Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Επιθετικός καρκίνος του προστάτη: Οι τρεις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να προστατευθείς

94173c9700399bdd028e29ec10e071a8_L

Η επιθετικότητα του καρκίνου εξαρτάται από το αν εντοπίζεται σε ένα σημείο ή πολλά, την έκτασή του και τη βαθμολογία κατά Gleason.

Το γνωστό και ως Gleason score είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη. Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος, τόσο πιο ασχημάτιστα (αδιαφοροποίητα) είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερο το score.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο υγιεινών συνηθειών, που αν οι άνδρες υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Στέισι Κενφιλντ, υποστηρίζει ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου του προστάτη θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι άνδρες μετά τα 60 ακολουθούσαν αυτές τις συμβουλές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Journal of the National Cancer Institute, οι επιστήμονες μελέτησαν κατά πόσο ένα υγιεινό πρότυπο ζωής μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από επιθετικές μορφές του καρκίνου του προστάτη. Ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερους από 62.000 άνδρες, 40-84 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι καρκίνου στην αρχή της μελέτης, και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 20 χρόνια.

Κάθε άνδρας έπαιρνε έναν βαθμό για κάθε υγιεινή συνήθεια που εφάρμοζε, όπως έντονη σωματική άσκηση, διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια ή ντομάτες, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και χαμηλός Δείκτη Μάζας Σώματος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν 913 περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Οι άνδρες που είχαν πέντε ή έξι βαθμούς, είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, 38% στην μια έρευνα και 68% στην άλλη.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο στη διατροφή παρατήρησαν ότι, οι άνδρες που έπαιρναν τουλάχιστον τρεις βαθμούς από εκεί είχαν 30% με 46% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με άνδρες που δεν έκαναν υγιεινή διατροφή.

Επίσης, η κατανάλωση τουλάχιστον επτά μερίδων ντομάτας την εβδομάδα, μείωνε κατά 15% τον κίνδυνο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη.

Τέλος, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μια μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα μείωνε κατά 17% τον κίνδυνο, ενώ η αποφυγή του κρέατος συντελούσε σε 12% μικρότερο κίνδυνο.

Η αποχή από το κάπνισμα μείωνε τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη κατά 3%.

Το τρίπτυχο λοιπόν για να μειώσετε τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, είναι η έντονη σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποχή από το κάπνισμα.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!