Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Γ. Χατζημάρκος για ΦΠΑ: Ο καθένας πρέπει να ορίσει τις προσωπικές «κόκκινες γραμμές» του έναντι της κοινωνίας που εκπροσωπεί

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και επιστολή στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά

Σε κοινή δήλωση, η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, κατέληξαν οι παράλληλες διευρυμένες συσκέψεις, εκπροσώπων των τοπικών φορέων του Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκαν σε Ρόδο και Σύρο, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, το βράδυ της Κυριακής, με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν κυβέρνηση και δανειστές να έχουν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται οριζόντια συμφωνία και κοινή θέση,  μεταξύ όλων των φορέων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτό το εύρος, γεγονός που ισχυροποιεί το μήνυμα που απευθύνουν στην κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, η κοινή δήλωση – επιστολή δεν περιορίζεται στην διαμαρτυρία, αλλά θέτει με τρόπο αυστηρό και επιτακτικό ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, προς άρση της βλάβης που υπέστη η κοινωνία και η οικονομία των νησιών από τις υφεσιακές πολιτικές της τελευταίας εξαετίας. Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι σοβαρή βλάβη στην νησιωτική οικονομία θα προκύψει και στην περίπτωση διπλασιασμού του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, ως κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό.

Στην κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στις συσκέψεις και συνυπογράφουν το κείμενο – επιστολή, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των βουλευτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η ψήφος των οποίων θα κρίνει την κατάργηση ή μη, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τον διπλασιασμό ή μη του τουριστικού ΦΠΑ.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Αναφερόμενος στη σημασία και το αποτέλεσμα των δύο παράλληλων συσκέψεων φορέων σε Ρόδο και Σύρο,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος , σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, δήλωσε:

«Η χθεσινή μέρα ήταν καθοριστική για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια εκφράζεται συνολικά και ενιαία, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει και να το απαξιώσει κανένας.  Με ένα κείμενο, μια θέση, εκφράστηκε  το σύνολο των αυτοδιοικητικών παραγόντων, των εκπροσώπων κοινωνικών, επιστημονικών φορέων και παραγωγικών τάξεων για το ζήτημα των συντελεστών ΦΠΑ».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην διαφορετική   στάση που επιλέγει να κρατήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αφού η μέχρι σήμερα πρακτική της αμυντικής και ηττοπαθούς φραστικής διαμαρτυρίας, δεν  έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα:

«Δεν σταματάμε στο κοινό κείμενο και δεν περιοριζόμαστε στη λογική της διαμαρτυρίας, διότι θεωρώ ότι  η συνεχής και διαχρονική αμυντική, ηττοπαθής στάση αυτού του τόπου, έχει στοιχήσει ανεπανόρθωτα. Εμείς απαιτούμε πλέον, όχι μόνο τη σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, αλλά και την άμεση επανόρθωση όλης της βλάβης που έχουν υποστεί τα νησιά, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ό,τι έχει να κάνει με την νησιωτική Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, όπου οι διαφορές και η ανισότητα, είναι παραπάνω από εμφανείς, οι δε επιπτώσεις στα νησιά, τραγικές. Με ξεκάθαρες  θέσεις τοποθετηθήκαμε και στα θέματα της Παιδείας, της Υγείας, των συγκοινωνιών τονίζοντας πως αυτός το τόπος , αυτά τα δύο μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα δεν αντέχουν να συνεχίσουν να προσφέρουν μονομερώς και οποτεδήποτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αυτό να μην επιλύεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης».

Ψευδή τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, επικαλούμενος οικονομικές μελέτες και αναλύσεις, αμφισβήτησε και κατήγγειλε ως ψευδή τα στοιχεία που δίνει το ΥΠΟΙΚ, ως προς το προσδοκώμενο όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αφήνοντας αιχμές για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετείται από μια τέτοια πρακτική.  Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η απαίτηση ή η συζήτηση  για παρέμβαση στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι μια συζήτηση πέρα από κάθε λογική, όχι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική. Κατ΄αρχήν, διότι δεν θα αποδώσει τίποτε ως μέτρο, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα και των επιχειρήσεων και των πολιτών.  Αυτά τα οποία λέγονται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών περί 340 εκατ. ευρώ, εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος, είναι απολύτως ανακριβή. Είναι ψευδή και αυτό το καταγγέλλουμε. Τα πραγματικά στοιχεία, για όποιον θέλει να δει το θέμα και τεχνοκρατικά, τον οδηγούν σε συμπεράσματα απολύτως ασφαλή. Άρα θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού το κίνητρο  γι αυτή τη συζήτηση. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό το οποίο επιχειρείται να πληγεί είναι η ανταγωνιστικότητα των περιοχών μας , σε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα , όπου οι επιδόσεις τους, τελευταία, είναι εξαιρετικές. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ενδεχόμενη  λήψη τέτοιων μέτρων οδηγεί την τοπική οικονομία σε ξαφνικό θάνατο και είναι ο καιρός για τον καθένα από εμάς να ορίσει τις δικές του προσωπικές κόκκινες γραμμές έναντι της κοινωνίας που εκπροσωπεί».

