Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης: Καλημέρα Δήμαρχε!

Μερικές σκέψεις και ερωτήματα προς το Δήμαρχο Άνδρου του από τον κ. Γιώργο Δ. Καλλιβρούση…

Αγαπητέ σημερινέ δήμαρχε,

Επειδή μένω μακριά από την Άνδρο και το Χαλάνδρι ή τα Σπάτα, δεν έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφτώ αυτοπροσώπως, για να σας εκφράσω τις ανησυχίες μου. Έτσι προσφεύγω στο ίδιο μέσο που προτιμάτε κι εσείς για να ανακοινώνετε τις σκέψεις σας… το fb.
Παρόλο που δεν έτυχε να σας γνωρίσω προσωπικά, σεβόμενος το θεσμό και την ετυμηγορία των συμπολιτών μου, σας είχα συγχαρεί, σας ευχήθηκα καλή επιτυχία στη θητεία σας και ως, ηλικιακά, μεγαλύτερος θεώρησα σωστό να σας δώσω κάποιες, πείτε τις «πατρικές», συμβουλές…
Αυτή την εποχή αφουγκράζομαι, όλο και περισσότερο, βουβές κραυγές αγωνίας, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους του νησιού, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους και θεωρούν ότι απαξιώνονται, παραγκωνίζονται και εγκαταλείπονται. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι.
Στα δημοτικά συμβούλια, που βιντεοσκοπημένα κάνουν το γύρο του κόσμου, αντί γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και παραγωγικής αντιπαράθεσης ιδεών, βλέπουμε στείρες «κοκορομαχίες», με αντιπαραγωγικές προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και προσβολές.
Αυτά και άλλα πολλά δείχνουν μια περίεργη, αλλά συνεχιζόμενη εκτροπή, η οποία πρέπει να σταματήσει. Αυτό επιβάλει το κοινό συμφέρον!
Ίσως δεν έχετε καταλάβει ποιός είναι ο ρόλος σας και νομίζετε ότι ο δήμος ενός μεσαίου Ελληνικού νησιού πρέπει να διοικείται με μεθόδους… «Πλανητάρχη», δημόσιες σχέσεις και διχαστικούς φανφαρονισμούς. Κάνετε σοβαρό λάθος.
Μετά την ασήμαντη θέση του επάρχου, που τυχαία πήρατε, καταφέρατε με έξυπνη προπαγάνδα, μέτρια παραπληροφόρηση και κάμποση λάσπη, να πείσετε τους ψηφοφόρους, ότι εσείς θα τα κάνετε όλα καλύτερα. Σας πίστεψαν, σας έδωσαν προσωρινά την καρέκλα του δημάρχου και περιμένουν ακόμη να δουν αυτά που εσείς θα κάνετε καλύτερα.
Τι κάνετε καλύτερο ή γενικά τι κάνετε; Τι έγινε με τον ΧΥΤΥ, την ύδρευση, τις ανεμογεννήτριες, τις συγκοινωνίες και τόσα άλλα; Εξακολουθείτε να κατηγορείτε τους προηγούμενους, ξεχνώντας ότι οι εκλογές και τα ψέματα τέλειωσαν και κάνετε… τίποτα!
Τι βλέπουν οι συμπατριώτες μας; Φιέστες και φανφάρες σε στυλ ρωμαϊκού θριάμβου για την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, φαιδρές αιτιάσεις για καφετιέρες και αφυγραντήρες και ένα ατελείωτο κατηγορώ κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής και γενικά κατά της αντιπολίτευσης. Ξεχνάτε εντέχνως ότι η πεμπτουσία της απλής αναλογικής, που σας έφερε στην εξουσία, επιβάλλει συνεργασίες για να μπορέσει να ασκηθεί διοίκηση. Επειδή η παράταξή σας είναι μειοψηφική, η συνεργασία με την αντιπολίτευση είναι μονόδρομος. Τόσο εσείς, όσο και οι προσκείμενοι σε εσάς κύκλοι φωνάζετε όμως υπέρ της δήθεν ομοψυχίας και συνεργασίας και συγχρόνως κατηγορείτε, διχάζετε, λοιδορείτε και αρνείστε τη συνεργασία, όταν καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει και έλεγχος.
Μιας και μιλάμε για διχασμό, σας καταλογίζω προσωπικά, ότι χωρίσατε την Άνδρο, σαν να ήταν Κορέα, σε «Βόρεια Άνδρο» και «Νότια Άνδρο».
Αυτοί οι πρωτάκουστοι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, στο νησί μας, κατάφεραν να διχάσουν και τους κατοίκους και να τους ξυπνήσουν πρωτόγνωρα πολεμικά ένστικτα, που μετά την κατοχή και τον εμφύλιο είχαν θεωρηθεί παρελθόν…
