Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Γ. Χατζημάρκος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: «Ένα θέμα που ανέδειξε η περιοχή μας, γίνεται εθνικός στόχος»

unnamed (2)

Στα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στη διάρκεια συνέντευξης  Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Χατζημάρκος χαιρέτισε ως  εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αναδείχθηκε πλέον σε εθνικό ζήτημα, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό για  το Νότιο Αιγαίο «μεταφράζεται» σε ένα κονδύλι της τάξης των  5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Πρόκειται για επιπλέον πόρους, έξω από το ΕΣΠΑ, που θα έλθουν προσθετικά, αποκλειστικά για δράσεις που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Είμαι υπερήφανος που η περιοχή μας ανέδειξε μια αναγκαιότητα που σήμερα αναγνωρίζεται ως εθνικό ζήτημα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως όλοι του τοπικοί φορείς θα δουλέψουν πάνω σε αυτό το πλάνο, με στόχο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από την επόμενη κιόλας τουριστική περίοδο. Για την υλοποίηση του στόχου, θα ξεκινήσει άμεσα κύκλος επαφών με τους τοπικούς παράγοντες σε Ρόδο και Σύρο.

Η εξειδίκευση του προγράμματος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε συγκεκριμένους κωδικούς, αναμένεται να γίνει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στο δεύτερο 15νθήμερο  του Νοεμβρίου. Τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά όποτε ενεργοποιηθούν οι δράσεις, θα πληρώνονται απευθείας από τους κωδικούς. Από τους φορείς της αγοράς θα εξαρτηθεί σε ποιες περιοχές θα «τρέξει» το πρόγραμμα, ενώ το ενδιαφέρον θα δηλωθεί σε κεντρικό επίπεδο, για να γνωρίζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού ποιες περιοχές θα μπουν σ’ αυτό.

«Τέλος τα συνέδρια και οι ημερίδες. Τώρα, πράξεις»

Με αφορμή τις εξελίξεις ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και το πλάνο που αφορά στο δίκτυο των υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος  έκανε λόγο για «αλλαγή μοντέλου» στην διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων του τόπου, σημειώνοντας ότι και για τα δύο αυτά ζητήματα, τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από «ημερίδες, εσπερίδες και συνέδρια». «Μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε εκτός από το ότι μείναμε αδρανείς. Από τα λόγια και τα ευχολόγια, εμείς πάμε κατ’ ευθείαν στην πράξη» δήλωσε και πρόσθεσε: «Τόσο για την επιμήκυνση, όσο και τα υδατοδρόμια, η ΠΝΑΙ παρεμβαίνει ως μη όφειλε, από απόψεως αρμοδιοτήτων. Πολιτικά, ωστόσο, οφείλει να παρεμβαίνει και έχω πει ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ ποτέ πίσω από το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες».

Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και αύξηση τελών

Σε ερώτηση κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και η φημολογούμενη αύξηση των τελών που θα επιφέρει, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι για το θέμα λέγονται πολλά και αυτοί που μιλούν, είτε είναι υποκινούμενοι, είτε είναι πονηροί, είτε δεν έχουν γνώση του θέματος. Διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις για τον επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου γίνονται με φορείς της αγοράς, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ανέφερε δε ότι στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο επικεφαλής της Tui κ. Peter Long είπε δημόσια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τέλη των αεροδρομίων, ούτε με την πιθανολογούμενη αύξηση λόγω ιδιωτικοποίησης. Και αυτό διότι  ο κ. Long γνωρίζει ότι στην τρέχουσα διακήρυξη για την ιδιωτικοποίηση, έχει τεθεί ρητός όρος ότι δεν θα υπάρξει επιβολή του τέλους προσγείωσης των 20 ευρώ ανά επιβάτη, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης.

Ωράριο αρχαιολογικών χώρων

Όσον αφορά το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων, ο Περιφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν σκέψεις, μέσα από τους πόρους του πακέτου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να χρηματοδοτηθεί και η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων τις Κυριακές, τις αργίες και γενικότερα η διεύρυνση του ωραρίου τους.

Συνεργασία με Λιμενικό Ταμείο

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Συμμετείχαν ακόμη η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου και  ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Ρόδου κ. Νίκος Χαραλάμπης. Συζητήθηκε γενικά το Τεχνικό Πρόγραμμα που υλοποιεί το Λ.Τ. και παρακολουθεί η ΠΝΑΙ, όπως και η συνεργασία των δύο φορέων για την κατασκευή υδατοδρομίου στο νησί της Ρόδου. Συμφωνήθηκε ένας κοινός τρόπος διαχείρισης των θεμάτων καθώς, όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, «η αντίληψη κοινής συνείδησης και κοινού σκοπού, θα καθορίσει τις κινήσεις μας  και το αποτέλεσμά τους, το επόμενο διάστημα».

 

 

 

 

 

Νοσοκομείο Καρπάθου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμβασιοποίησης του Νοσοκομείου Καρπάθου και σύντομα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος. Ο κ. Χατζημάρκος είπε πως το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, γι αυτό υπάρχει ήδη πρόβλεψη να ενταχθεί και στην νέα περίοδο.

 

 

Φράγμα Κρητηνίας

Ο Περιφερειάρχης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους, του έργου του Φράγματος Κρητηνίας  λέγοντας πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει καν από ίδιους πόρους και πως είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης να το χρηματοδοτήσει. «Έχει μπει το νερό στο αυλάκι και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» δήλωσε.

 

Νέος Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού

Το όνομα του νέου θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χατζημάρκος. Πρόκειται για τον Έπαρχο Νάξου κ. Γιάννη Μαργαρίτη. Σχετικά με την παραίτηση του κ. Μάρου Δαδάου, ο Περιφερειάρχης σχολίασε: Οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί και σε κάθε ζωντανό οργανισμό είναι αναμενόμενο να υπάρχει δυναμική και τριβή μεταξύ των ανθρώπων. Στις  50 μέρες , αυτά που κληθήκαμε να διαχειριστούμε υπερβαίνουν και την πιο οργιώδη φαντασία. Ένας τόσο μεγάλος πόλεμος δεν γίνεται χωρίς απώλειες».

 

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!