Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Γ. Χατζημάρκος: «Θετική εξέλιξη σε μια πολύ αρνητική συγκυρία, η επανενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Η_Η

Αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ η κατανομή των οκτώ νέων ασθενοφόρων στα νησιά

Ω πολύ θετική είδηση σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμοδίου για θέματα ΕΣΠΑ κ.  Αλέξη Χαρίτση, για την επανενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος για τα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Την επανέναρξη του Ειδικού Προγράμματος ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης στην διάρκεια συνάντησης που είχε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης με τον Περιφερειάρχη στο υπουργείο, παρόντος και του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική είδηση, αποτέλεσμα του αγώνα που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και έγινε εφικτή χάρη στην καλή συνεργασία και στην κοινή προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα το μεσημέρι.

Το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας των Περιοχών Στόχου 2, ύψους 250  εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά το 2008 και έληξε ουσιαστικά αναξιοποίητο, αφού μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαθέσιμων επιπλέον πόρων διατέθηκαν σε έργα στα νησιά, με ευθύνη των τότε αυτοδιοικητικών αρχών.

Το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά την νέα προγραμματική περίοδο, έθεσε την αναβίωση του Ειδικού Προγράμματος σε πρώτη προτεραιότητα για τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ως ένα από τα μέσα με τα οποία επιδιώκεται η κάλυψη της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας.

Για το θέμα αυτό υπήρξε προεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συναντήσεις του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό, όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα υποχρηματοδότησης του Νοτίου Αιγαίου, οι παράμετροι που το διαμορφώνουν, ενώ ένα ισχυρό επιχείρημα που συνετέλεσε καθοριστικά στην απόφαση επανενεργοποίησης του Ειδικού Προγράμματος ήταν και τα επίσημα στοιχεία που αποτυπώνουν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την περίοδο 2008 – 2013, υπέστη την μεγαλύτερη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών Περιφερειών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 32%. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε και προ ημερών, όταν ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR, στη Ρόδο.

Το Ειδικό Πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο «μεταφράζεται» σε πρόσθετους οικονομικούς πόρους για έργα υποδομής στην περιοχή. Εντός των ημερών θα υπογραφούν και οι αποφάσεις για τα πρώτα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω αυτού.

20160525_194551

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο, σχετικά με την κατανομή των οκτώ νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απάντησε ο Περιφερειάρχης, αποκαθιστώντας την αλήθεια σχετικά με ένα ζήτημα όπου υπάρχει σύγχυση ως προς τον ρόλο και τον βαθμό παρέμβασης  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές ότι η κατανομή των οκτώ ασθενοφόρων γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας και εν προκειμένω από το ΕΚΑΒ. Η Περιφέρεια περιορίζεται στην χρηματοδότηση της προμήθειας των ασθενοφόρων, εντάσσοντας την εν λόγω Πράξη στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2014 – 2020, με βάση την τεχνική έκθεση που περιλαμβάνεται στην πρόταση που υπέβαλε στην Περιφέρεια το Υπουργείο Υγείας.

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!