Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Γαλάζιες σημαίες 2019: Χάνουμε τα κεκτημένα και απλά κοιμόμαστε…

22dfb-galazies_simaies

Με αφορμή την ανακοίνωση των διεθνών βραβείων ποιότητας «Γαλάζιας Σημαίας», θα ήθελα σήμερα να καταθέσω την μικρή ιστορία του Andros Portal που πολύ λίγοι κοντινοί μου άνθρωποι γνωρίζουν.

Το 2013 εργαζόμουν στην καθημερινή εφημερίδα της Φωκίδας. Τέτοια περίοδο είχαν ανακοινωθεί τα παραπάνω βραβεία και με μεγάλη χαρά, είχα κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις παραλίες τις Φωκίδας και στον κόπο που είχαν καταβάλει και οι δύο Δήμοι Δελφών και Δωρίδας για να κατακτήσουν τελικά για πρώτη φορά στα χρονικά οκτώ σημαίες. 

Οκτώ σημαίες σε παραλίες μέσα στον Κορινθιακό, οι οποίες ήθελαν πολύ μα πολύ δουλειά, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν σημαία. Όταν έχεις μάθει να κολυμπάς στα νερά του Αιγαίου, καμία παραλία δεν αγγίζει αυτά τα standars και καμία δεν μπορεί να συγκριθεί. Θυμάμαι ότι τότε με λαχτάρα έψαξα να βρω τι έγινε στο αγαπημένο μου νησί την “Ανδρο, τον τόπο μου, που τόσο μου έλλειπε. Με μεγάλη λύπη διαπίστωσα ότι δεν είχαμε πάρει ούτε μία σημαία, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανείς δεν σχολίασε, κανείς δεν φώναξε.

Ειλικρινά δεν μπορούσα να χωνέψω ότι η Άνδρος δεν είχε καμία σημαία και η Φωκίδα οκτώ! Και δεν το λέω υποτιμητικά. Απλά δεν μπορούσα και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας νησιωτικός δήμος με όλα τα προσόντα που του έχει χαρίσει η φύση θα ήταν πίσω σε αυτόν τον τομέα από δύο χερσαίους δήμους.

Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι κανείς δεν είπε λέξη στην Άνδρο, αποφασίσαμε με τον αδερφό μου Ευθύμιο Μπόθο και την καλύτερη μου φίλη Μαρία Μελεϊση η οποία έμενε τότε και συνεχίζει να μένει μόνιμα στην Άνδρο, να στήσουμε το Andros Portal. Και αυτό για να πάψουν να συμβαίνουν πράγματα και κανείς να μην παίρνει χαμπάρι στο νησί.

Αυτή είναι η μικρή ιστορία για το πως ξεκίνησε το Andros Portal.

Φτάνουμε στο σήμερα, μερικά χρόνια μετά όπου η Άνδρος έλαβε δύο σημαίες για την παραλία Δελαβόγιας που η προσπάθεια προέρχεται από ιδιωτική πρωτοβουλία του ξενοδοχείου Aneroussa που δραστηριοποιείται στην περιοχή και για την παραλία του Μπατσίου. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα έτη 2014 – 2015 είχε βραβευθεί μόνο η παραλία Δελαβόγιας. Το 2016 ο Δήμος κατάφερε να πάρει το βραβείο ποιότητας για τις παραλίες Χρυσή Άμμος, Μπατσί και Άγιος Πέτρος και φυσικά παρέμεινε και στην  παραλία Δελαβόγιας. Τόσο το 2017 όσο και το 2018 απονεμήθηκαν οι ίδιες σημαίες, ωστόσο πέρσι τον Αύγουστο η αρμόδια επιτροπή μετά από έλεγχο αφαίρεσε της Χρυσής Άμμου και του Αγίου Πέτρου. 

Δεν είναι λογικό να χάνουμε τα κεκτημένα. Θυμώνω πολύ… Και αυτό που ξέρω είναι τα θα έπρεπε τουλάχιστον να διατηρούμε όσα έχουμε καταφέρει και κάθε χρόνο να προσπαθούμε για κάτι παραπάνω.

Η Φωκίδα σταθερά κρατάει οκτώ σημαίες, η Άνδρος ας βολευτεί με τις δύο.

Και κάτι τελευταίο, για όσους υποτιμούν το θεσμό, οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες έχουν διαφορετική νοοτροπία από εμάς και να ξέρετε ότι πριν επιλέξουν τον τόπο για τις διακοπές τους ψάχνουν… και ψάχνουν καλά!

Καληνύχτα λοιπόν σε εμάς τους Ανδριώτες που κοιμόμαστε και ένα μεγάλο μπράβο στη Φωκίδα, τη δεύτερη πλέον πατρίδα μου από εμένα προσωπικά!

Αντριάνα Μπόθου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!