Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Έρχεται η «έξυπνη» κάρτα υγείας για τον διαβήτη

7182-1413368305-diabetes-day-november-14

Μια «έξυπνη» κάρτα υγείας, που θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του ασθενή με διαβήτη, φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της νόσου

Μια σημαντική ανακοίνωση έκαναν τα μέλη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ), ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναπτύσσεται μια «έξυπνη» ηλεκτρονική κάρτα υγείας για ασθενείς με διαβήτη

Όπως εξήγησαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΕΔΙ χθες το βράδυ, σε επιστημονική εκδήλωση για την Ημέρα Διαβήτη: «Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS αναπτύσσουμε ένα μοντέλο «έξυπνης κάρτας», που συνιστά τον προσωπικό φάκελο του ασθενούς, αλλά και ένα φιλικό προς τον χρήστη πληροφοριακό σύστημα. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην κάρτα παρέχουν τη δυνατότητα στον εξουσιοδοτημένο γιατρό να έχει άμεση πρόσβαση στα ατομικά ιατρικά δεδομένα του ασθενούςοποιαδήποτε στιγμή κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να έχει συνεχή και εις βάθος παρακολούθηση της πορείας της νόσου του». 

Η εγκατάσταση του μοντέλου αυτού, στο Δίκτυο των Διαβητολογικών Κέντρων σε ολόκληρη την Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή δεδομένων για επιδημιολογικές μελέτες, με στόχο τη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της νόσου στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως είναι γνωστό, οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Προς το παρόν ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αναχαιτισθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και με τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, όπως έχουν δείξει κατ” επανάληψη πολλές επιστημονικές μελέτες. 

Αυτό που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα είναι οι διαστάσεις επιδημίας, που έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης. Οι αριθμοί των περιστατικών έχουν διπλασιαστεί και οι πρόβλέψεις για το εγγύς μέλον κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι… Σύμφνωα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, ενώ το 2000 οι ασθενείς διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια,σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια. Και η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτηυπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια. 

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 – που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων που πάσχουν – χαρακτηρίζεται «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμμάτων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών. 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού (1 στους 10 δηλαδή). Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με τις κακές διατροφικές συνήθειες, με το κάπνισμα, με την παχυσαρκία και, φυσικά, με την έλλειψη σωματικής άσκησης. 

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου

Στο πλαίσιο των δράσεών του για το κοινό το ΕΚΕΔΙ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και με τον Δήμο Αμαρουσίου, διοργανώνειδωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), καθώς και ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, με τίτλο «Η ζωή με τον σακχαρώδη διαβήτη». 

«Είναι ευνόητο ότι ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του, με τη ριζική καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα κ.τ.λ. Θα πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική άσκηση, π.χ. κολύμπι, ποδήλατο ή και περπάτημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το κανονικό περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40% και οδηγεί σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στις δύο μορφές του διαβήτη» τόνισε ο Καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, Σωτήρης Ράπτης

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου γιατρού τους. Επιπλέον, πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση του γιατρού τους, πρέπει να παρακολουθούν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κάθε 8-10 εβδομάδες και να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, τις υπογλυκαιμίες. 

«Με δεδομένο το γεγονός ότι η υγεία τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιοι την κατάλληλη στιγμή, η εκπαίδευσή τους είναι υψίστης σημασίας για τη σωστή διαχείριση της νόσου τους και για την πρόληψη των επιπλοκών της. Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής και εξατομικευμένη, σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός, ενώ θα πρέπει να παρέχεται από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη» κατέληξε ο διακεκριμένος καθηγητής.

Πηγή: http://healthmag.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!