Υγρό και αφράτο κέικ αμυγδάλου με καραμέλα (dulce de leche) ή αλλιώς Tarta De Santiago από τη Γαλικία της Ισπανίας.
Συστατικά
- 750 γρ. dulce de leche
- 4 αυγά
- 220 γρ. ζάχαρη
- 175 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 100 γρ. αλεύρι
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. σκόνη αμυγδάλου
- 125 ml χυμό μήλου
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- Φτιάχνουμε το dulce de leche.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα για 7-10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και 125 ml χυμό μήλου και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για 3-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα τη σκόνη αμυγδάλου και το ξύσμα λεμονιού.
- Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα.
- Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και όταν το τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή, για περίπου 45-50 λεπτά.
- Αφήνουμε όπως είναι στη φόρμα να κρυώσει για 20 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα, αφαιρούμε τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Ρίχνουμε το dulce de leche, αρωματικό αλάτι με πορτοκάλι και λεμόνι και σερβίρουμε.