

– Παρέμβαση στις τράπεζες για πάγωμα των δανείων ή για καταβολή μόνο των τόκων.

– Αναστολή καταβολής όλων των ρυθμιζόμενων χρεών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς επισημαίνει πως το Επιμελητήριο Λέσβου έχει αποστείλει επιστολές και υπομνήματα σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς και προσθέτει: «Όμως, απαραίτητη όσο ποτέ είναι η συστράτευση και συμπόρευση όλων των φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμιδών, επαγγελματικών σωματείων, γεωγραφικών φρορέων ανάπτυξης. Το Επιμελητήριο Λέσβου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εντός του επόμενου διαστήματος, στην προσπάθεια αναστροφής του δυσμενούς κλίματος και της διάσωσης του τουρισμού στη Λέσβο έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν κοινές ενέργειες».

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!