Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Γ. Πλακιωτάκης: Στηρίζουμε τους νησιώτες μας με κάθε πρόσφορο μέσο

Συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο συγκροτήθηκε με τον Ν.4676/2020.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «είναι σημαντικό, αλλά και συμβολικό, ότι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου αυτού θεσμού βασικό θέμα είναι η συζήτηση επί του προσχεδίου Νόμου για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο», το οποίο και θα προωθηθεί άμεσα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για διαβούλευση».

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, με το εν λόγω σχέδιο νόμου «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να παρουσιάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, η οποία όχι μόνον ενσωματώνει το σύνολο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για τη γαλάζια ανάπτυξη, αλλά πρωτοπορεί κιόλας με νέες πολιτικές και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για την ίδια την Ελλάδα, αποτελεί πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα η χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτική χώρα, στην οποία αφενός κατοικεί το 15% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού, αφετέρου παράγεται περίπου το 25% του ΑΕΠ» επισήμανε.

«Από τη λογική των αποσπασματικών και των επί μέρους μέτρων περνάμε στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου» υπογράμμισε ο ΥΝΑΝΠ, συμπληρώνοντας ότι «μέσα από το σχέδιο νόμου τα θέματα της νησιωτικότητας αντιμετωπίζονται πλέον με συγκροτημένο και συντονισμένο τρόπο. Δεν μιλούμε για οριζόντια μέτρα. Μιλούμε για μια νέα ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική που αξιοποιεί δυναμικά και δημιουργικά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, του κάθε νησιού ξεχωριστά» είπε.

Ο κ. Πλακιωτάκης έστειλε μήνυμα σε όλους τους νησιώτες της χώρας ότι «η κυβέρνηση μας είναι δίπλα τους, ειδικά αυτή την περίοδο, των προκλητικών ενεργειών και απειλών εκ μέρους της γειτονικής χώρας. Στηρίζουμε τους νησιώτες μας με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους» ανέφερε.

Ο υπουργός ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια και δεσμεύθηκε ότι μέσω του Συμβουλίου αυτού θα αποφασίζονται και θα προωθούνται όλα τα αναγκαία μέτρα και πολιτικές για μια νέα εθνική νησιωτική πολιτική.

Στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων Σωτήρης Σκιαδαρέσης, η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Ατταλιώτης, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Παύλος Βουγιούκας – Μιχαλακέλης και ο ειδικός σύμβουλος του ΥΝΑΝΠ Μανώλης Κουτουλάκης.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!