Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Για τρίτη χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας των Eurobank – ΣΕΒ

sev1-thumb-large

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που συνδιοργανώνουν για τρίτη χρονιά η Eurobank και ο ΣΕΒ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγηση των 20 προτάσεων -από τις 200 που υποβλήθηκαν αρχικά- ώστε να επιλεγούν οι 4 που θα βραβευθούν, 2 στην κατηγορία «εφαρμοσμένη έρευνα» και 2 στην κατηγορία «καινοτομία».

Η επιλογή γίνεται με τη διαδικασία της ανοιχτής, στο κοινό, προφορικής αξιολόγησης -που συμμετέχει στο 25% της τελικής βαθμολογίας- ενώ η τελετή βράβευσης προγραμματίζεται για τον Ιούλιο στην Αθήνα.

Στον φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν 208 προτάσεις, εκ των οποίων οι 161 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις και αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εξειδίκευσης.

Αξίζει να σημειωθεί η ισχυρή περιφερειακή διάσταση (50%) που διαπιστώθηκε στην κατανομή των υποψηφιοτήτων, επιβεβαιώνοντας ότι και η ελληνική περιφέρεια πρωτοπορεί, ερευνά και καινοτομεί. Στον 1ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας υποβλήθηκαν 297 υποψήφιες προτάσεις, εκ των οποίων οι 91 στο πεδίο της έρευνας (30%) και οι 206 στο πεδίο της καινοτομίας (70%). Αντίστοιχα, στον 2ο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 242 υποψήφιες προτάσεις (60 στο πεδίο της έρευνας και 182 στο πεδίο της καινοτομίας). Αθροιστικά, στους τρεις διαγωνισμούς από το 2010 έχουν υποβληθεί 747 προτάσεις, που δείχνουν την παραγωγή εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες και σε αντίθεση με την περιρρέουσα μεμψιμοιρία.

Πρόσφατα οι 20 προτάσεις παρουσιάστηκαν σε έκθεση στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και των τοπικών φορέων και επιμελητηρίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία που πραγματοποίησε ο κ. Κ. Μπάλλας, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής, που διατηρεί στενή σχέση με τον Διαγωνισμό Καινοτομίας, δεδομένου ότι είχε αναδειχθεί νικητής (1ο βραβείο) στην Εφαρμοσμένη Ερευνα του 2ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» για το έργο «Φασματική Μηχανική Υπερ-όραση για

Εγκαιρη και Αναίμακτη Διαγνωστική». Επίσης, στις δύο εκθέσεις απηύθυναν χαιρετισμούς ο καθηγητής Αθ. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΤΑ, ο διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Ταβερναράκης, και ο κ. Ν. Καλπαδάκης, επικεφαλής Επιχειρηματικού Κέντρου Τραπεζικής Επιχειρήσεων Κρήτης.

Οι προτάσεις που αξιολογήθηκαν στον φετινό διαγωνισμό είναι προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ώριμα για παραγωγική υλοποίηση, συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, ενώ από επιχειρηματική σκοπιά προωθούν και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιες προτάσεις του 3ου διαγωνισμού καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στους τομείς: τεχνολογιών περιβάλλοντος/ΑΠΕ, ιατρικής, τεχνολογίας ελέγχου τροφίμων, κατεργασίας μετάλλων, laser, κατασκευής οργάνων, τεχνολογίες υλικών κ.ά.

Ενθάρρυνση έρευνας και εξωστρέφειας

Κύριος στόχος του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας, που διοργανώνουν η Eurobank και ο ΣΕΒ, είναι η ενθάρρυνση της έρευνας και της παραγωγής καινοτομίας, καθώς και της εξωστρέφειας, ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Επίσης, κύρια επιδίωξη είναι η προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Τέλος, ο διαγωνισμός στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τους ερευνητές και τους φορείς καινοτομίας. Τα βραβεία που θα απονεμηθούν για κάθε πεδίο χωριστά είναι δύο: πρώτο και δεύτερο βραβείο για την εφαρμοσμένη έρευνα και, επίσης, πρώτο και δεύτερο για την καινοτομία. Τα βραβεία είναι χρηματικά και συνοδεύονται από τιμητική πλακέτα. Το πρώτο βραβείο είναι 15.000 ευρώ ενώ το δεύτερο βραβείο έχει καθοριστεί σε 8.000 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!