Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Εξέταση αίματος αποκαλύπτει τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν εκδηλωθούν συμπτώματα

FBA9D112782C745F6B50490F16EA9197
Μια ουσία του αίματος που μπορεί να αποτελεί ένδειξη της εκφύλισης του εγκεφάλου πριν καν την εμφάνιση συμπτωμάτων, ενδεχομένως να αποτελέσει μελλοντικά τη βάση για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία πυο δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυποTranslational Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Στίβεν Κιντλ, μελέτησαν δείγματα αίματος άνω των 200 διδύμων, αναλύοντας 1.129 πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, σύγκριναν αυτά τα στοιχεία με τα αποτελέσματα νοητικών τεστ που έγιναν μετά από δέκα χρόνια στα ίδια άτομα.

Όπως διαπιστώθηκε, το επίπεδο της πρωτεϊνης ΜΑΡΚΑΡΚ5 έτεινε να είναι χαμηλότερο σε εκείνους τους ανθρώπους που ο εγκέφαλός τους είχε αρχίσει να εκφυλίζεται, εμφανίζοντας ήπια γνωστική διαταραχή, μία κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος άνοιας.

Τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από επόμενες μελέτες, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ.

Τα περιστατικά άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιασθούν, παγκοσμίως, έως το 2050. Οι ερευνητές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να πετύχουν την έγκαιρη διάγνωση της εκφύλισης του εγκεφάλου, αφού συχνά απαιτείται περισσότερο από μια δεκαετία για τον εντοπισμό των πρώτων συμπτωμάτων, οπως η απώλεια μνήμης, η σύγχυση και η αλλοίωση της προσωπικότητας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η θεραπεία αρχίσει έγκαιρα, πολύ πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ο εγκέφαλος θα προστατευθεί καλύτερα. Γι” αυτό, εστιάζουν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!