Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

«Φοροκαταιγίδα» από το πολυνομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, ενοίκια & ρύθμιση 100 δόσεων

foroi-xrimata-aftodioikisi-620x320

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία, το ασφαλιστικό και μεταρρυθμίσεις διοικητικής φύσεως φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και χωρίς αμφιβολία, θα αποτελέσει το πρώτο crash test για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, το οποίο υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης, προβλέπει μεταξύ άλλων:

–    Αύξηση φορολογίας για τα έσοδα από ενοίκια, στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
–    Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ
–    Αυστηρότατες ποινές, που φτάνουν μέχρι και φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών, για όσους διαπράττουν «εγκλήματα φοροδιαφυγής»
–    Εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
–    Κατάργηση διατάξεων νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
–    Πρόβλεψη για μείωση δόσεων σε ρύθμιση οφειλών- από εκείνες που χορηγήθηκαν αρχικά- αν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει.

Τα 48 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 2 δισ. ευρώ από το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα- όπως είχε διαμηνύσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από το τελευταίο Eurogroup- αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά παράλληλα η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου με τους Θεσμούς για το επόμενο πακέτο μέτρων, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση ενός ακόμη δισεκατομμυρίου από τη δόση.

ΕΝΦΙΑ και ενοίκια

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τους κατοίκους παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας, καθώς πλέον ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμη και σε σπίτια… 100 ετών που έχουν κληρονομηθεί και τα οποία μπορεί να είναι ερείπια, καθώς προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσής τους από 1.1.2015.

Ακόμη, αναδρομική είναι η αύξηση του φόρου για τα ενοίκια (από 1.1.2015), ενώ καταργείται η φοροαπαλλαγή για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Οι 100 δόσεις και οι ποινές

Για όσους έχουν οικονομική ευχέρεια το δημόσιο θα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των δόσεων που συμφωνήθηκαν σε ρυθμίσεις, αν και από το νομοσχέδιο δεν προκύπτουν τα κριτήρια για αυτό. Ακόμη, χάνουν τη ρύθμιση όσοι αφήσουν απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, με το περιθώριο καθυστέρησης να μειώνεται από 90 σε 30 ημέρες.

Ακόμη, γίνεται πιο αυστηρό το ποινολόγιο της εφορίας, καθώς προβλέπονται πιο βαριά πρόστιμα για όσους δεν συνεργάζονται με τους ελεγκτές, ενώ καταργείται το όριο του προστίμου στα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για ανακριβή ή πλαστά στοιχεία. Με ποινή φυλάκισης 1 έως 3 χρόνια θα τιμωρείται πλέον και η παράλειψη δήλωσης εισοδημάτων ή ακινήτων που οδηγεί σε μείωση ή απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η μη απόδοση ΦΠΑ από 50.000 ευρώ το χρόνο.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!