Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Φθηνότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος- Πέφτει η τιμή του αρνιού και των γλυκών

ÂÁÑÂÁÊÅÉÏÓ ÁÃÏÑÁ  Ç ÌÁ×Ç ÔÇÓ ÃÁËÏÐÏÕËÁÓ ÃÉÁ ÔÏ ×ÑÉÓÔÏÕÃÅÍÍÉÁÔÉÊÏ ÔÑÁÐÅÆÉ(ICON PRESS / ËÉÁÊÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Φθηνότερο κατά 2,02%, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται το φετινό χριστουγεννιάτικοτραπέζι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 144,76 ευρώ, έναντι 147,75 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 151,56 το 2012 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η μικρή αυτή πτώση των περίπου τριών ευρώ οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα κρεατικά (-2,88%, δειγματοληψία από Βαρβάκειο Αγορά), αλλά και στο μειωμένο κόστος των ποτών και αναψυκτικών (-6,13%).

Πτώση στην τιμή του αρνιού και των γλυκών

Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία των κρεατικών η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού (-7,14%), η οποία κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τημείωση στην τιμή του χοιρινού (-5,13%), ενώ στον αντίποδα, αύξηση της τάξεως του 10% εμφανίζει η τιμή της γαλοπούλας. Ανάλογη πτωτική τάση παρατηρείται και για τα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως τα αναψυκτικά (-6,38%) και τα κρασιά (μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του (14,4%), με εξαίρεση την οριακή άνοδο της τιμής της μπύρας (2,52%).

Μία επιπλέον παράμετρος που συμβάλλει θετικά, έστω και σε μικρότερο βαθμό στη συρρίκνωση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε ετήσια βάση, εντοπίζεται στην πτώση των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων, καθώς η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες προσεγγίζει το 2% (-1,85%), σε σχέση με το 2013.

Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (1,56%), με την τιμή του λάχανου (34,4%) και της ντομάτας (16,4%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής της πατάτας (-16,9%) και των μήλων (-11,7%).

Για τα γλυκά των ημερών, η έρευνα έδειξε ότι σε σχέση με πέρυσι, η τιμή για τους τυποποιημένους κουραμπιέδες του ενός κιλού, είναι αυξημένη κατά 5% ενώ η τιμή του ζαχαροπλαστείου είναι μειωμένη 2,05% και η τιμή για τα τυποποιημένα μελομακάρονα του ενός κιλού είναι μειωμένη 4,39% και του ζαχαροπλαστείου -1,41%.

Παρ” όλες τις προσδοκίες που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται στην αγορά, εξαιτίας των σταθεροποιητικών διαφαινόμενων τάσεων του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014/2013 (οριακή μείωση κατά 0,9%), μία σειρά αρνητικών παραμέτρων εκτιμάται πως θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία ανάκαμψης της καταναλωτικής δαπάνης, όπως σχολιάζει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Κορκίδης: Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δεν θα αφήσει την αγορά να ανακάμψει

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Ακόμα κι αν η διαφαινόμενη πτώση των τιμών στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορούσε να έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην αγορά, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον απ” ότι φαίνεται και εκτιμάται δε θα αφήσει την αγορά να ανακάμψει εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου. 

Προσπαθώντας να ανασυντάξουμε όλοι τις δυνάμεις μας από μία πτώση τζίρου που φτάνει περίπου τα 15 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης, ευελπιστούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δώσουν έναν ακόμη αγώνα, προσπαθώντας να μην επηρεαστούν από την πολιτική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις, μία ζωντανή χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι προς όφελος όλων μας…».

Πηγή: newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!