Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Έτσι θα λειτουργήσει το ψηφιακό διαβατήριο υγείας της ΕΕ

Η Ευρώπη προγραμματίζει το λανσάρισμα του ψηφιακού διαβατηρίου υγείας τον Ιούνιο, με ελπίδες ότι θα συμβάλλει στη διάσωση της καλοκαιρινής σεζόν διακοπών, δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό ή ότι έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Το διαβατήριο θα εκδίδεται από γιατρό ή κέντρο υγείας και θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR με προ-επικυρωμένες πληροφορίες ότι ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR.

Ο κωδικός QR θα εκτυπώνεται σε χαρτί και θα αποτελεί την απόδειξη ανοσίας ενώ θα μπορεί να γίνει και σκανάρισμα του κωδικού σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Οι εφαρμογές δημιουργούνται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Γαλλία ήδη «τρέχει» δοκιμαστικά την εφαρμογή της για τις πτήσεις.

Στη Γερμανία, ομάδα ειδικών υπό την καθοδήγηση της IBM, βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης μιας εφαρμογής για τους ταξιδιώτες καθώς και μιας άλλης για το προσωπικό των αεροπορικών εταιριών ή τους ελέγχους συνόρων. Η πράσινη ένδειξη θα σημαίνει ότι το διαβατήριο υγείας είναι αυθεντικό και η κόκκινη οτι δεν είναι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει μια σύμβαση για μια κεντρική πύλη που θα επιτρέπει στις διάφορες εθνικές εφαρμογές να «μιλούν» μεταξύ τους, επιτρέποντας έτσι τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Παρόλ’αυτά δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί κοινό παγκόσμιο πρότυπο, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τη διαχείριση των διεθνών επισκεπτών. 

Εντοπίζεται επίσης αρκετές προκλήσεις σε υλικοτεχνικό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστούν – όπως ο τρόπος που θα εκδοθούν ψηφιακά δελτία υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι εάν τα τεστ αντισωμάτων αποτελούν επαρκή απόδειξη ότι ένα άτομο που έχει αναρρώσει από κορωνοϊό έχει ανοσία, όπως αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, μετά από περιστατικά επαναμόλυνσης από παραλλαγές του κορωνοϊού.

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα αποθηκεύονται τοπικά στις συσκευές κινητών σε ξεχωριστό φάκελο, ενώ η πύλη της ΕΕ θα διαχειρίζεται μόνο τις υπογραφές των ψηφιακών πιστοποιητικών και όχι τα προσωπικά δεδομένα των κατόχων τους.

Ωστόσο υπάρχουν φωνές που μιλούν για τρωτότητα του συστήματος στην απάτη, ενώ άλλες μιλούν για διακρίσεις καθώς μόνο όσοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί θα απολαμβάνουν ελευθερία στα ταξίδια.

Πηγή: https://www.tornosnews.gr


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!