Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Επιμένει η τρόικα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

fpadikastiria

Εντός των επόμενων 24 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, τονίζει η Κομισιόν απευθύνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).

Το βασικό αγκάθι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο – όπως τονίζουν κοινοτικές πηγές- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.

Η τρόικα επιμένει ότι το κενό είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ και τονίζει ότι με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει μειωθεί σημαντικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί χωρίς μέτρα είναι αδύναμα.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά Σαμαράς και Βενιζέλος προβληματίζονται για την άκαμπτη στάση των ευρωπαίων εταίρων και τα εμπόδια που θέτουν.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της χθεσινής (Δευτέρα) ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα αγκάθια

Η τρόικα φέρεται να επιμένει σε ένα πακέτο δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, το οποίο να μπορεί να αποδείξει και στα Κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων και στις αγορές ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για το παρόν και το μέλλον.

Ανυποχώρητη παραμένει η στάση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, για τουλάχιστον 3 μέτωπα: δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ΄ ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών.

Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε ασφαλιστικό, εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!