Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Γνωμοδότηση δια περιφοράς από το Δ.Σ. Άνδρου για τις ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι Κορθίου

Όταν υπάρχει θέληση τα πάντα μπορούν να γίνουν τελικά. Αυτό μας απέδειξε σήμερα τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η αντιπολίτευση του Δήμου Άνδρου που με μία κίνηση ματ έσωσαν τελικά την παρτίδα, τουλάχιστον στο μέτρο που μπορούν, για το Αιολικό Πάρκο στη θέση Φραγκάκι Κορθίου.

Το ιστορικό

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Χώρα το πολυσυζητημένο πλέον Δημοτικό Συμβούλιο για τις ανεμογεννήτριες. Σε χθεσινή ανάρτησή μου λανθασμένα αλλά όχι εσκεμμένα ανέφερα ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου δεν ενημέρωσε για το Τοπικό Συμβούλιο της επόμενης ημέρας. Κατόπιν παραπόνων από κάτοικο της περιοχής ο οποίος μου μετέφερε ότι υπήρχαν αστοχίες στο κείμενο, παρακολούθησα ξανά από το σχετικό βίντεο που έχει αναρτηθεί και τις δύο τοποθετήσεις του κ. Αντωνέλλου, ο οποίος τελικά στη δεύτερη αναφέρθηκε μεν αλλά όχι ξεκάθαρα. Αυτολεξεί ο κ. Αντωνέλλος στο 2:18 αναφέρει: «Είμαστε η πρώτη Κοινότητα που θα κληθούμε να γνωμοδοτήσουμε αύριο κιόλας για ένα νέο έργο που έχει έρθει στην Κοινότητά μας, στα γεωγραφικά της όρια. Εμείς έχουμε την πρόθεση να αναστείλουμε τη γνωμοδότηση αυτή μέχρις ότου τουλάχιστον ως κοινότητα καταλήξουμε στο αν ενδείκνυται η ανάπτυξη περαιτέρω έργων ΑΠΕ σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Εάν τελικώς αυτή η μελέτη, η τοπική μελέτη με τους δικούς μας επιστήμονες, δείξει ότι δεν ενδείκνυται, τότε τυχόν αποδοχή της άδειας αυτής από την Περιφέρεια θα μας βρει απέναντι. Αν δείξει ότι ενδείκνυται θα προχωρήσουμε κι εμείς». Τα παραπάνω ως διόρθωση, γιατί ουσιαστικά ειπώθηκε από τον Πρόεδρο άσχετα αν προσωπικά μετά την παρακολούθηση από το βίντεο μου δημιουργήθηκαν περαιτέρω ενστάσεις ως προς τον τρόπο που επικοινωνήθηκε από τον ίδιο. Θα επανέλθω παρακάτω για το συγκεκριμένο θέμα. Όφειλα να επισημάνω εξαρχής τη δική μου αστοχία. Για την ώρα κρατήστε το γεγονός.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Τοπικού Κορθίου, όπου σύμφωνα με το πρακτικό που μας έστειλε ο κάτοικος που παραπονέθηκε για παραποίηση στοιχείων στο χθεσινό άρθρο, αποφασίστηκε ομόφωνα η αναστολή της γνωμοδότησης μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μελέτη της Ομάδας Εργασίας σχετικά με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο της Κοινότητάς. Αναλυτικά το πρακτικό της απόφασης:

Τη Δευτέρα ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Μπακέλας ζήτησε με επιστολή του να εισηχθεί στο προγραμματισμένο συμβούλιο (σημερινό) το θέμα της γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ για το Αιολικό Πάρκο στο Φραγκάκι ως κατεπείγον, αφού είχε καταληκτική ημερομηνία σήμερα (σσ δημοσιεύθηκε εχθές http://www.androsportal.gr/anemogennitries-stin-andro-ena-vima-mpros-to-savvato-deka-piso-simera)

Την Τρίτη η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση, με την αιτιολογία ότι πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι δήλωσαν αδυναμία παρουσίας. Αργά το βράδυ κοινοποιήθηκε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρη Μπάλλα, κατά την οποία οι 13 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούσαν να τεθεί προς ψήφιση το θέμα της γνωμοδότησης για το Φραγκάκι, δια περιφοράς.

Σήμερα το πρωί, σε πλαίσια συναίνεσης και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξέδωσε νέα κατεπείγουσα  πρόσκληση για σύγκληση συνεδρίασης δια περιφοράς -όπως είχαν προτείνει οι 13 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης- με μοναδικό θέμα τη γνωμοδότηση για το Αιολικό στο Φραγκάκι. Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά, η απόφαση δεν έχει αναρτηθεί ακόμα, εικάζω όμως ότι η γνωμοδότηση θα είναι αρνητική.

