Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Το Grexit, η «ζαριά» της προεδρικής εκλογής και το μήνυμα των αγορών

tourist3--2-thumb-large
Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
To διαβόητο Grexit, ο όρος που πρωτοειπώθηκε το 2012 από τους αναλυτές της Citigroup, περιγράφοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι ξανά εδώ. «Βροχή» δημοσιευμάτων που ακολούθησε τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις προθέσεις δανειστών και αγορών, στέλνοντας… μήνυμα.
 
Την ώρα που Γαλλία και Ιταλία είναι στο «κόκκινο» η Ελλάδα επανήλθε στα πρωτοσέλιδα τους διεθνούς Τύπου και στις βασικές αναφορές των διεθνών δικτύων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στις αγορέ. Η πολιτική αστάθεια, η απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση της προεδρικής εκλογής, το δημοσκοπικό προβάδισμα τουΣΥΡΙΖΑ και το αίτημά του για εκλογές, η αιωρούμενη αξιολόγηση αποτέλεσαν τα σημεία κλειδιά του διεθνούς κλίματος όπως παρουσιάστηκε από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης όλες αυτές τις μέρες. Κοινός παρονομαστής όλων των αναφορών είναι ο φόβος επέκτασης μίας νέας κρίσης και εκτός Ελλάδας, στο σύνολο της Ευρωζώνης.
 
Financial Times και Reuters συνδύασαν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση (QE) μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Το πρακτορείο εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιστροφή της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ως φόβητρου ή ως πραγματικής απειλής, έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και περιπλέκει επικίνδυνα τη φορτισμένη αναμονή έναρξης της πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης.
 
«Για άλλη μία φορά, η Eυρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων, που δεν έχουν ακόμη έρθει. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα», τόνισε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα, οι Financial Times δημοσίευαν τις δηλώσεις του Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγου της RenaissanceCapital ο οποίος τόνιζε: «Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί τις επόμενες έξι εβδομάδες πιο σημαντική για τις παγκόσμιες αγορές απ” ό,τι ήταν το 2014 η Ρωσία και η Ουκρανία. Μια πιθανή εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να επιλέξει μεταξύ δημοσιονομικής ένωσης (κούρεμα του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου από το ευρώ». Παράλληλα, στηWall Street Journal ο Ίαν Γουίλιαμς, οικονομολόγος και αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Peel Hunt υπογράμμιζε ότι «το «Grexit» είχε φύγει από τη λίστα των πραγμάτων που ανησυχούσαν τους Ευρωπαίους επενδυτές, αλλά επέστρεψε εκδικητικά». 
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβίζει ορισμένους επενδυτές» έγραφε η ίδια εφημερίδα την Πέμπτη, ενώ οι FT υπογράμμιζαν ότι η προοπτική να αναλάβει την εξουσία το αυτοχαρακτηριζόμενο «ριζοσπαστικό αριστερό» κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, αν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν κατορθώσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει «σπείρει πανικό» στους επενδυτές.
 
Παράλληλα, τα περισσότερα δημοσιεύματα βλέπουν ως ριψοκίνδυνη κίνηση την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με τους New York Times να τη χαρακτηρίζουν, πριν από τρεις μέρες, «ζαριά» και προϊόν «απόγνωσης» της κυβέρνησης, τη WSJ να σημειώνει ότι «η Ελλάδα τζογάρει» και τη Suddeutsche Zeitung να αναρωτιέται εάν ανοίγει ένας νέος φαύλος κύκλος. Την Τρίτη, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa τόνιζε ότι «ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». H Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε διαφορετική άποψη χθες, λέγοντας ότι η απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής αποτελεί «φυγή του Σαμαρά προς τα εμπρός».
 
Είναι ξεκάθαρο για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια ότι τα κορυφαία διεθνή ΜΜΕ στέλνουν το μήνυμα των αγορών στην Ελλάδα και εμμέσως τις προειδοποιήσεις τους. Αν λάβουμε, μάλιστα υπόψην ότι οι αγορές βασίζονται κατά πολύ και στην ψυχολογία, μερικά εμφατικά δημοσιεύματα δεν θέλουν και πολύ να πάνε το κλίμα εκει που επιθυμούν.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!