Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Γ. Χατζημάρκος: «Ανηλεής ο διωγμός που υφίσταται το Νότιο Αιγαίο, με το πιο βάναυσο πακέτο μέτρων που εφαρμόστηκε ποτέ»

8e20f531dd26a1dd368422184b91fc18c1ae48e847141c09f822b0913f09cb88_full

«Απευθύνω έκκληση στους νησιώτες Βουλευτές, να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία ανακοπής αυτής της τραγικής πορείας των νησιών μας»

Στον ανηλεή διωγμό που υφίστανται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με μια δέσμη εξοντωτικών μέτρων που, είτε έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται είτε βρίσκονται προ των πυλών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το μόνο που απομένει πλέον είναι, οι κυβερνώντες, να μας ζητήσουν εγγράφως να εγκαταλείψουμε τα νησιά».

Με αφορμή το προσφάτως ψηφισθέν ασφαλιστικό –  φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και όσα εν γένει προβλέπονται στην συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:

«Βρισκόμαστε  μπροστά σε μια καταιγίδα μέτρων που, στο σύνολό τους, συνιστούν τον απόλυτο διωγμό, το πλέον ανηλεές κυνηγητό που έχουν δεχτεί ποτέ τα νησιά. Οι νησιώτες υπήρξαμε ανέκαθεν εξαιρετικά  πολιτισμένοι και ευγενείς. Δυστυχώς, αυτό ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως σημάδι αδυναμίας και με απόλυτη περιφρόνηση στην νησιωτικότητα και στο πραγματικό περιεχόμενο της, έρχονται και ολοκληρώνουν ένα πρωτοφανές σε βία κύμα μέτρων, τα οποία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που καθιστά πλέον την ζωή στα νησιά απαγορευτική».

Τα μέτρα αυτά, όπως τα απαρίθμησε ο κ. Χατζημάρκος είναι τα εξής:

  • Η Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνέχεια της εφαρμογής του μέτρου που ήδη έχει εφαρμοστεί σε πέντε νησιά.
  • Η κατάργηση της εξαίρεσης των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχείων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ
  • Η μετάπτωση της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ
  • Η επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ από το 23% σε 24%.
  • Η κατάργηση στην Δωδεκάνησο της έκπτωσης  50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  στα αλκοολούχα ποτά
  • Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης 
  • Η σαρωτική μείωση των επιδοτούμενων αεροπορικών συνδέσεων.

«Το μόνο που απομένει είναι να μας ζητήσουν εγγράφως να αποχωρήσουμε από τα νησιά. Η ζωή στα νησιά του Αιγαίου διώκεται με τον πιο βίαιο τρόπο που θα μπορούσε κανείς να σχεδιάσει, για μια περιοχή της χώρας, στην οποία διακυβεύονται και ζητήματα εθνικά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης για να προσθέσει ότι  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της περιόδου προ κρίσης μέχρι και το 2014, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πρώτη σε κατάταξη Περιφέρεια της Ευρώπης, όσον αφορά την μείωση του ΑΕΠ, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην διάρκεια του 2015 και 2016. 

«Με την ζωή στα νησιά, ειδικά μετά και την τόσο σκληρή υπονόμευση του Τουρισμού, να έχει γίνει απαγορευτική δεν μπορεί να υπάρχει το οποιοδήποτε σενάριο οικονομικής ανάκαμψης του Νοτίου Αιγαίου» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι παρέμειναν υποσχέσεις τα περί  θέσπισης  αντισταθμιστικών μέτρων.

« Η ζημιά δεν έχει να κάνει μόνο με την ζωή των νησιωτών, έχει να κάνει και με τους εθνικούς κινδύνους που σηκώνει αυτή η περιοχή. Δεν βλέπω αυτό να συγκινεί κάποιους, όπως δεν βλέπω να έχουν το φιλότιμο να νομοθετήσουν έστω κάτι πολύ μικρό σε δημοσιονομικό  κόστος, έστω και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των νησιωτών. Πλέον, ούτε την στάχτη στα μάτια δεν αισθάνονται την ανάγκη να ρίξουν» ανέφερε, δίνοντας έμφαση στην περιφρονητική αντιμετώπιση του Νοτίου Αιγαίου από τους κυβερνώντες. 

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανέφερε: «Το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ζοφερό, το μέλλον δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό και οι απαντήσεις που οφείλονται στους νησιώτες για τον ανηλεή διωγμό που υφίστανται, πρέπει να έλθουν από τους κυβερνώντες. Μπορεί σήμερα κάποιοι να πανηγυρίζουν βυθισμένοι στις αυταπάτες τους . Οι νησιώτες, όμως,  δεν έχουν αυταπάτες. Απευθύνω έκκληση στους νησιώτες Βουλευτές, να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία ανακοπής αυτής της τραγικής πορείας των νησιών μας » . 

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!