Αύξηση 1% στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ σε σχέση με την αρχική πρόταση προς τους θεσμούς προβλέπει το νέο σχέδιο που κατέθεσε την Τρίτη 9 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο θα συζητηθεί, εκτός από το επίπεδο των τεχνικών εμπειρογνωμόνων, στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι διαφορές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο είναι μόνο ποσοτικές, δηλαδή αφορούν την αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 12% – και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, και του χαμηλού από 6% σε 6,5%- χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των προϊόντων.
Επομένως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ελληνική πρόταση της Αθήνας είναι τα «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», όπως ασαφώς (ως προς το «βασικά») αναφέρονται να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 12% όπως και το ρεύμα, μεταξύ αυτών και το αγροτικό.
Δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στον ανώτερο συντελεστή ο οποίος και πάλι προτείνεται να τοποθετηθεί στο 23% και στον οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες- συμπεριλαμβανομένων μεταποιημένων τροφίμων, όπως σάλτσες, ζυμαρικά, ψωμί κλπ καθώς επίσης και τα αγροεφόδια.
Έτσι, το τοπίο για τους συντελεστές ΦΠΑ διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
• 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
• 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
• 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Oι αλλαγές στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Δεν γίνεται καμία αναφορά στο νέο σχέδιο για την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα παραμένει στο τραπέζι.
Εξάλλου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την κατάργηση του ΕΚΑΣ και προτείνει κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σταδιακή ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Πηγή: http://www.agronews.gr