Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Ερευνα: Η παχυσαρκία συνδέεται με την έκθεση σε αντιβιοτικά κατά την παιδική ηλικία

1437670106_15962461-thumb-large

Η χορήγηση ανθρώπινων αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα είναι κοινή πρακτική από τη δεκαετία του 1940. Τα ανθρώπινα αντιβιοτικά συμβάλουν στην ανάπτυξη των ζώων και τα βοηθούν να διπλασιάσουν τη μάζα τους, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό παραμένει ασαφής, όπως και οι επιπτώσεις στην υγεία όσων καταναλώνουν ζώα στα οποία έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά.

Έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στο τρόπο με τον οποίο οι ήπιες δόσεις αντιβιοτικών μπορούν να προκαλέσουν διαφόρων ειδών προβλήματα, όπως αλλεργίες, βακτηριακή ανθεκτικότητα, διαταραχές του γαστρεντερικού και παχυσαρκία.

Έρευνα που διεξήγαγαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι ποντίκια που είχαν λάβει την ίδια ποσότητα αντιβιοτικών με εκείνη που είχαν λάβει ζώα σε φάρμες, αναπτύσσεται 15% περισσότερο λίπος.

Επίσης παρατηρήθηκαν δραματικές αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου και στο γενετικό τους προφίλ.

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity (IJO), μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αντιβιοτικά, σε δείγμα 10.000 βρεφών κάτω των έξι μηνών.

Διαπίστωσαν δε, ότι τα βρέφη που είχαν λάβει θεραπεία αντιβιοτικών είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα παιδιά ή ενήλικες. Ο λόγος έγκειται στο ότι το ανοσοποιητικό τους και το μικροβίωμα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. 

«Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που συνδέονται με την έκθεση σε αντιβιοτικά, όπως οι λοιμώξεις από το βακτήριο Clostridium difficile. Η αύξηση των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά βακτηρίων αποτελεί σημαντικό ζήτημα της σύγχρονης ιατρικής», δηλώνει ο Iλσεούνγκ Τσο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Παρά το γεγονός ότι η έρευνά μας επικεντρώθηκε στην παχυσαρκία, πιστεύω ότι το μικροβίωμα μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην καρδιαγγειακή υγεία, στον καρκίνο του παχέως εντέρου, και στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου», προσθέτει ο ίδιος.

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, αποφέρει οικονομικό όφελος στους κτηνοτρόφους, τις επιχειρήσεις εμπορίας κρεάτων, καθώς επίσης στους καταναλωτές

Αλλά όσο περισσότερες έρευνες διεξάγονται τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τα ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ζώων μέσω της χρήσης αντιβιοτικών, υπερσκελίζουν το κέρδος.

Κατόπιν τούτου, ο Τσο εξηγεί ότι τα αντιβιοτικά συνεχίζουν να είναι σημαντικά με την προϋπόθεση να χρησιμοποιούνται συνετά και οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να τα παίρνουν όταν τους τα χορηγεί ο γιατρός τους.

Πηγή: Science Illustrated

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!