Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Γ. Καπάκης: Η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ψηφίζοντας αρνητικά για την ΜΠΕ της ΔΕΗ

Η ΜΠΕ της ΔΕΗ, παρά την σκόπιμα ελλιπή ενημέρωση, τις μεθοδεύσεις και κοροϊδίες του δίδυμου Λοτσάρη – Μπάλλα καταψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία από την αντιπολίτευση με ψήφους 12-8. Σειρά τώρα έχει ο κ. Λάσκαρης να πράξει τα δέοντα ώστε να απορριφθεί η ΜΠΕ και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, και τα λοιπά αρμόδια όργανα και Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με την επιθυμία των ανδριώτικου λαού.

 Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Το αποτέλεσμα ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί τα διάφορα γραφεία τύπου του δήμου. Σήμερα  τα γραφεία Τύπου του Δήμου ασχολούνται με την ποινική  δίωξη ενός πολίτη για το που είδε ένα φορτηγό του δήμου στο δρόμο ή στο Κόρθι.  Αυτά για την ώρα  μη φάμε και κανένα εξώδικο…

Η «Άνδρος της Ζωής μας» όπως έγκαιρα σας ενημέρωσε για τη μεθόδευση Λοτσάρη για το θέμα αυτό, θα σας κρατά ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.

Η δημοτική παράταξη » Άνδρος της Ζωής μας» δια του επικεφαλής της, κατά την ψήφιση του θέματος έκανε τις εξής παρατηρήσεις τις οποίες ζήτησε να συμπεριληφθούν αυτούσιες στην απόφαση του ΔΣ:

«Καταψηφίζω το 1ο θέμα ως εισάγεται και γνωμοδοτώ αρνητικά επί της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Μακροτάνταλο του νησιού μας  δεδομένου ότι  συντάσσομαι με τις ομόφωνες Αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου  Αιγαίου όσο και με παλαιότερες Αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου για την ανάγκη ύπαρξης ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού ως προς την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στο νησί μας και  κ α τ α γ γ έ λ ω τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της δημοτικής Αρχής Άνδρου υπό τον κ. Λοτσάρη για τους εξής λόγους :

  1. Δεν μας έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί καμία Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μακροτάνταλου για το θέμα της παροχής γνωμοδότησης (θετικής ή αρνητικής) επί της τροποποίησης των όρων της ΜΠΕ για τον εν λόγω αιολικό σταθμό της εταιρείας «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» όπως ρητά ζητείται – λόγω αρμοδιότητας -με το υπ΄αρ. 52226/130/11.05.2021 επείγον έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  2. Το υπ΄αρ. πρωτ. 52226/130/11.05.2021 έγγραφο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου φέρει την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ- ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ»και εισήχθη και πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο Άνδρου στις 13.05.2021  αναφέροντας ρητά ότι υπάρχει προθεσμία 30 ημερών για να εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Κοινότητα Μακροτάνταλου, γνωμοδότηση επί της τροποποίησης των όρων της ΜΠΕ. 

Ωστόσο ο κ. Μπάλλας και ο κ. Λοτσάρης επέλεξαν – εσκεμμένα κατά την άποψή μου – να αφήσουν να παρέλθει άπρακτη η οριζόμενη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προθεσμία των  30 ημερών και εισάγουν το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. παντελώς εκπρόθεσμα,  και άνευ ουσίας πλέον παρότι γνώριζαν εγκαίρως ότι είναι επείγον θέμα και υπάρχει προθεσμία  ως προς την απάντησή μας, εμπαίζοντας με αυτό τον τρόπο την νοημοσύνη όλων των δημοτικών συμβούλων Άνδρου. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και με τη ΜΠΕ, στο Φραγκάκι ΙΙ, αλλά τότε έγιναν αντιληπτοί και αναγκάστηκαν να φέρουν προς ψήφιση την τελευταία μέρα  πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι στο Φραγκάκι ΙΙ τοπικός πρόεδρος κ. Αντωνέλλος ουδέποτε γνωμοδότησε.

  1. Έγγραφο που μας προώθησε ηλεκτρονικά μόλις χθες 27.06.2021 αργά το βράδυ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως δήθεν «εισήγηση» για το συγκεκριμένο θέμα, μόνον εισήγηση δεν μπορεί να θεωρηθεί, διοικητικά αλλά και τυπικά. 

