Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Γαλάζιες Σημαίες 2020: Παγκόσμια δύναμη η Ελλάδα… μονίμως αδύναμη η Άνδρος!!

Με αφορμή την ανακοίνωση των διεθνών βραβείων ποιότητας «Γαλάζιας Σημαίας», θα ήθελα σήμερα να καταθέσω την μικρή ιστορία του Andros Portal που πολύ λίγοι κοντινοί μου άνθρωποι γνωρίζουν.

Το 2013 εργαζόμουν στην καθημερινή εφημερίδα της Φωκίδας. Τέτοια περίοδο είχαν ανακοινωθεί τα παραπάνω βραβεία και με μεγάλη χαρά, είχα κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις παραλίες του Νομού και στον κόπο που είχαν καταβάλει και οι δύο Δήμοι -Δελφών και Δωρίδας- για να κατακτήσουν τελικά για πρώτη φορά στα χρονικά  Σημαίες. Μάλιστα με την πρώτη προσπάθεια κατάφεραν να πάρουν οκτώ!!!

Οκτώ σημαίες λοιπόν σε παραλίες μέσα στον Κορινθιακό, οι οποίες ήθελαν πολύ μα πολύ δουλειά, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν σημαία. Όταν έχεις μάθει να κολυμπάς στα νερά του Αιγαίου, καμία παραλία δεν αγγίζει αυτά τα standards και καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δικές μας. Θυμάμαι… ότι τότε με λαχτάρα έψαξα να βρω τι έγινε στο αγαπημένο μου νησί, την Άνδρο, τον τόπο μου που τόσο μου έλλειπε. Με μεγάλη λύπη διαπίστωσα ότι δεν είχαμε πάρει ούτε μία σημαία, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανείς δεν σχολίασε, κανείς δεν φώναξε.

Ειλικρινά δεν μπορούσα να χωνέψω ότι η Άνδρος δεν είχε καμία σημαία και η Φωκίδα οκτώ! Και δεν το λέω υποτιμητικά. Απλά δεν μπορούσα και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας νησιωτικός δήμος με όλα τα προσόντα που του έχει χαρίσει η φύση θα ήταν πίσω σε αυτόν τον τομέα, από δύο χερσαίους δήμους.

Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι κανείς δεν είπε λέξη στην Άνδρο, «γεννήθηκε» το Andros Portal. Για να πάψουν να συμβαίνουν πράγματα και κανείς να μην παίρνει χαμπάρι στο νησί, κανείς να μην παίρνει θέση.

Αυτή είναι η μικρή ιστορία για το πως ξεκίνησε το Andros Portal.

Φτάνουμε στο σήμερα, μερικά χρόνια μετά… όπου η Άνδρος έλαβε δύο σημαίες για την παραλία Δελαβόγιας που η προσπάθεια προέρχεται κατεξοχήν από ιδιωτική πρωτοβουλία του ξενοδοχείου Aneroussa που δραστηριοποιείται στην περιοχή. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα έτη 2014 – 2015 είχε βραβευθεί μόνο η παραλία Δελαβόγιας. Το 2016 ο Δήμος κατάφερε να πάρει το βραβείο ποιότητας για τις παραλίες Χρυσή Άμμος, Μπατσί και Άγιος Πέτρος και φυσικά παρέμεινε και στην  παραλία Δελαβόγιας. Τόσο το 2017 όσο και το 2018 απονεμήθηκαν οι ίδιες σημαίες, ωστόσο πέρσι τον Αύγουστο η αρμόδια επιτροπή μετά από έλεγχο αφαίρεσε της Χρυσής Άμμου και του Αγίου Πέτρου. 

Δεν είναι λογικό να χάνουμε τα κεκτημένα. Θυμώνω πολύ… Και αυτό που ξέρω είναι τα θα έπρεπε τουλάχιστον να διατηρούμε όσα έχουμε καταφέρει και κάθε χρόνο να προσπαθούμε για κάτι παραπάνω.

Η Φωκίδα σταθερά κρατάει οκτώ σημαίες, η Άνδρος ας βολευτεί με τις δύο.

Και κάτι τελευταίο, για όσους υποτιμούν το θεσμό, οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες έχουν διαφορετική νοοτροπία από εμάς και να ξέρετε ότι πριν επιλέξουν τον τόπο για τις διακοπές τους ψάχνουν… και ψάχνουν καλά!

Καληνύχτα λοιπόν σε εμάς τους Ανδριώτες που κοιμόμαστε και ένα μεγάλο μπράβο στη Φωκίδα, τη δεύτερη πλέον πατρίδα μου από εμένα προσωπικά!


Το παραπάνω αποτελεί περσινό μου άρθρο για τις «Γαλάζιες Σημαίες».

Τι άλλαξε σε αυτόν τον έναν χρόνο; Απολύτως τίποτα… Συνεχίζουμε ύπνο βαθύ… αφού και φέτος κατακτήσαμε μία Γαλάζια Σημαία, εκείνη στην παραλία Δελαβόγιας. Της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του σωστού επιχειρηματία που φροντίζει για την Άνδρο και την επιχείρησή του!

Προσωπικά για εμένα το συγκεκριμένο θέμα είναι ευαίσθητο, ακριβώς επειδή το «Andros Portal» γεννήθηκε λόγω της απραξίας του 2013. Επτά χρόνια μετά, περιμένοντας σαφώς πρωτιές για το νησί μου, τον τόπο που έχω επιλέξει πλέον να ζω και να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, δυστυχώς αυτή η αδιαφορία με κάνει να ντρέπομαι πολύ!

Ένα μεγάλο μπράβο στη χώρα μας που σάρωσε φέτος και ήρθε 2η στην κατάταξη παγκοσμίως με 497 Σημαίες. Συγχαρητήρια στην αγαπημένη μου Φωκίδα, που χωρίς το υπόβαθρο της φύσης που έχει χαριστεί σε εμάς, κατάφερε και φέτος να  διατηρήσει όλες τις Σημαίες.  Όσο για την μόνιμα αδύναμη Άνδρο, που παλεύει τόσα χρόνια να σταθεί στον τουριστικό χάρτη, απλά λυπάμαι…. και κυρίως θλίβομαι για την ανικανότητα που βιώνει αυτό το νησί τόσα χρόνια… 

Περαστικά μας για φέτος, με την ελπίδα για του χρόνου…

Για να δείτε τη λίστα με τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.blueflag.gr

Αντριάνα Μπόθου


 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!