Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιστροφές 105 εκατ. από τον ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες

Τα πρώτα 105 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 208,3 εκατ. ευρώ που οφείλει σε 345.000 ασφαλισμένους – μη μισθωτούς που πλήρωσαν για εισφορές 2019 ποσά υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημά τους, αναμένεται να επιστρέψει έως τις 31 Δεκεμβρίου ο e-ΕΦΚΑ. 

Πρόκειται για ποσά που προέκυψαν από την τελευταία εκκαθάριση των εισφορών για το έτος 2019, καθώς από το 2020 και εφεξής, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες δηλώνουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών που επιθυμούν, επιλέγοντας μεταξύ 6 υποχρεωτικών κατηγοριών, ανεξάρτητων από το εισόδημά τους. Ηδη, άλλωστε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ αναρτήθηκε η σχετική εφαρμογή και οι 1,5 εκατ. μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου το ύψος των εισφορών τους –διαμορφώνοντας έτσι και τις μελλοντικές τους συντάξεις– για το έτος 2021. Εάν δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του φορέα σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου εντός των επόμενων λίγων ημερών που απομένουν έως την εκπνοή του χρόνου, να επιστρέψουν σε χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους το πιστωτικό υπόλοιπο που τους οφείλεται. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι πρώτες αντιδράσεις για καθυστερήσεις στις πληρωμές, καθώς η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι τα ποσά θα επιστραφούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, από την περασμένη βδομάδα, ενέκρινε την αύξηση της κρατικής πίστωσης κατά 45 εκατ. ευρώ για την «τακτοποίηση εκκρεμοτήτων επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που προέκυψαν από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019». Μάλιστα, η αύξηση των δαπανών επιφέρει επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος για τον e-ΕΦΚΑ, στο κλείσιμο του 2020, με αποτέλεσμα ο υπερ-φορέας να παρουσιάζει πλέον έλλειμμα ύψους 298,996 εκατ. ευρώ. Ετσι, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή το αποτέλεσμα χωρίς να συνυπολογιστούν οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και διατηρώντας σταθερή την αρχική μεταβολή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του e-ΕΦΚΑ, περιορίζεται σε πλεόνασμα που μόλις αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!