Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Επιτροπή Συνδιαχείρισης της Γυάρου: όλοι μαζί για την προστασία και την ανάδειξη του νησιού

IMG_6467

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη η 5η συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης της Γυάρου. Στόχος της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση της πρότασης της Επιτροπής για το Σχήμα που θα αναλάβει την διαχείριση της μελλοντικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το WWF Ελλάς, συντονιστής του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE έθεσε προς διαβούλευση στην Ολομέλεια τα εν δυνάμει διαφορετικά Σχήματα που θα μπορούσαν να καθορίζουν και να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης της Γυάρου. Με γνώμονα το σαφή στόχο της Επιτροπής για το νησί, για τη δημιουργία δηλαδή ενός καινοτόμου Σχήματος/Φορέα στο οποίο οι συμμετέχοντες θα αποφασίζουν αλλά και θα συνδιαμορφώνουν τα διαχειριστικά μέτρα τέθηκαν τα παρακάτω θέματα: Ποια είναι τα διαφορετικά προτεινόμενα Σχήματα/Φορείς και ποιο το νομικό τους καθεστώς; Ποιες είναι οι επιλογές που δίνει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς της χώρας και ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις που απαιτούν αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο; Ποια είναι η δομή τους, η λειτουργία τους και ποιες οι αρμοδιότητες των μελών που τα απαρτίζουν; Θα συμμετέχουν στη διοίκηση της περιοχής ή/και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ανάδειξης του νησιού;

Η Ολομέλεια ομόφωνα κατέληξε ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω επεξεργασία δύο διαφορετικών παραδειγμάτων Σχήματος διαχείρισης, τα οποία και θα πρέπει να τεθούν εκ νέου προς διαβούλευση στα μέλη της Επιτροπής. Το βασικό ζητούμενο είναι να διατηρηθεί και στο όποιο μελλοντικό σχήμα αναλάβει την διαχείριση της περιοχής, ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Συνδιαχείρισης της Γυάρου: τα μέλη δηλαδή που θα απαρτίζουν το σχήμα να συναποφασίζουν και να συμμετέχουν στις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του νησιού. Η τελική πρόταση στην οποία θα καταλήξει η Επιτροπή θα αποτελέσει και την επίσημη πρόταση που θα συμπεριληφθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!