Αντιθέτως, συνιστά καθαρό εμπαιγμό μας και πρόκληση για τον κοινό νου καθώς ο φερόμενος ως συντάκτης αυτού, συγκεκριμένος μηχανικός υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου, προέβη σ΄ ένα ανυπόγραφο και απρωτοκόλλητο έγγραφο, χωρίς ημερομηνία σύνταξης και πρωτοκόλλησης αυτού (παρότι υφίστατο χρονική προθεσμία 30 ημερών για την γνωμοδότησή μας, γνωστή σε όλους) ακριβώς για να μην γίνει αντιληπτό ότι το θέμα εισάγεται πλέον εκπρόθεσμα και άνευ αντικειμένου στο Δ.Σ. Άνδρου!! 

Ο εν λόγω υπάλληλος όφειλε να παραθέσει τα σημεία της ΜΠΕ που τροποποιούνται (δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς τροποποιείται συγκριτικά με την αρχικά εγκριθείσα ΜΠΕ), να επιστήσει την προσοχή στην υφιστάμενη προθεσμία για την παροχή γνωμοδότησής μας και παράλληλα να μας παράσχει πλήρη και σαφή εικόνα του ζητήματος, επισυνάπτοντας και την απόφαση-γνωμοδότηση της Κοινότητας Μακροτάνταλου.

Ο μηχανικός κ. Ι.Ν. (δεν γνωρίζουμε εάν η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας έχει την ίδια άποψη καθώς η απαράδεκτη και ελλιπέστατη αυτή εισήγηση, δεν αποτελεί επίσημο διοικητικό έγγραφο ως προς το διαδικαστικό της σύνταξής του) εισηγείται στο Δ.Σ. το «πάγωμα κάθε διαδικασίας περιβαλλοντικών όρων σε ΑΠΕ στο νησί μας μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ», χωρίς να κάνει κουβέντα για την υφιστάμενη δεσμευτική προθεσμία των 30 ημερών ως προς την απάντησή μας, προθεσμία που ξεκίνησε από τις 13.05.2021 με αφορμή έγγραφο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και εξέπνευσε άπρακτη στις 13.06.2021 !!!

  1. Για πρώτη φορά μετά τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας του Δ.Σ. λόγω του κορωνοϊού, οι κ.κ. Λοτσάρης και Μπάλλας αποφάσισαν να διεξαχθεί ειδικά η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη μέθοδο της δια περιφοράς, αντί να υπάρξει τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας e-presence όπως συμβαίνει με όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. εδώ και άνω του ενός έτους. Μόνον τυχαία δεν είναι η μεθόδευση αυτή. Αποφάσισαν να μας φιμώσουν κυριολεκτικά και επέλεξαν συνεδρίαση δια περιφοράς προκειμένου να αποφύγουν τον δημοκρατικό διάλογο, την υποβολή ερωτημάτων εκ μέρους των λοιπών δημοτικών παρατάξεων οι απαντήσεις των οποίων θα δυσκόλευαν πολύ τη θέση του κ. Λοτσάρη και θα αποκάλυπταν ότι φαρισαϊκά υποκρύπτεται πίσω από τις αποφάσεις του ΠΣ Αιγαίου και του Δ.Σ. Άνδρου περί της αναγκαιότητας ύπαρξης ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών.  Μια απολύτως κατακριταία νοοτροπία μιας και το θέμα των αιολικών πάρκων στο νησί μας «καίει» κυριολεκτικά.
  2. Η δημοτική αρχή Λοτσάρη ουδέποτε μερίμνησε να μας αποσταλεί σε μορφή διακριτού αρχείου η τροποποιούμενη ΜΠΕ. Αντιθέτως μας ταλαιπώρησε εσκεμμένα, ειδικά όσους δημοτικούς συμβούλους δεν έχουν εξοικείωση με την ψηφιακή διακυβέρνηση, και μας άφησε να ψάχνουμε μόνοι μας στο διαδίκτυο για να εντοπίσουμε, όσοι το καταφέραμε, από την ιστοσελίδα eprm.ypen.gr,  την υπό διαβούλευση ΜΠΕ .

 Ζητώ όπως η αρνητική ψήφος μου αυτή αλλά και οι προαναφερόμενοι λόγοι της μεθόδευσης της δημοτικής Αρχής Λοτσάρη επί του θέματος της παροχής γνωμοδότησής μας στην τροποποίηση της ΜΠΕ για την εγκατάσταση από την εταιρεία «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» αιολικού πάρκου στο Μακροτάνταλο, ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και τα λοιπά αρμόδια όργανα και Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρά την εκπρόθεσμη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. Άνδρου, με αποκλειστική υπαιτιότητα και ευθύνη της δημοτικής αρχής Λοτσάρη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΑΚΗΣ

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου»


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!