Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Γαυριώτικα 2021 – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η χώρα μας όπως και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκο­νται για δεύτερη χρονιά υπό το βάρος της πανδημίας από τον ιό covid 19, διανύοντας το δεύτερο καλοκαίρι στην ίδια κατάσταση με τις πολλές επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και κυρίως στον τουρισμό που συντελεί τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Παρόλα αυτά δεχτήκαμε από πολλούς συμπολίτες μας το αίτημα να ξαναζωντανέψουμε το Γαύριο για το καλοκαίρι 2021 και έτσι μετά από πολύμηνη παύση των ζωντανών εκδηλώσεων που μας επέβαλε η πανδη­μία, κάναμε προσπάθειες να διοργανώσουμε ένα μικρό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι , σύμ­φωνα με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τα Υπουρ­γεία Υγείας και Πολιτισμού.
Στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνεται διήμερο αφιέ­ρωμα στον Δημήτρη Ψαθά από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΑΥΡΙΟΥ στην οποία συμμερτέχουν μαθητές, εκπαιδευ­τικοί και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με τους οποί­ους έχουμε άριστη συνεργασία τα τελευταία χρόνια.
Ακόμα το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει 2 παρουσι­άσεις θεμάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το θέμα των Fake News (παραποιημένες ειδήσεις), καθώς και την επικαιροποιημένη παρουσίαση από την κα Χριστί­να Τελεβάντου του αρχαιολογικού χώρου Στρόφιλα.
Ο σύλλογος μας αυτό το δύσκολο διάστημα του εγκλεισμού δεν έμεινε αδρανής, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου και κατέθεσε τις προτάσεις- από­ψεις του για την πολιτισμική ταυτότητα της Άνδρου απαντώντας σε πλήρες Ερωτηματολόγιο για το θέμα, κατέθεσε προτάσεις για τη διαμόρφωση του Ετήσιου Πολιτιστικού Προγράμματος του Δήμου, ανέλαβε πρω­τοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών από τους συλ­λόγους της Άνδρου με αίτημα, την μη ανεξέλεγκτη τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών χωρίς προηγούμενη χωροθέτηση τους από την πολιτεία και άλλες παρεμ­βάσεις σχετικές με την βελτίωση της περιοχής μας.

Το Δ.Σ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00
Νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου

 ΣΤΡΟΦΙΛΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

Προβολή βίντεο
Στρόφιλας Άνδρου, 4500 – 3200 π.χ.
Πρωτοπορώντας, 6000 χρόνια πριν, στο Ναυτικό
πολιτισμό του Αγαίου
(Ανασκαφή Στρόφιλα Άνδρου 2017)

 Εισήγηση
Δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου
Aρχαιολόγος, Διευθύντρια της ανασκαφής
Ο Στρόφιλας (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος Ι – ΙΙ/Τελική Νεολιθική – αρχές 5ης χιλ.-3200π.Χ.) είναι ένας μοναδικός, εύρωστος οχυρωμένος ναυτικός νεολιθικός οικισμός του Αιγαίου με πρωτοαστικές δομές με συλλογικά έργα – τείχος, ιερά, μέγαρον – πολύχωρα κτίρια, πολυάριθμα ευρήματα – αγγεία, μετάλλινα αντικείμενα, ειδώλια, κοσμήματα, λίθινα σκεύη, εργαλεία από οψιανό κ.ά.-. Εκτεταμένες βρα­χογραφίες απεικονίζουν πληθώρα θεμάτων – ζώα, ανθρώπινες μορφές, διακοσμητικά/συμβολικά θέμα­τα κ.άλ.-. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας είναι οι απεικο­νίσεις πλέον των 120 πλοίων που καταδεικνύουν τον πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλου της Άν­δρου 7000 χρόνια πριν στην ανάπτυξη της ναυπηγι­κής, της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.


ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21:00
Νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου

Γιώργος Πλειός
Παραποιημένες
Ειδήσεις
(Fake News)

Παρουσίαση
Αργύρης Κυρίδης
Συγγραφέας, Καθηγητής ΑΠΘ
Συντονισμός
Ιωάννα Ι. Μαμάη
Θα ακολουθήσει συζήτηση


ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00
Μηνάς Βιντιάδης-
Γιώργος Δαρδανός
Οι Κολιγάδες
Ο Δημήτρης Μπαλής,
ο Θεόφιλος Καϊρης και
η άγνωστη επανάσταση
στην Άνδρο
Παρουσίαση
Πασχάλης Κιτρομηλίδης
Ακαδημαϊκός
Συντονισμός
Ιωάννα Ι. Μαμάη
Η παρουσίαση αυτή γίνεται σε συνεργασία του ΦΟΓ
με τα κοινοτικά συμβούλια Γαυρίου και Άνω Γαυρίου


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΑΥΡΙΟΥ τιμώντας τα 114 χρό­νια που συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του σπουδαίου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά παρουσιάζει ένα διήμερο αφιέρωμα στην ζωή και το έργο

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00
Η περιπετειώδης ζωή του Δημήτρη Ψαθά, από την Τραπεζούντα του Πόντου στην Αθήνα, τα συγκλονιστικά του ταξίδια στα πέρατα της γης, η θριαμβευτική του πορεία με τη συγγραφή υπέ­ροχων κωμωδιών και τόσα άλλα άγνωστα όμως εξίσου σημαντικά γεγονότα, τα οποία δε γνω­ρίζει το ευρύ κοινό, θα ξετυλιχτούν μπροστά μας μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.
• Θεατρικά μονόπρακτα ΚΗΦΙΣΟΦΩΝ και Ο ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ

ΤΡΙΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00
Θεατρική παράσταση Η ΜΑΙΡΗ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
Μία εκπληκτική κωμωδία, την οποία έγραψε ο Δημήτρης Ψαθάς αποκλειστικά γιά τη Μαίρη Αρώνη
Σκηνοθεσία
Κωνσταντίνα Σταθοπούλου
Εξωτερικός χώρος Γυμνασίου Τ.Λ. ΓΑΥΡΙΟΥ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!