Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Φυσάει κόντρα

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Γαρδέλης


Ο ήρωας του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Δον Κιχώτης, χτυπούσε με τη λόγχη του τεράστιους γίγαντες, μερικοί από τους οποίους είχαν χέρια μακριά ίσαμε δυο λεύγες. Ο πιστός του σύντροφος Σάντσο Πάνσα του έλεγε ότι οι «καμιά τριανταριά με σαράντα» που έβλεπε στον κάμπο ήταν ανεμόμυλοι, και αυτά που έμοιαζαν με χέρια ήταν τα φτερά τους που, καθώς ο άνεμος τα γύριζε, έκαναν τη μυλόπετρα να αλέθει.

Αν μετά από 400 περίπου χρόνια ο Δον Κιχώτης περνούσε από την Άνδρο, είναι πολύ πιθανό να αντίκρυζε απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού αληθινούς τεράστιους γίγαντες που θα ΄θελε να πολεμήσει.

Για αιώνες πηγή πλούτου του νησιού μας, αποτελούσαν οι εκατοντάδες νερόμυλοι, ανεμόμυλοι και ταβλόμυλοι. Κτίσματα της υπαίθρου σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον που σήμερα θαυμάζουμε και αποτελούν μέρος του τουριστικού προϊόντος που προβάλλουμε.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε μετά από χρόνια το ίδιο, με πλαγιές και κορυφογραμμές γεμάτες ανεμογεννήτριες δυσανάλογες με την κλίμακα του τοπίου, όταν τα νησιά του Αιγαίου συμβολίζουν το ανθρώπινο μέτρο;

Ο τρόπος που σχεδιάστηκαν τα αιολικά πάρκα στην Άνδρο είναι παράλογος. To Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το επιμέρους Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (2008) και η πρόταση για το Περιφερειακό Πάρκο (2012) αγνόησαν εντελώς την τοπική κοινωνία.

Στην πρόσφατη ηλεκτρονική διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει πολλαπλάσιους αιολικούς σταθμούς, η διοίκηση του Δήμου δεν υπέβαλλε προτάσεις παρόλο που το νησί μας είναι στο μάτι του κυκλώνα. Επίσης στις 11/12/2019 το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση προς κατάθεση στην Κυβέρνηση, για αναστολή αδειοδοτήσεων και εργασιών για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, μέχρι να υπάρξει Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Απόφαση με υψηλό πολιτικό  συμβολισμό, σε ταύτιση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως στο Καλυβάρι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

Όταν λοιπόν το κράτος δικαίου και οι φορείς του αγνοούν τους πολίτες για μεγάλες παρεμβάσεις που μεταλλάσσουν το τοπίο, τότε το κοινό περί δικαίου αίσθημα πως πρέπει να εκφραστεί; Δικαιούται μια τοπική κοινωνία να διαμαρτύρεται ειρηνικά, όταν υπάρχουν διαμορφωμένες συνθήκες για τις οποίες δεν κλήθηκε να πει τη γνώμη της; Μπορεί μια επένδυση να πετύχει σε ένα τόπο όταν δεν είναι καλοδεχούμενη από την κοινωνία;

Για το μείζον ζήτημα του νησιού αυτή την περίοδο, η παράταξή μας ζήτησε έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με παρουσία κοινωνικών, εμπορικών και πολιτιστικών φορέων, αλλά τελικά λάβαμε πρόσκληση για το θέμα σε τακτική συνεδρίαση μαζί με άλλα τριάντα.

Στην Τήνο έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και έκπληκτος παρακολούθησα την ποιότητα της συζήτησης. Η αλληλεγγύη της κοινωνίας και η ομοψυχία των αιρετών αξίζουν το σεβασμό μας και στον ορισμό της δικής μας «κόκκινης γραμμής» καλό θα ήταν να συντονίζαμε τις δράσεις μαζί τους.

*Ο Σπύρος Τσαούσης είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Άνδρου με την παράταξη «Η Άνδρος της Ζωής μας».

Διαδώστε!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!