Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

FT: Η πλουτοκρατία διατήρησε τις πελατειακές σχέσεις και άφησε το έθνος να βουλιάξει

1105akropolimoneyp-ost

Για κυριαρχία της διαφθοράς στην Ελλάδα και τη διατήρηση των πελατειακών σχέσεων, κάνουν λόγο οι Financial Times, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναισκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει».

«Η κρίση επέφερε πλήγμα στο σύστημα πελατειακών σχέσεων, δωροδοκίας και αδικαιολόγητου πλουτισμού που αναγεννήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αλλά είναι ανώφελο να πούμε πως η διαφθορά και το δίκτυο πελατειακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα έχουν εξαφανιστεί», τονίζει στη στήλη του ο αρθρογράφος των FT, Τόνι Μπάρμπερ.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι πλούσιοι Έλληνες δεν κάνουν θυσίες να βοηθήσουν τη χώρα τους σε αυτή τη στιγμή ανάγκης, διασφαλίζοντας ότι η κρίση θα χτυπήσει κυρίως τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, σημειώνει.

Για τον αρθρογράφο, σημασία για την Ελλάδα δεν έχει ποιος βρίσκεται στο τιμόνι. Σημασία έχει εάν τα πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και «υποταγής» στην τρόικα κατάφεραν πράγματι να εκσυγχρονίσουν την πολιτική κουλτούρα της Ελλάδας και τη λαϊκή συμπεριφορά.

Και αναφέρει:

«Βάσει των πολιτικών υπολογισμών, εάν απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβέρνηση θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον Φεβρουάριο και θα εκλέξει νέο Πρόεδρο. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την τετραετή της θητεία και να πολεμήσει από θέση ισχύος για τις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2016. Το πρόβλημα είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει μόλις 154 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών. Βάσει του Συντάγματος, χρειάζεται 180 έδρες για να εκλέξει Πρόεδρο. Εάν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Δεν είναι αυτό που θέλει ο κ. Σαμαράς, αλλά εκτιμά πως το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει καλή απόδοση εάν οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι πέτυχε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους συναδέλφους του, ωστόσο, αυτό δεν είναι πρωτίστως οικονομικό θέμα. Αφορά την εθνική αξιοπρέπεια και περιλαμβάνει πολιτικούς υπολογισμούς -όπως θα έπρεπε να περιμένει κανείς σε μια δημοκρατία».

«Σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενο στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως είτε αναλάβει την εξουσία, είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει».

«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευτικό κόμμα της άκρας αριστεράς που βλέπει εχθρικά τα μέτρα λιτότητας και της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν το δάγκωμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο δυνατό όσο τα γαβγίσματά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία. Είναι απίθανο οι πρόωρες εκλογές να του δώσουν απόλυτη αυτοδυναμία» γράφει.

Οι FT επισημαίνουν ότι αδιαμφισβήτητα, οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τις αγορές θα ωθήσουν τον κ. Αλέξη Τσίπρα προς την κατεύθυνση μιας συνεννόησης με τους πιστωτές της Ελλάδας. Εάν γίνει έτσι, τότε ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν θα βιώσει ούτε δημοσιονομική ασωτία ούτε ατέρμονη λιτότητα, αλλά πολιτική που θα καθοδηγείται, σε κάποιο βαθμό, από μία αίσθηση οικονομικής ευθύνης. Ο κ. Τσίπρας δήλωνε πάντα ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη -στάση που θέτει αυτόματα περιορισμούς σε ένα καθαρόαιμο αριστερό πρόγραμμα».

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!