Η πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η εισήγηση βάζει στο κάδρο το χειρισμό της Κοινότητας

Το ουσιαστικότερο κομμάτι εντοπίζεται στην εισήγηση που μοιράστηκε το πρωί, όπου επιγραμματικά αναφέρεται πως η Περιφέρεια είχε στείλει από τις 16 Ιανουαρίου το έγγραφο για γνωμοδότηση! Η Δημοτική Αρχή ορθά έκρινε πως πρέπει αρχικά να γνωμοδοτήσει το Τοπικό Συμβούλιο και κατόπιν να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό κι έτσι το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε την ίδια ημέρα στην Κοινότητα. Πέρασε ένας μήνας χωρίς απάντηση, κι ο Δήμος επανήλθε στις 18 Φεβρουαρίου στέλνοντας εκ νέου το έγγραφο προς τον Πρόεδρο με την παράκληση εάν έχει προκύψει γνωμοδότηση να αποσταλεί άμεσα. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο Δήμος τελούσε εν αναμονή όλο αυτό το διάστημα θεωρώντας απαραίτητη τη γνώμη της Κοινότητας για να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συμπερασματικά, Δήμος και Κοινότητα τελικά γνώριζαν για τη γνωμοδότηση. Ο Δήμος ωστόσο ανέμενε το Τοπικό. Σίγουρα δεν έπρεπε να επιδείξει τόση ανοχή με δεδομένη την πίεση χρόνου, λάθη πάντα γίνονται, ευτυχώς όμως  το συγκεκριμένο έστω και την τελευταία στιγμή διορθώθηκε. 

Κλείνοντας θα σταθώ λίγο στις ενστάσεις του αγαπητού συμπατριώτη από το Κόρθι, ότι λανθασμένα σχολίασα ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου δεν ανέφερε για τη συνεδρίαση του Τοπικού. Όντως, ο κ. Αντωνέλλος έκανε αναφορά, με τον τρόπο όμως που το επικοινώνησε αμφιβάλλω αν η πλειοψηφία όσων παρευρέθηκαν αλλά κι εκείνων που είδαν το βίντεο κατάλαβαν τι εννοούσε. Για παράδειγμα αν ο ίδιος ο Δήμαρχος ή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν κατανοήσει ότι την επόμενη θα συνεδρίαζε το Τοπικό για το Φραγκάκι, θεωρώ σίγουρο πως με τόσο background θα είχαν παρέμβει ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση. Θα μπορούσε ο κ. Αντωνέλλος ξεκάθαρα να πει πως την επόμενη το Τοπικό θα γνωμοδοτούσε για το Φραγκάκι συγκεκριμένα, να εξηγήσει τους λόγους για την μεγάλη αργοπορία (σσ που δεν άφηνε περιθώρια στο Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει με τη σειρά του αφού περίμενε την απόφαση του Τοπικού) και να γνωστοποιήσει ότι είχε καλεστεί και εκπρόσωπος της εταιρείας να παραστεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Θα μπορούσε επίσης να καλέσει ανοιχτά τους πολίτες  στη συνεδρίαση, αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους, που σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι που τελικά παρευρέθηκαν ενημερώθηκαν από το Facebook και από τρίτους. Αντ” αυτών ακούσαμε γενικότητες, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε ακριβώς τι ετοίμαζε η Κοινότητα. 

Όσο για τον χαρακτήρα της απόφασης του Τοπικού, στην ουσία δεν γνωμοδότησε. Η ομόφωνη απόφαση αναφέρει αναστολή της γνωμοδότησης (αναστολή και αναβολή είναι συνώνυμες λέξεις). Σε τέτοιες περιπτώσεις, επαναλαμβάνω, μεταφράζεται από τις υπηρεσίες ως αποδοχή όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο «ναι» ή «όχι».  Οι δρόμοι λοιπόν είναι δύο, είτε συντάσσεσαι γνωμοδοτώντας θετικά, είτε το παλεύεις γνωμοδοτώντας αρνητικά. Ενδιάμεσοι τρόποι, όπως αυτός που επιχείρησε η Κοινότητα απλώς δεν μπορούν να σταθούν, ειδικά όταν προσβλέπουμε σε διεκδικήσεις.

Αντριάνα Μπόθου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!