unnamed

Κινητοποιήσεις: «Δεν αποκλείουμε τίποτα»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο και τη μορφή κινητοποιήσεων, ο Περιφερειάρχης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με βάσει τις αποφάσεις των τοπικών φορέων:

«Στη διάρκεια της σύσκεψης  το βράδυ της Κυριακής ζητήθηκε από τους φορείς , να διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων , σε επίπεδο κινητοποιήσεων. Τόσο εγώ, ως Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, όσο και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, δεσμευτήκαμε πως θα ακολουθήσουμε τις όποιες αποφάσεις τους, διατηρώντας αρραγές το πολύ σπουδαίο, ευρύτατο μέτωπο το οποίο σχηματίστηκε. Δεν αποκλείουμε τίποτα».

Βλάβη στα νησιά και από τα «ισοδύναμα μέτρα»

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης δεν περιορίστηκε στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστώ ν ΦΠΑ των νησιών, αλλά υπογράμμισε τις επιπτώσεις στην νησιωτική οικονομία και από το «ισοδύναμο μέτρο» που κατά τις πληροφορίες προωθεί η κυβέρνηση, τον διπλασιασμό του ΦΠΑ  για τα ξενοδοχεία.   Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Ακόμα και το εναλλακτικό σενάριο, το λεγόμενο ισοδύναμο, το οποίο μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, για τον διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πάλι την δική μας περιοχή πλήττει.  Άρα να μη συζητάμε περί ισοδύναμων μέτρων τα οποία ήλθαν να αποτρέψουν την βλάβη στην οικονομία των νησιών. Η βλάβη στην οικονομία των νησιών είτε με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, είτε με την κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα είναι τραγική. Κανένας κλάδος δεν θα μείνει ανεπηρέαστος, η ανταγωνιστικότητα θα πληγεί σοβαρά και θα αυξηθούν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Αυτός είναι ένας δρόμος που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι οδηγεί μόνο σε ύφεση».

unnamed (1)

Η ευθύνη στους κοινοβουλευτικούς του Νοτίου Αιγαίου

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για παραιτήσεις των αυτοδιοικητικών φορέων, στην περίπτωση  κατάργησης των συντελεστών ΦΠΑ των νησιών, ο κ. Χατζημάρκος  ήταν σαφής: «Πρέπει να προηγηθούν οι παραιτήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της περιοχής. Δεν νομοθετούμε εμείς. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα κληθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να επικυρώσουν με την προσωπική τους ψήφο μια ενδεχόμενη συμφωνία για τους συντελεστές ΦΠΑ. Είναι ξεκάθαρη στο κοινό κείμενο και στην επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό της χώρας,  η απαίτησή μας προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τόσο των Κυκλάδων, όσο και της Δωδεκανήσου». Διευκρίνισε δε ότι «αντικείμενο της συνάντησης των φορέων ήταν η στάση μας απέναντι στο νομοθετικό σώμα, το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις απόψεις και τις θέσεις της κοινωνίας που εκπροσωπεί . Αφού οι φορείς κατέληξαν σε κοινές θέσεις, αυτές παραδόθηκαν σήμερα σε εκείνους που νομοθετούν».

«Να γίνουν σεβαστές  η ανοχή και η αντοχή αυτού του λαού»

Ο κ. Χατζημάρκος κατέληξε λέγοντας πως όλα αυτά τα μέτρα που συζητώνται, εντείνουν όλο και περισσότερο την ύφεση: «Και μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, όπου έχουμε κάνει σε επίπεδο δημοσιονομικής διόρθωσης ένα αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο ρεκόρ, δεν θα έπρεπε κανένας κυβερνητικός  αξιωματούχος  να δέχεται σήμερα  παρατηρήσεις για το επίπεδο του παγκόσμιου ρεκόρ που πέτυχε αυτός ο τόπος.  Ένα ρεκόρ που έχει στοιχήσει πάρα πολύ σε αυτή τη χώρα και θα έπρεπε να γίνει επιτέλους σεβαστή η αντοχή, η ανοχή, αυτού του λαού, που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια». 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!