Ναι μεν όταν ήμασταν παιδιά χωριζόμασταν ανάλογα με τη γειτονιά σε «Νειμποργιανούς», «Καμαριανούς», «Παραπορτιανούς» και «Πλακουριανούς» για να παίξουμε πετροπόλεμο ή σε «Χωραϊτες» και «Στενιώτες» για τις αθλητικές επιδόσεις και το ποδόσφαιρο, ποτέ όμως δεν μισούσαμε ο ένας τον άλλο. Είχαμε φιλίες, καθόμασταν στο ίδιο θρανίο και αντιγράφαμε ή βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο.
Η δική σας παιδαριώδης συμπεριφορά δεν δικαιολογείται ούτε από την ηλικία σας για την οποία κομπάζετε. Μπορεί να είσαστε νέος, αλλά αυτό δεν είναι κατόρθωμα… Θα ήταν κατόρθωμα εφόσον τη νεανική ευελιξία του μυαλού, την χρησιμοποιούσατε εποικοδομητικά, αλλάζοντας πολιτική.
Είσαστε ακόμη στη αρχή της θητείας σας. Μπορείτε να εγκαταλείψετε όλα τα αρνητικά και διχαστικά. Σας συμβουλεύω να συνεννοηθείτε και να συνεργαστείτε με όλους τους εκπροσώπους της Ανδριώτικης κοινωνίας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, ούτε όλοι είναι συνεργάσιμοι.
Σεβαστείτε τη γνώμη όλων και μη κατηγορείτε τους πάντες. Είσαστε δήμαρχος και όχι εισαγγελέας. Ο ρόλος σας είναι ενωτικός! Εάν κάποιος προτιμά την αντιπολίτευση, είναι και αυτό νόμιμο, χρήσιμο και δημοκρατικό. Μη τον κατηγορείτε σαν μη πατριώτη, γιατί έτσι κατηγορείτε τη δημοκρατία…
Και κάτι τελευταίο: Είναι λάθος να διαβαθμίζετε τους Ανδριώτες ανάλογα με θετικό, συγκριτικό, υπερθετικό. Δεν υπάρχουν «Ανδριώτες», «Ανδριοτερότεροι» και «Ανδριωτερότατοι».
Αυτά είναι γελοιότητες. Επικίνδυνες γελοιότητες!
Υπάρχουν μόνον ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ!
Ακόμη και ο οποιοσδήποτε Έλληνας ή αλλοδαπός που έχει σπίτι ή εξοχικό στην Άνδρο και θέλει να λέει, ότι είναι Ανδριώτης, θα έπρεπε να μας τιμά και να είναι ευπρόσδεκτος.
Γιατί είναι ο Ανδριώτης αγρότης που μένει και το χειμώνα στην Άνδρο, περισσότερο Ανδριώτης από τον Ανδριώτη επιχειρηματία, που μένει μόνο το καλοκαίρι στην Άνδρο, όπως έμεναν και οι γονείς του, οι οποίοι προσέφεραν νοσοκομεία, γυμνάσια, γηροκομεία, εκκλησίες και υδραγωγεία στο νησί;
Όσα σας γράφω και αυτά που σας καταλογίζω, δεν διέπονται από μίσος, υστεροβουλία ή κάποιο κρυφό συμφέρον. Δεν σας ψήφισα, αλλά δεν ψήφισα και κανέναν από άλλο συνδυασμό, γιατί απλά δεν ψήφισα στην Άνδρο. Δεν επιδιώκω ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε προσβλέπω σε κάποιο αξίωμα. Στην ηλικία μου, αγωνιώ κι εγώ, μαζί με τους άλλους συμπατριώτες μου, για την τύχη του νησιού που γεννήθηκα και μεγάλωσα και το μόνο που θέλω είναι να διαπιστώσουν τα εγγόνια μου, ότι οι διηγήσεις μου για τις ομορφιές της φύσης και της κοινωνίας του νησιού μου, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!
Τόσο τα αξιώματα, όσο και η παρουσία μας στη ζωή είναι εφήμερα και ασήμαντα στιγμιότυπα. Εκείνο που έχει διάρκεια είναι η φύση και η κοινωνία, που έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές!
Ελπίζω να βρω ανταπόκριση. Σας διαβεβαιώνω για το σεβασμό που τρέφω στο θεσμό που ενσαρκώνετε και σας χαιρετώ φιλικά.

Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Εδώ Κορέα

    Αν και μακριά…πόσο καλά έχετε καταλάβει τι τρέχει στην Άνδρο από τον Σεπτέμβριο……ατυχώς το κλίμα θυμίζει ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ.

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!