Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Εξι μήνες παγιδευμένοι 4.200 χλμ από την πατρίδα τους

Πάνω από έξι μήνες μακριά από την πατρίδα τους κρατά ο κορωνοϊός 25 κατοίκους του Νησιού του Πάσχα -και μάλιστα πολύ μακριά, πάνω από 4.000 χιλιόμετρα- καθώς η απαγόρευση πτήσεων από τον περασμένο Μάρτιο τούς έχει κρατήσει στην Ταϊτή. Παιδιά έχουν αποχωριστεί

τους γονείς τους και άνδρες τις γυναίκες τους.

Είτε για τουρισμό είτε για δουλειές, οι 25 νησιώτες ετοιμάζονταν τον Μάρτιο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ταϊτή, όταν ο κορωνοϊός πάγωσε τις διεθνείς πτήσεις.

Μεταξύ των 25 ατόμων είναι και εννιά παιδιά ηλικίας από δύο έως 14 ετών, ενώ η παρέα θα αυξηθεί στα 26 άτομα στις 3 Οκτωβρίου, όταν αναμένεται να γεννήσει η έγκυος Τερακαουχάου Ποντ τον γιο της, κι ενώ ο πατέρας του βρέφους θα είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην πατρίδα.

Η 21χρονη κα Ποντ, μητέρα ήδη ενός παιδιού λέει, ότι η στενοχώρια της την έχει εξαντλήσει: «Δεν μπορώ ούτε να κλάψω άλλο πια, η καρδιά μου έχει παγώσει,» δηλώνει, νοσταλγώντας τον σύζυγο και το σπίτι της.

Σαν βγαλμένοι από ταινία του Χόλιγουντ, οι 25 επιβάτες έχουν δοκιμάσει τα πάντα: Εχουν κάνει επικλήσεις στις αρχές για ειδική πτήση, ή ακόμη και να επιβιβαστούν σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού, αλλά κάθε ιδέα είναι είτε υπερβολικά πολυέξοδη είτε ανεφάρμοστη.

Η αεροπορική εταιρία LATAM, της οποίας η πτήση ακυρώθηκε τον Μάρτιο, δηλώνει ότι είναι άγνωστο πότε θα ξαναρχίσει το δρομολόγιο που συνδέει την Ταϊτή με το Νησί του Πάσχα, και δεν υπάρχει άλλη εταιρία που να το εξυπηρετεί.

Οπως εξηγεί η 40χρονη Κίσι Μπάουδε, η ίδια και οι υπόλοιποι 24 επιβάτες έχουν επιβιώσει χάρη στη γενναιοδωρία των Ταϊτινών που τους προσφέρουν τροφή και στέγη τόσον καιρό.

Η Ταϊτή, αν και 4.200 χιλιόμετρα μακριά από το Ράπα Νούι (όπως ονομάζεται στην τοπική γλώσσα το Νησί του Πάσχα) αποτελεί σημαντική πηγή εφοδίων και υπηρεσιών για το νησί που ανήκει στη Χιλή αν και απέχει περίπου 3.760 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Αρκετοί κάτοικοι του Ράπα Νούι, διάσημου για τα τεράστια ανθρωπόμορφα αγάλματά του που είναι αφιερωμένα στους θεούς τους, αισθάνονται ότι έχουν πιο πολλά κοινά με τους Πολυνήσιους της Ταϊτής, η οποία ανήκει πάντως στη Γαλλία.

Πηγή: Associated Press

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!