Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ευγένιος Σπαθάρης: ο «πατέρας» του Καραγκιόζη

1

Στις 09_05_2009 αφήνει πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη!

 Ο Ευγένιος Σπαθάρης, ένας λαϊκός καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών, είναι ίσως και ο σημαντικότερος καραγκιοζοπαίχτης.. της ελληνικής παράδοσης.

Γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 2 Ιανουαρίου 1924. Αρχικά ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών. Εξάλλου ο πατέρας του, Σωτήρης Σπαθάρης, ήταν από τους πρωτοπόρους και μεγάλους μάστορες του θεάτρου σκιών. Το όνειρο, το δικό του αλλά και του πατέρα του, να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική εγκαταλείφθηκε λόγω των άσχημων συνθηκών της γερμανικής κατοχής. Κάπου εκεί στην ηλικία των 18 ετών, σε μια παράσταση στο Μαρούσι, ο Ευγένιος πέφτει στα βαθιά. «Πραγματικά, δεν ήξερα τίποτε. Επεσα στα βαθιά με τη μία και άρχισα τσάτρα πάτρα ακούγοντας ό,τι μου έλεγε ο βοηθός μου…»

Έχει πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών. Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη στο θέατρο σκιών αλλά και παραστάσεις με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτορας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.ά.

Το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο… Από το 1945 περιοδεύει δίνοντας παραστάσεις! Η δράση του όμως δεν σταματάει και δεν περιορίζεται μόνο στα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδος, ούτε σε παραστάσεις. Συμμετέχει σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, εκδίδει βιβλία, εικονογραφημένα τεύχη, παίζει στο θέατρο και τον κινηματογράφο, συνεργάζεται με όλο το καλλιτεχνικό κόσμο και δε διστάζει να ασχοληθεί και με τη μουσική μεταφέροντας την φωνή του, που είναι πλέον ταυτισμένη με τον χάρτινο λαϊκό ήρωα.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ). Τιμήθηκε με το Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α” Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, το Α” Βραβείο Πολωνίας (1978), το Α” Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.α. Τέλος, το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τη μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος, για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου στο νεοκλασικό κτίριο της πλατείας Κασταλίας, στο Μαρούσι. Λειτουργεί από το 1996, με στόχο να διατηρήσει, να προστατεύσει και να προβάλει με κάθε τρόπο την πολιτιστική αυτή κληρονομιά του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.karagiozismuseum.gr

«Ο Ευγένιος Σπαθάρης είναι αληθινός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, μα, πάνω απ’όλα, η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας..»

Πηγή: http://www.arive.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!