Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Εξαγγελίες Τσίπρα για επιδόματα, παιδικούς σταθμούς, προγράμματα εργασίας

tsipras-neolaia-696x476

Την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης ενοικίου για νέους, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι «σε λίγο καιρό θα επιδοτείται, επιτέλους, το 1ο και το 2ο παιδί, με ένα ποσό που θα ενισχύει πραγματικά τις οικογένειες και δεν θα είναι αναιμικό», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο και πολιτική για τη νέα γενιά.

Ανοίγοντας τις εργασίες του 1ου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά, σε συνθήκες ειρήνης, οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον. «Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθούμε να αλλάξουμε», συμπλήρωσε.

«Βάζουμε μπροστά πρόγραμμα για την αξιοποίηση κτηρίων του δημοσίου για να στεγαστούν νέοι άνθρωποι», ανέφερε επίσης, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, είπε ότι «κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει».

«Διασφαλίζουμε την πρόσβαση στους σταθμούς για όλα τα παιδιά από 3 ετών ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, επεκτείνουμε και τα σχολικά γεύματα», πρόσθεσε.

Εργασία – προγράμματα

Συνέχισε λέγοντας ότι η «παραλάβαμε το Γενάρη του 2015 μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία στο 27%. Το Μάρτιο σημειώθηκε ένα θετικό ρεκόρ 16ετίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες». Αναφερόμενος στις ελαστικές μορφές εργασίας ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν είναι ιδεοληψία να υποταχθεί η κυβέρνηση στις απαιτήσεις. «Αυτό που συνέβη στη χώρα μας είναι πρωτοφανές διότι είχαν αγιοποιήσει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «κληρονομήσαμε μια κατάσταση διαλυμένων εργασιακών σχέσεων».
«Δίνουμε μάχη για να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα» ανέφερε και τόνισε πως «ιδεοληψία είναι να νομίζεις ότι μπορείς να καταστρέψεις τις ζωές των νέων ανθρώπων και μετά να τους κουνάς το δάκτυλο να υποταχθούν». «Εκμεταλλευόμαστε το αυτονόητο να συνδέουμε τα συστήματα για να εντοπίζονται όσοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα το πληρώνουν πολλαπλά. Το ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους για να εντοπίζει παραβάσεις. Είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για να γίνονται και έλεγχοι στον αγροτικό χώρο, Τα φραουλοχώραφα του αίματος δεν θα μένουν ατιμώρητα και θα πάψουν να υπάρχουν. Είμαστε σε δύσκολες συνθήκες, αλλά θα παλέψουμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια όσων ζουν σ’ αυτό το χώρο».

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προγράμματα απασχόλησης μέσω voucher, αλλά και τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης στους δήμους, που έγιναν οκτάμηνα. Πρόσθεσε όμως, ότι όλα αυτά δεν αρκούν,. Η πραγματική λύση για την ανεργία περνά μέσα από την ανάπτυξη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε, θα χρηματοδοτηθεί με μεγάλο ποσό, που θα εξασφαλισθεί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης.

Στρατιωτική θητεία

Αναφερόμενος στη στρατιωτική θητεία, ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για να μειωθεί, αλλά λαμβάνονται μέτρα ώστε να είναι ωφέλιμος ο χρόνος της. Μίλησε για προγράμματα πιστοποίησης δεξιοτήτων μέσα στο στρατό. «Οι αξιωματικοί του στρατού μπορούν πλέον αν συνδικαλίζονται», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «πρέπει να σταματήσει το ρουσφέτι που είναι κατάλοιπο του παρελθόντος. Ενα μήνα πριν τη στράτευση ο υποψήφιος θα ξέρει το στρατόπεδο που θα υπηρετήσει. Η θητεία παραμένει υποχρέωση για όλους, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, όσοι για διάφορους λόγους δεν την υπηρέτησαν. Χωρίς εκδικητική τακτική και δίνουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης εναλλακτικής θητείας και σχεδιάζουμε τη μείωση της διάρκειάς της για να μην έχει εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά να αποκτήσει κοινωνικό». Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη συμβολή του στρατού στη διαχείριση του προσφυγικού.

Συνέχισε, λέγοντας ότι αλλαγές γίνονται και στην αστυνομία, χωρίς να ακολουθείται το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι αστυνομικοί αποδεσμεύθηκαν από την υπηρεσία επισήμων και επέστρεψαν στην υπηρεσία των πολιτών και επανέλαβε ότι καταργήθηκε η ομάδα “Δ”. Ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας παραμένει στόχος, όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ειδική αναφορά στην Παιδεία, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να ενισχυθούν τα σχολεία και όχι τα φροντιστήρια και να μπορέσουν και οι οικονομικά αδύνατοι μαθητές να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο Αλ.Τσίπρας έκανε αναφορές στις αλλαγές διδασκαλίας των θρησκευτικών και της ιστορίας «μακριά από ομφαλοσκοπικές αντιλήψεις», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από θέση αρχής «εντάσσουμε τα προσφυγόπουλα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

«Για πρώτη φορά διασφαλίσαμε υποτροφίες για διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, αποφασίσαμε και καταφέραμε να διπλασιάσουμε τη χρηματοδότηση για την έρευνα, θεσπίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα ΜΜΕ και από τον Σεπτέμβριο προσφέρουμε δωρεάν Internet στους πρωτοετείς φοιτητές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «το 2017 ενισχύουμε και το μαζικό αθλητισμό».

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!