Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

FΤ: Τουριστική αερογέφυρα μεταξύ Ελλάδας – Βρετανίας από τον Ιούλιο

Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, επιθυμούν να υιοθετήσουν αερογέφυρες με τη Βρετανία μόλις τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επέτρεπε στους Βρετανούς παραθεριστές να επισκεφθούν μεσογειακά θέρετρα χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. 

Σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο αυστηρό σύστημα καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι επισκέπτες πρέπει να απομονωθούν για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αυτή την εβδομάδα είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν αντ’αυτού διακοπές στο εσωτερικό της χώρας, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούν την υιοθέτηση αυτής της λύσης για να αποκλείσουν χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τους κανόνες της καραντίνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όμως όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές να γίνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT υπήρξε σκεπτικισμός σχετικά με το εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να προχωρήσουν σε ταξιδιωτικές συμφωνίες με τη Βρετανία, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μόλυνσης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό μεταξύ χωρών που παράγουν συγκρίσιμα δεδομένα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δήλωσαν ότι ελπίζουν σε συμφωνίες πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική σημασία του να κάνουν διακοπές Βρετανοί τουρίστες σε μεσογειακά θέρετρα.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τουρκία, η οποία υποδέχθηκε 2,6 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες πέρσι, δήλωσε στους FT ότι βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για την επανεκκίνηση των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών στις 15 Ιουλίου. «Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επαφή, είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική χώρα για εμάς». Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία των βρετανικών λοιμώξεων, πρόσθεσε.

Η Ρέγιες Μαρότο, υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, δήλωσε ότι η χώρα θα δοκιμάσει σύντομα σε πιλοτική μορφή τουριστικά προγράμματα στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά, βασισμένα σε «ταξιδιωτικούς διαδρόμους», και ήταν σε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και τον τουριστικό φορέα Tui σχετικά με αυτό. Γενικότερα, η Ισπανία θα χαλαρώσει την καραντίνα 14 ημερών την 1η Ιουλίου.

Η κυρία Μαρότο είχε εμφανιστεί σκεπτική απέναντι στην προοπτική Βρετανοί τουρίστες να κάνουν διακοπές στην Ισπανία αυτό το καλοκαίρι, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά την Πέμπτη είπε ότι η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να ανοίξει τα σύνορα στη Βρετανία. «Είναι η κύρια τουριστική αγορά μας», είπε. «Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να δεχτούμε Βρετανούς τουρίστες».

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν πως όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου σε διεθνείς πτήσεις – συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών – με δειγματοληπτικό έλεγχο σε όσους έρχονται. Αξιωματούχος της Αθήνας είπε ότι υπήρξε «έντονη» συζήτηση με τη συμβουλευτική επιτροπή επιδημιολόγων της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου ή να περιμένουν μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των βρετανικών λοιμώξεων.

«Αποφασίθηκε να ανοίξουν τα σύνορα ταυτόχρονα για όλους και να μην γίνονται διακρίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας μετά τη Γερμανία», είπε. Πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

Η Πορτογαλία από την πλευρά της ελπίζει ότι το σχετικά χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων θα συμβάλλει στη διασφάλιση συμφωνίας «αερογέφυρας» με το Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου προέρχονταν οι τρία εκατομμύρια τουρίστες από τους 16 εκατομμύρια συνολικά που επισκέφτηκαν τη χώρα πέρσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με τους επισκέπτες να μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καραντίνα. Η Πορτογαλία σχεδιάζει να πραγματοποιεί ελέγχους στη θερμοκρασία των επιβατών κατά την άφιξή τους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο της καραντίνας.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!