Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Γιάννης Τσαρούχης στην Άνδρο: Μια διπλή επέτειος μεγάλης πολιτισμικής σημασίας

IMG_0741

Στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Άνδρου γιορτάστηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 ένας επιτυχημένος εικαστικός θεσμός και παράλληλα η μνήμη ενός κορυφαίου νεοέλληνα ζωγράφου.

IMG_0653

Πρόκειται για το θεσμό ΠΛΟΕΣ που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, μετά από την 25ετή συνεχή λειτουργία του. Ο επετειακός του εορτασμός συνδυάστηκε εφέτος με τα 30 χρόνια από την εκδημία του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) τονίζοντας τη μνήμη της σημαντικής συμβολής του στη νεότερή μας τέχνη.

IMG_0539

Οι 25οι ΠΛΟΕΣ πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη και της Συλλογής των «Πολλαπλών» που έχει συγκεντρώσει ο συλλέκτης κ. Δημήτρης Τσίτουρας, ο οποίος δάνεισε μάλιστα και ορισμένα έπιπλα εποχής, προκειμένου αυτά να πλαισιώσουν και με «θεατρικότητα» να αναδείξουν τα θέματα και τους εκφραστικούς τρόπους αυτού του μεγάλου, από κάθε άποψη, καλλιτέχνη.

IMG_0519

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έκανε η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστη εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

IMG_0510

Το κτήριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως υπήρξε από νωρίς κατάμεστο στην κυριολεξία από ένα ενθουσιώδες κοινό, προς το οποίο απευθύνθηκαν οι ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νίκου Σιγάλα και της Επιμελήτριας, Ιστορικού Τέχνης κυρίας Αθηνάς Σχινά (ΕΚΠΑ) που έχει διαμορφώσει και υλοποιήσει με τις επιλογές της τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ.

IMG_0672

Στα εγκαίνια μίλησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων εφέτος φορέων, κυρία Νίκη Γρυπάρη και κύριος Δημήτρης Τσίτουρας.

IMG_0979

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου που επισήμανε την ανάγκη να αποκαλύψουμε τις πολιτισμικές αξίες της παλαιότερης και νεότερής μας τέχνης, όπως και της Υπουργού κυρίας Λίνας Μενδώνη που τόνισε τον πλούτο της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης και της αξιόλογης παρουσίας των νεότερών μας καλλιτεχνών. Στο λόγο της επικεντρώθηκε στη σημασία του θεσμού ΠΛΟΕΣ και την προσφορά του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως στα πολιτιστικά πεπραγμένα του τόπου.

IMG_0966

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν πολιτικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, παράγοντες του τόπου, πλήθος κόσμου, όπως: ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’, ο Υπουργός κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Υπουργός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι βουλευτές Κυκλάδων κυρία Κατερίνα Μονογυιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης  Λοτσάρης, ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο αρχαιολόγος κ. Πέτρος Θέμελης, η σκιτσογράφος κυρία Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, η ενδυματολόγος κ. Χλόη Οbolenski, η ιστορικός Τέχνης κυρία Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, η αρχαιολόγος κυρία Λυδία Παλαιοκρασσά, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κυρία Άννα Παναγιωταρέα, ο εκδότης κ. Γιώργος Δαρδανός, η εκδότρια κυρία Άννη Ραγιά, οι συλλέκτες κ.κ. Μελέτης Φικιώρης, Γ. Κυνηγόπουλος, Δημήτρης Μεθενίτης, οι εφοπλιστές κ. Αλέκος Καΐρης, κ. Ανδρέας Τσαβλίδης, κ. Θεολόγος Σιγάλας, ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» κ. Σταύρος Σάββας, η επιχειρηματίας κυρία Σούλα Παπουτσίδη, ο ηθοποιός κ. Αντώνης Λουδάρος κ.ά.

IMG_0255IMG_0236

IMG_0225

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!